Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oppppka

Kruche paznokcie, jakich witamin brakuje?

Polecane posty

Gość oppppka

nie sa cienkie, raczej normalne, grube, ale sa kruche i sie łamią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
minerałów ci brakuje więcej warzyw i owoców a mniej cukrów zwłaszcza sacharozy organizm żeby spalił cukier buraczany musi go przerobić na zwykły glukozę a żeby przerobić to musi pobrać z organizmy minerały takie wapń magnez potas i inne Objawami przewlekłego zakwaszenia organizmu, przy braku innych zaburzeń stanu zdrowia, są: stałe zmęczenie (nieustępujące po odpoczynku), bóle głowy, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd, apatia, skłonność do neurastenii oraz zaburzenia w przemianie materii i gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia. Długotrwała kwasica sprzyja też powstawaniu schorzeń skóry, nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej.W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dotyczy to przede wszystkim mięsa i jego przetworów, drobiu, ryb i jaj (zwłaszcza żółtko), w nieco mniejszym stopniu także wszystkich produktów zbożowych. Natomiast źródłem pierwiastków zasadotwórczych są warzywa i owoce oraz mleko. W fasoli przeważają składniki alkalizujące, natomiast w grochu i soi składniki zakwaszające. W owocach i niektórych warzywach składniki mineralne występują w postaci soli takich kwasów organicznych, jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory), kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy (żurawiny, borówki) Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny. Z soli kwasów, które mogą łatwo się utleniać w organizmie, np. kwasu jabłkowego czy cytrynowego pozostają kationy działające alkalizująco. Z kolei kwas benzoesowy nie jest spalany, lecz sprzęgany w wątrobie z glicyną i wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego, toteż produkty, w których występuje, mimo iż odczyn ich popiołu jest alkaliczny, działają zakwaszająco Natomiast kwasy winowy i szczawiowy tworzą z niektórymi metalami trudno-rozpuszczalne sole, które tylko w niewielkim stopniu mogą być wchłaniane z przewodu pokarmowego. Ponieważ jednak kwasy te są utleniane i wydalane w postaci dwutlenku węgla i wody, nie powodują zakwaszania organizmu Należy zwrocie uwagę, ze potencjalna zdolność do alkalizowania wykazywana przez większość warzyw, owoców oraz mleko jest mniejsza niż potencjalna siła kwasotwórcza produktów mięsnych Wynika z tego, ze dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny ilościowo przeważać produkty zasadotwórcze Najprostszym wskaźnikiem tego, czy tak się dzieje, jest pH wydalanego moczu Przy odżywianiu się dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny, natomiast u wegetarian - obojętny, a u ludzi jedzących dużo mięsa - kwaśny. http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_kwas.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stres--stop
polecam ci skrzyp polny z witaminami na wlosy i paznokcie , magnez łykaj i kup sobie odzywke sally hansen diamond strength , bedziesz miala piekne paznokcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a wystarczy skorupki od jajek sa w 100% przyswajalne przez organizm Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie. Można spożywać je dodając do kasz i twarogów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uberon
Trudno powiedzieć, sądzę że głównie chodzi o jakość kosmetyków, z których korzystasz. Doskonałym przykładem produktu, który powinien rozwiązań twoje problemy jest odżywka new nails. Tani kosmetyk, który w ciągu kilku tygodni wzmocni paznokcie i sprawi, że będą znacznie bardziej odporne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dominika krasowska
Cześć dziewczyny. Korzystam z tej odżywki od pół roku - bardzo dobra, ta New nails. Nie spodziewałam się, że tak tania odżywka da jakieś efekty, bo korzystałam z droższych, które nie dawały kompletnie nic... Tutaj rzeczywiście po kilku tygodniach zauważyłam naprawdę istotne zmiany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aniakalec
Po prostu jeśli jesteś systematyczna i stosujesz dobrą odżywkę do paznokci, to nie masz żadnych problemów. Problem w tym, że zdecydowana większość Polek olewa nawet podstawową profilaktykę. To wielki błąd, a później tego żałują, ponoszą koszty... Szkoda gadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×