Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze sie orientujecie

zeby oddac krew trzeba wazyc conajmniej 50 kg?????

Polecane posty

bo tak przeczytalam. ja waze 45 kg bo jestem niska i co, to znaczy ze nie moge oddac krwi?

Gość fghjuk
tak, takie sa wymogi, ja waze jakies 47 i tez nie moge oddawac krwi

u mnie w miescie bedzie ambulans do oddawania krwi i jest notka: "(...)Przypominamy, że krew może oddać każdy zdrowy człowiek w wieku od 18 do 65 lat, który waży co najmniej 50 kilogramów. Konieczne jest posiadanie dokumentu tożsamości ze zdjęciem. W momencie oddawania krwi nie trzeba być na czczo, wskazane jest wcześniejsze spożycie lekkiego posiłku."

szkoda :(

prawda, moja kolezanka majac 160cm i wazac rowne 50kg nie mogla oddac krwi. nie byla na nic chora. moja siostra ktora wazy 51kg ma tez 160cm tez nie mogla. lekarze dali sie ublagac dopiero, gdy sie okazalo, ze bratowa bedzie miala cesarke i tylko siostra mogla oddac krew.

Gość fghjuk
ooo, a to czemu skoro wazy 51? powinna teoretycznie moc oddac, a to chamstwo

a jak to jest, gdy oddajesz krew to oni robia badania czy nie masz hiv lub innych wirusow?

Gość arahia
od mojej koleżanki wzięli mimo, że ważyla 48, ale 45 to już na bank sie nie da. no, ale to dla Twojego dobra:)

robia badania krwi. lekarze najpierw oceniaja po wygladzie (siostra ma ciemne wlosy i jest blada do tego wyglada jakby wazyla z 47 kg nie 51) dlatego nie chcieli, pote ja zwazyli wahali sie, ale w koncu pobrali, museli./ bo brat chory, mama tez, ojciec, ja ma kolczyki tylko jedna siostra zostala. a krew niestety byla potrzebna.

Gość arahia
pół roku od przekłucia ciała czu operacji trzeba czekac. mnie tez nigdy nie ważyli, ale zawsze pytają i wierza na słowo ;]

Gość fghjuk
wszystko jest napisane na stronach o krwiodawstwie, wymagania etc podobno w czasie 6 mies po zrobieniu kolczyka czy tatuazu nie mozna oddawac krwi ale znam przypadek gdy nie chcieli od kolesia ktory od kilku lat ma tatuaz

"pierwsze slysze ja oddaje krew od 4 lat i nigdy mnie nie wazyli" widocznie wygladasz na dobrze odzywiona

byc moze :) ale rowniez nigdy mie nie zapytali a i nieprzeczytalam nigdy nic takiego. A wage mozna miec duza a wyniki zle i odwrotnie wiec nie powinno sie na to uwagi zwracac

Gość Gonza
mnie tez nigdy nie wazyli, ale pytali sie o to ile waze i w mojej stacjo krwiodactwa zawsze zwracaja na to uwage, pytaja sie czy moja waga sie zmieniła itp. poczytajcie sobie tutaj http://forum.krewniacy.com/ z tym kolczykiem to jest tak, ze po przekłuciu przez jakis czas nie mozesz oddawac krwi, nie pamietam jaki to jest dokładnie czas, ale na tym forum napewno znajdziesz odpowiedz na wiele na temat donacjii

pol roku o ile pamietam. ale jak ktos ma wiecej , to od razu odrzucaja. jak mnie:O

Gość Gonza
Juz znalazłam czas, po tatuazach drobnych zabiegach, przekłuciu ciała, trzeba oddczekac pół roku. pozdrawiam

Gość agulka30
{usta}

Gość pytajacccca
ale wlasciwie dlaczego trzeba czekac pol roku po zrobieniu kolczyka? oni i tak tego nie sprawdza bo skad beda wiedzieli czy zrobilam go 2 czy 8 miesiecy temu. dlatego pytam czemu to jest takie wazne i czemu pol roku

Gość ARh+
To nie prawda.. Trzeba po prostu ważyć stosownie do swojego wzrostu. wiadomo ze człowiek przy wzroscie 150 będzie ważyć mniej niż tez z 190.

Gość medus_A
ja też nie mogę oddawać krwi :( mam niedoczynność tarczycy, nigdy nie będą mogła być dawcą

Gość gość
nie nie można oddać. Mnie też nie ważyli ale od razu mi podziękowali i kazali wyjść. Mimo że mówiłam, że na własną odpowiedzialność chce oddać... Jest tyle ludzi, którzy chcieliby oddać i uratować komuś życie, a przez jakieś głupie wymogi nie mogą... :(

Gość gość
gdzie Wy tę krew oddajecie? ja mam 169 cm wzrostu i ważę 50 kg i gdy chciałam oddać krew w PCK we Wrocławiu, to nikt mnie nie pytał o wagę tylko pobrano mi krew by sprawdzić czy mogę oddawać okazało się, że mam za niską hemoglobinę pomimo, że i tak w normie, bo musi być minimum 13,5 dla kobiet byłam nieco zdziwiona, bo w życiu nie miałam tak wysokiej hemoglobiny i pewnie mieć nie będę wiec i krwiodawcą nie zostanę;) jednak podkreślam, że nikt o wagę nikt mnie nie pytał, a nie oszukujmy się - gdy ktoś ma 160 czy nawet 165 cm to jeszcze jakoś wygląda przy wadze 50 kg, mając prawie 170 cm i ważąc 50 kg już chyba nikt nie ma wątpliwości, że to jest niedowaga ;)

Gość gość
ja mam 1,67 i waze 52kg i nie moge oddawac krwi powiedzieli mi ze musze wazyc 60 (powalilo ich, sami w ulotkach mieli napisane ze minimum 50kg)

Gość gość
czy majac HPV mozna oddac krew? a jesli ktos to ma, a nie wie, a ma wiekszosc ludzi ponoc, to co? badaja krew chociaz? bo dzis to juz nic nie wiadomo

Gość gość
Ludzie poczytajcie sobie informacje na stronie rckik, tam jest napisane kto możne, kto nie możne itd. Po przekłuciu, czy zabiegu nie można 6 mcy, bo do tej pory mógł się wirus nie rozwinac itd. Ac o do wagi to przy 50 kg 450 ml krwi to jest jej ponad 10%-nie moga tyle ci zabrać, bo byście się wywalili.