Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość b nxcngvm

kiedy można zauważyć porażenie móżgowe u dziecka ile miesięcy?

Polecane posty

Gość b nxcngvm

czy widać wyraźnie to np na twarzy bo przy zespole downa widać.kiedy lekaż zauważą?

Gość b nxcngvm
??

Gość b nxcngvm
??

Gość b nxcngvm
?

Gość b nxcngvm
wypowiedzcie się

porazenie to sie podejrzewa np po trudnym porodzie, gdy dziecko urodzilo sie niedotlenione, mialo malo punktow Apgar np za oddech czy napiecie miesniowe. wtedy usg glowki, neurolog i ocena maluszka.... a cos sie dzieje?

Gość b nxcngvm
ma 8 mies i nie siedzi samodzielnie jak miał 5 mies zaczął trzymać główkę lekarz mówi że ma rozwój ruchowy jest spóźniony że wygląda fajnie i wyjdzie z tego tylko potrzeba rehabilitacji a ja boje się czy to nie porażenie

Gość b nxcngvm
był niedotleniony i miał 7pkt na początku, usg wyszło prawidłowo czy na usg widać zmiany gdy dziecko jest porażone?

Juz się wypowiadałam na innym Twoim topiku. Zapytaj rehabilitanta, dobry rehabilitant natychmiast rozpozna dziecko z porażeniem mózgowym. Polecam metodę voyty. Efekty rewelacyjne w krótkim czasie.

przypuszczam, ze jakies zmiany widzc, po cos sie to usg w koncu robi. ale nie jestem lekarzem.... a jak rehabilitujecie dziecko?

Gość b nxcngvm
nie wiem co to za metoda ale polega na uciskaniu

Gość b nxcngvm
od od października mówią że lepiej ale ja boje się rehabilitantka i lekarz nic nie mówią o porażeniu tulko o opóźnieniu ruchowym ale czy to nie to samo?

Gość b nxcngvm
bo skąd to opóxnienie jeśli w mózgu nie ma mian?

okolo 4 miesieca życia (4-6) dziekco powinno wykonywac pewne rzeczy odpowiednie na tym etapie np trzymac glówke, leząc na brzuszku unosic glowke, pociagniete za rączki odrywac glówke od podloza itd (bada to pediatra) jesli tego u dziecka nie ma dziecko jest wiotkie plus inne objawy moze byc podejrzenie porazenia mózgowego. dawniej uwazano ze szczepionka ktorą sie wtym okresie podaje wywoluje porazenie mózgowe bo wlasnie wtedy najczesciej rodzice rozpoznawali ta chorobe u swoich pociech wiec zrzucali wine na szczepionke.

Gość deli26
opóźnienie rozwoju ruchowego nie oznacza od razu porażenia. Wszystko zapewne będzie dobrze. To opóźnienie wynika z tego niedotlenienia.

acha moja córka zaczela siedziec jak miala 8 miesiecy. a kilka tyg poźniej sama wstalą i robila pierwsze kroki przy lózeczku

Gość b nxcngvm
dopiero w 4 mies lekarka zauważyła że coś nie tak ja nie miałam pojęcia o tym a u lekarza bywalismy ale zauważyła dopiero wtedy gdy nie podnosił główki lekarze!!!

Autorko O Porażeniu mózgowym mówi się gdy dziecko jest starsze ale jeszcze nie teraz. Ja swojego synka rehabilitowałam metodą NDT bobath efekty są późniejsze ale i rehabilitacja nie jest drastyczne jak w przypadku Vojty. Dziś mój synek ma 1 rok i 3 tygodnie i w tej chwili jesteśmy na etapie chodzenia samemu z pokoju do pokoju. Rehabilitacja trwała 3,5 miesiąca Najważniejsze jest jednak wizyta u neurologa.

Gość b nxcngvm

Gość b nxcngvm

Gość mamaaaa
Mój synek urodził się zdrowy, duży i silny, 10pkt. W 6 tyg dostał zapalenia płuc, trafił na tydzień na OIOM, potem jeszcze 2 tyg w szpitalu na oddziale, robili mu usg, nie wykazało porażenia tylko jakieś inne nieprawidłowości, ale lekarka powiedziała, że to nie w mózgu tylko w jakiś kanalikach, czy coś takiego, w każdym bądź razie kontrolowaliśmy to i do pół roku się wchłonęło. Ale lekarkę zaniepokoiło to, że mój syn odginał się mocno do tyłu, główkę odchylał tak mocno i sztywno, że nie można było go na pleckach położyć. Kazała jak najszybciej iść na rehabilitację, chodziłam 3xtyg, ale nikt nie wyjaśnił mi, co jest mojemu synkowi. Dopiero po ok 8mies. rehabilitant powiedział, że podejrzewali porażenie mózgowe wywołanie niedotlenieniem przy zapaleniu płuc, nie mówili nic wcześniej, bo nie byli pewni, nie chcieli stresować niepotrzebnie. Dowiedziałam się, że właśnie takie odchylanie ciałka jak miał mój synek bywa typowe dla porażenia. Mój Oskar ma 5 lat, rozwija się prawidłowo i jest aż nadto rozwinięty ruchowo - to efekt rehabilitacji

Gość eeeeeeeeeeeetgfcg
:)

Gość mamamartynki
Do b nxcngvm może Twoje dziecko ma tylko zaburzenia w napięciu mięśniowym. Moja córka ma obniżone napięcie mięśniowe. Do 8 msc. życia nie potrafił się nawet przewrócić na bok nie mówiąc o przetaczaniu na brzuszek i odwrotnie. dzięki nieustannej rehabilitacji pod koniec 12 msc zaczęła powoli raczkować. Dzisiaj skończyła 17 msc. i od dwóch tygodni chodzi. jest opóźniona ruchowo i w mowie ale umysłowo rozwija się prawidłowo. Miałam ciężki poród zakończony cc. Mała była niebieska kiedy wyjęli ją z brzuszka ale powoli i z cierpliwością nadrabia zaległości. Nie martw się na zapas tylko ćwicz z dzidzią jak najczęściej. Mi rehabilitantka pokazywała co mogę sama ćwiczyć w domu i walczyłam (ze sobą bo mała bardzo płakała), ale wiedziałam że nie ma wyjścia. Byłam też nieugięta w stosunku do babć które na każde zakwilenie leciały do małej z zabawką którą dziecko chciało, a to dodatkowo rozleniwia dziecko, więc bywało że babcie krzywo patrzyły. Na pewno wszystko będzie dobrze.Pozdrawiam.

Gość BGUJHBU
OO

Gość shbsxhb
nie wiem