Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ileaaa

Ile powinno zjeść dziecko z piersi??

Polecane posty

Gość ileaaa

Moje dziecko ma prawie mc, karmie go tylko piersią, maluszek najchetniej by tylko wisiał na cycu, wczoraj cały czas chciał to mu dawałam, potem wziełam go żeby sobie odbił to wszystko zwymiotował, moze za wysoko go podniosłam i za b ugniatało mu brzuszek? sama już nie wiem, teraz się boje go karmić, że znowu za dużo zje! Ile wasze dzieci jedzą, czasowo, bo moje je max do 12 min i to na raty co dwie godz. Dodam, ze mam b dużo pokarmu takze każdy łyk to mleczko.

Gość ileaaa
zwymiotował! najpierw mu sie odbiło a za chwilke był wielki paw! cała podłoga zalana! Moze za wysoko go podnoszę? gdzie powinna być główka na ramieniu sie opierać, czy za ramieniem?

Mój jak ulewał też potrafił zapaskudzić podłoge i meble obok. A jesli Twoje dziecko wymiotuje to może nie trawi czegoś z twojej diety, a nie z przejedzenia.

A Twój opis wygląda mi na ulewanie. Sprawdź czy te wymiociny mają postać twarożku i są cuchnące zwyczajnie strawiony pokarm. Mój potrafił ulewać dopiero po ok. 30 min. od karmienia.

Gość ileaaa
mleko było niestrawione. To się zdarzyło tylko raz, a tak normalnie to prawie wogle nie odbija, połozna mi powiedziała, ze to znaczy, ze dobrze zasysa. Troszke sie tą sytuacja zmartwiłam, wcześniej to mu dawałam cyca na zawołanie a teraz się boję, bo moze on nie jest głodny ale jak mu podjeżdża cyc to sobie poje a potem takie skutki...

Czyli bobasek ulał. Tak więc spokojnie. Pewnie nałykał sie powietrza i przy odbiciu pokarm się cofnął. Druga sprawa to niedojrzały jeszcze przewód pokarmowy i to może potrwać do ok. 6 m-ca. Tak było w przypadku mojego synka. Uciążliwe to było strasznie bo mały ulewał prawie po każym karmieniu.

Gość ileaaa
ale taka ilość?? normalnie byłam w szoku! Odniosłam wrażenie, że to co zjadł to wydalił! Czyli powinnam mu dawać tyle jeśc ile chce? Czasami wydaje mi sie, ze nie ma umiaru. Jak poznać, że dziecko chce naprawdę jeść, a nie mi sciemnia?? Tzn pierwszy raz to wiem, ze jest głodny, potem mi przysypia, potem znowu budzi sie i krzyczy i nie wiem czy jest głodny, czy chce na rece czy jeszcze coś innego.

Ja też się denerwowałam ilością ulanego pokarmu, ale przybierał ładnie. Jak skończył 3 m-ce to miałam już dość i byliśmy w tej sprawie u pediatry. Zastępowałam jedno karmienie różnymi mlekami zagęszczającymi pokarm w żołądku i nic. Skończył 6 m-cy wszystko ustało. Jeśli Twój maluszek nie przysypia przy piersi to znaczy, że jest głodny. Mój na początku potrafił ssać 30-40 min. bez przysypiania, karmiłam co 3-4 godziny.

Może ma silną potrzebę ssania. Jak jak po krótkim czasie budzi i płacze podaj mu smoczek, a jak nie pomoże to może przytulenie się sprawdzi.

Gość ileaaa
dziękuje kochana, troszke mnie uspokoiłaś, bo już miałam nerwa na całego!

Gość bykulec
Ileaaa nie martw się. U nas było tak samo na początku - w pewnym momencie bałam się nawet karmić córkę, taki miałam stres. Córka chlustała okropnie, ale znalazłam (z pomocą teściowej) sposób na to. Karmiłam ją w jak najbardziej pionowej pozycji (w Twoim przypadku byłoby trudno bo karmisz piersią - ja karmię odciąganym pokarmem), po każdych 20, 30 ml robiłam przerwę na odbicie, bardzo delikatnie ustawiałam mała - bez gwałtownych ruchów - i nie na bark tylko "sadzałam" córkę, po prostu przytulałam ją do piersi, bo jak tylko próbowałam unieść, to "chlust" ;-) Z czasem przerwy robiłam co 30ml, potem 60 ml i mniej więcej ok 2 miesiąca ustawiałam do odbicia już po karmieniu. Zobaczysz, że wszystko się unormuje - układ pokarmowy Twojego dziecka dojrzeje i będzie ok. Rozumiem, że w Twoim przypadku ciężko byłoby odstawiać co chwilę od piersi, myślę że po prostu możesz delikatniej ustawiać dziecko do odbicia, nie podnosić nie opierać brzuszkiem i będzie ok ;-)

Ileaaa cieszę się, że choć troche Cię uspokoiłam. Wiem dokładnie co czujesz bo tez przez to przechodziłam. Wszystko będzie dobrze daj maluszkowi trochę czasu. Pozdrawiam.

Gość ileaaa
nie no... znowu mu się ulało... i znowu taka ilość! Ja oszaleję! I co mam mu teraz znowu dać jeść, poczekać, potem dać, nie wiem co robić w takiej sytuacji. Teraz leży na kocyku i sobie guga.

czesto dziecko ulewa z powodu nietolerancji jakiegos składnika u nas ulewanie było po kazdym karmieniu w międzyczasie i nawte czasami przed... przebierany kilka razy, jak ulał to sie jeszcze smiał :) paskudnik :) dostalismy debridat i po kilku tyg problem sie zmniejszył, ulewa ale mniej, wazne aby po karmieniu z 20 minut nie wykonywac z dzieckiem gwałtownych ruchów, i pamietac o diecie..