Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

paranoya

aparat ruchomy na zęby - dla dorosłych

Polecane posty

Mam 22 lata - zęby proste, chciałabym tylko zlikwidować półmilimetrowe przerwy między górnymi jedynkami, oraz między jedynkami, a dwójkami. Wada nie jest jakaś tam mega-ogromna. Myślę o aparacie ruchomym, słyszał ktoś o takim zastosowaniu takowego u osób dorosłych? ile trwałoby takie leczenie, i jaki jest koszt ruchomego aparatu? Pozdrawiam!

Gość ja też się dołaczam
Również chciałabym ruchomy aparat ale jak do tej pory każdy ortodonta mi odmawia (a chodzi tylko o cofnięcie jedynki, mam miejsce bo 5 usunięta) Uważam, że to kwestia kasy, aparat stały to dużo większy wydatek zarówno za sam aparat jak i potem wizyty.

Ja nosze ruchomy, mam 18 lat... I efekty są po dłuższym czasie wiodczne, a do korygowania małych wad aparat zdejmowany jest idealny.

Gość fdbd
leczenie jest dlugie mozliwe że nawet 5-6 lat to jest bardzo wolne leczenie ja zdecydowalam sie na staly aparat przemecze sie 2,5 roku i z glowy a zdejmowany nosilam i nosilam i nosilam.....i w koncu nic mi to nie dalo a w czasie doby musisz nosic jak najdlużej 14h to minimum zastanow sie nad stalym jest precyzyjny i efekt murowany

Gość fdbd
clem--> sprobuj odstawic aparat na tydzien wada wróci, zastanawialas sie jak dlugo bedziesz musiala nosic ten aparat w twoim wieku??powiedzial ci ortodonta czy jak każdy twierdzi "długo"zdejmowane sa super dla malych dzieciaczkow dla starszych jest do dupy bo pochlania duzo czasu

Gość reewr
starszym osobą raczej nie zaklada sie aparatu ruchomego gdyz zgryz juz sie uksztaltowal i to co sie zmieni noszac te kilkanascie godzin w ciagu dnia znowu wroci jak sie zdejmie.. tak mi to tlumaczyla moja orto jak ja o tym myslalam a zakladalam majac 17 lat.. moze przy malych wadach jest inaczej.. chociaz moja tez nie byla wielka.. moze cos przekrecilam, ale ja to tak zrozumialam.. i koszt to chyba cos kolo 700-1000.. cos kolo tego

Gość gość
ludzie opowiadacie głupoty. Ja nosze od 3 tygodni i już mi zęby "ruszyły". Tyle że aparat noszę co najmniej 20h na dobę tzn ściągam tylko do jedzenia. Kwestia przyzwyczajenia się. Mam bardzo krzywe zęby, ale myślę, że w 6 miesięcy wyprostuję, bo jestem uparta :P Tyle, że trzeba nosić, bo jak się ściąga na kilka godzin to zęby się cofają i nic dziwnego, że później nosi się po 6 lat jak to niektórzy wypowiadają się...ze stalym też by tak było, ale jego się nie ściąga wiec są efekty. Po co wydawać kasę ortodontom oni tylko zarabiają na stałych aparatach. Wystarczy się zmotywować i nie wstydzić noszenia ruchomych aparatów, ściągać JEDYNIE do jedzenia i efekty widoczne po miesiącu. Miesiac po miesiącu.... i w ROK proste zęby. Ale minimum to 20-22h dziennie.

Gość gość
Na maleńkie defekty zadziała pod warunkiem, że nosi się kilkanaście godzin na dobę. Trzeba jeszcze sprawdzić, czy ewentualne ósemki nie zepsują efektu wypracowanego przez aparat. Moja córka nosiła taki aparat ok. 10 lat i sprawdził się tylko na początku a po odstawieniu problem wracał. Za ten czas i pieniądze miałaby na pewno stały...:O

Gość gość
A gdzie można zalożyc aparat ruchomy ?we Wrocławiu każdy odmawia tłumacząc ze te aparaty są tylko do 13 rż. czy możecie polecić jakąś klinikę? moge nawet 200km jeździć ....

hej 'gość'. co do aparatu ruchomego, sama się dowiedziałaś i narzuciłaś pomysł aparatu ruchomego ortodoncie, czy wciskał za przeproszeniem 'kit' że to dobre dla dzieci do 12 roku życia? gdyż też chciałabym mieć aparat ruchomy ponieważ są mniejsze koszty...tylko ciężko znaleźć mi ortodontę, który mnie naprowadzi. Nie wiem czy aparat ruchomy skoryguje moją wadę, chodzi o to iż mam trójki tak zwane 'kły' wyżej niż inne zęby i boje się że ten aparat nie podoła naprawić mojej wady :(((