Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eqweqweqw

czy ktoś miał zęby dziewiątki??

Polecane posty

Gość eqweqweqw

no wlasnie, bo ja mam jeden taki nadliczbowy... dopiero po roku się doliczylam... uwiera mnie

Gość Ziomek0000
Idz do dentysty albo odrazu do chrurga szczękowego. Ja miałem usuwane 2 ósemki bez problemowo tak samo bedzie z twoja dziewiątką choc powiem że niezłe jaja. Może liczysz ząb z bruzda razy 2 weż nić dentystyczną i pomiedzy każdy żab ją wsadz i tak licz

Gość eqweqweqw
przeliczone jest 9ty :Ojak nic podobno zatrzonowy i rzadko sie to zdarza

Gość ciasio
jeden to to nic mi sie wyzynaja 2! jeden na gorze drugi na dole...a rok temu wyszlu mi 4 osemki ;(

Gość Candeo
Zęby nadliczbowe występują przypadkowo lud dziedzicznie. Kształtem mogą przypominać zęby prawidłowe (siekacze, kły lub trzonowce), ale mogą mieć również kształt stożkowaty lub guzkowaty. Najczęściej ich obecność powoduje zaburzenia wyrzynania się innych zębów. Częściej dotyczą uzębienia stałego, głównie w szczęce i częściej u mężczyzn. Obecność takiego zęba należy podejrzewać, jeśli ząb stały się nie wyrzyna lub wyrzyna się nieprawidłowo. Leczenie polega na usunięciu zęba nadliczbowego w znieczuleniu miejscowym. Usunięcie nie jest trudne, dlatego zabieg powinien być przeprowadzony jak najwcześniej, żeby nie zahamować wyrzynania prawidłowego zęba stałego.