Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardecka

prosze co mam robić jak z tą umową

Polecane posty

Gość bardecka

więc tak pracuje sobie w salonie kosmetycznym na recepcij umowe o prace mam od pierwszego listopada w grudniu dowiedziałam się ze zmienia się właściciel tzn inna firmaa nowa nazwa itp a moja rezygnije z tego lokalu to było 15 grudnia a 28 okazało się zejestem w ciązy i co teraz umowa na czas określony na rok błagam co robic

no jeśli chodzi o płacenie to będą płacić. Moja koleżanka miała akurat na umowę na czas określony i jak jej synek się urodził to przypadało koniec umowy i ją potem zwolnili

Gość bardecka
tak tylko że ja tam pracuje na umowe o prace tylko od listopada na umowe więc jeszcze nie mineły 3 mc kurcze wie ktoś coś jeszcze na ten temat

Gość jeśli przedłuży
ci ta nowa firma umowę to dobrze. Będzie ci przysługiwało wtedy macierzyńskie. Przed przedłużeniem umowy nie przyznawaj się do ciąży bo wtedy zrezygnują z ciebie

Gość bardecka
własnie nowa nie przedłuży oferuje tylko zlecenie i dlatego nie podpisałam wypowiedzenia ze starej

Gość jeśli przedłuży
no to w tej sytuacji jestes w kropce. Nie wiem co się dzieje jak się nie podpisze wypowiedzienia wiec musisz poszukać coś na necie o przepisach prawnych dotyczących wypowiedzień.

Gość bardecka
niby tak ale ja nie mam zaznaczonego okresu wypowiedzenia

Gość ewa...
Z tego co mi wiadomo to w polsce kobieta jest chroniona od pierwszych dni ciąży, już nie trzeba mieć skończonego 3 miesiąca tak więc od razu możesz przynieść zaświadczenie od lekarza ginekologa. Firam automatycznie przedłuży ci umowe do dnia porodu Jeżeli firma zostanie zlikwidowana itp będziesz wtedy dostawała świadczenia z zusu przez cały okres ciąży Po porodzie dostaniesz wtedy zasiłek rehabilitacyjny, trwa tyle co macierzyński płatny jest 100 % . Nie podpisuj umowy o dzieło, zlecenie itp

Gość floo
jeżeli jestes w ciąży to nie mozna ci wręczyc wypowiedzenia chyba z tego co wiem... umowa przedłuża sie automatycznie do dnia porodu

Gość ewa...
dokładnie flo

Niestety kobieta nie jest w pełni chroniona we wszystkich przypadkach: -jeżeli umowa jest podpisana na czas określony, który minie przed końcem 3 miesiąca ciaży to pracodawca nie ma obowiązku podpisywac dalej -jeżeli umowa jest podpisana na czas określony, który upływa po upływie 3 miesiaca ciąży to pracodawca ma obowiązek przedłużyc umowę do dnia porodu - jeżeli w umowie nie ma podanego okresu wypowiedzenia, reguluje to kodeks pracy