Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jezykowaaaaa

do uczacych sie jezykow obcych samodzielnie

Polecane posty

Gość jezykowaaaaa

jak sie uczycie, ile dziennie, ile slowek na dzien?

Gość przede wszystkim codziennie
ile możesz

Gość jezykowaaaaa
ale jak np ucze sie 2 jezykow jeden od podstaw a drugi sredniozaawansowany to codziennie kazdy czy np co 2 dzien

Gość jezykowaaaaa
czyzby wszyscy uczacy sie kuli teraz slowka :-)

Gość OnaCHorra
Jezykowa napisz do mnie na gadu to mozemy pogadac 42 3 4 0 40

Gość jezykowaaaaa
wolalabym tu bo aktualnie nie mam gg

Gość a ja mam takie pytanie do osob
dobrze znajcych jakis jezyk- ile czasu poswiecaliscie na jego nauke ?

Gość dont you worry
Jesli twoja metoda jest wkuwanie iles tam slowek dziennie na pamiec, to nie wroze ci sukcesu...

nie ja akurat nie wkuwam i mysle ze autorka tez nie miala na mysli biernego wkuwania slowek. mi chodzi ile czasu poswiecacie dziennie i jak sie uczycie

Gość umaxazy
Uczę się 3 języków obych jednocześnie: angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego. Tzn. niemiecki i rosyjski sobie powtarzam, bo znam oba te języki( studiowałam je), natomiast z angielskiego znam tylko podstawy. Moja nauka polega na tym, że poznając nowe słówko lub zdanie angielskie, dopisuję obok jego odpowiedniki w językach ros. i niem. Postanowiłam, że dziennie będę poznawała i przypominała 14 słówek(nota bene czternastka to moja ulubiona liczba). Nie jest to za wiele, ale myślę, że liczy się systematyczność.

fajny sposob :-) studiowlas rosyjski i niemiecki czyli jestes po filologii tak?

Gość dont you worry
Pamietajcie tylko, ze bierna znajomosc, to nie to samo co plynne mowienie. Mozecie znac swietnie gramatyke, czytac ksiazki bez problemu,uczyc sie jakis super slowek, a jak przyjdzie do rozmowy z nativem, to bedzie dukac uzywajac najprostszych slow.

Gość umaxazy
Niemieckiego i rosyjskiego uczyłam się w podstawówce, w szkole średniej i na studiach, więc w sumie 14 lat. Pomimo, że rosyjski znam biegle, a niemiecki b. dobrze, zawsze znajdą się słowa, które wyleciały mi z głowy lub ich po prostu nie znam. Po angielsku trochę rozumiem, potrafię sklecić proste zdania i znam pojedyncze słówka. Nie chcę się uczyć tylko angielskiego, więc przy okazji szlifuję dwa inne języki. Nauka języków obcych, to pomimo uzdolnień językowych żmudna praca. No chyba, że się wyjedzie za granicę i się osłucha. Wtedy jest łatwiej. Ja niestety nie miałam takiej możliwości.

Gość makutra
Z teorii naukowych wynika, że człowiek jest w stanie zapamiętać 6-10 nowych słowek dziennie :) Moja rada: uczcie się słówek w konkretnym kontekście, a nie samych "suchych" znaczeń. Powodzenia w nauce :)

Gość umaxazy
Tak, miałam przyjemność studiować filologię rosyjsko- niemiecką.

tak ja wlasnie ucze sie w kontekscie bo mam np takie lekcjie z bbcpolska i sa one w formie krotkich dialogow albo jakis tekstow i slowka sa wyjasnione wlasnie w kontekscie w calym zdaniu

Gość umaxazy
Zgadzam się z DONT YOU WORRY. Podstawą jest dobra komunikacja w danym języku. A wy jakich języków się uczycie?

ja angielski poiom tki cos kolo fce. i myysle o niemieckim od podstaw

Gość dzis uczylam sie
2 h to duzo czy malo? tzn troche sluchalam takich nagran, troche spisywalam sobie w zeszycie, powtarzalam cale zdania na glos itp

Gość eWELINKA1988
wITAJCIE JA SAMODZIELNIE UCZYŁAM SIĘ JĘZYKA nIEMIECKIEGO.Nauka na taki poziom żeby swobodnie móc się dogadać zajęła mi rok.Dziennie uczyłam się 25 słówek potem do tego gramatyka. Teraz mieszkam juz na stałe w Niemczech i myślę że to chyba była skuteczna metoda bo tak samo potem uczył się mój Mąż

Gość eWELINKA1988
Zapomniałam jeszcze że najlepiej w czasie wolnym włączać sobie stacje radiowe albo bajki w języku którego się uczymy...Ucząc się słówek a potem oglądając bajki czy filmy w danym języku z tygodnia na tydzień sami będziecie zauważać że rozumiecie coraz więcej...Na pewno trzeba systematyczności w nauce i dużo samozaparcia...

Gość gość
Wyjeżdżam do Niemiec regularnie, a z podstawową znajomością języka funkcjonuje mi się znacznie lepiej. Przerobiłam do poziomu B1, ale tak wszystko na 100% przez https://zalewskitomasz.pl/. Kurs na Skype mi najbardziej odpowiadał. Nie chciałam chodzić na zajęcia stacjonarne. Poza tym ciężko o rozsądnych lektorów. Ten mi przypasował naprawdę we wszystkim. Nie mam się do czego przyczepić, a jestem bardzo wymagająca.