Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie wiem co i jak..

Co powinnam wyprac dla noworodka..??

Polecane posty

Gość Nie wiem co i jak..

Wiem,ze ciuszki dla niemowlaka trzeba wczesniej dobrze wyprac i wyplukac w specjalnym proszku dla dzieci.Tylko czy takie rzeczy jak kocyk..rozek..czapka..czy kurteczka tez powinny byc wyprane..??

Gość salomonka
wszystko z czym styka się noworodek. Zamiast proszku polecam płatki mydlane na początek

Gość Nie wiem co i jak..
No tak ale mam na mysli takie rzeczy jak np.kurteczka,ktora zaklada sie na jakas koszulke wiec bezposrednio ze skora nie ma az takiego styku.

wszystko musi byc wyprane, kurteczki, kocyki itp. tez, ale czy jest to przyjemne prac wszystko, wszystko swieze, ladnie pachnie gotowe na przyjscie malucha, ach sama przyjemnosc, pamietam dobrze....

Gość Nie wiem co i jak..
No wlasnie mi tez szkoda prac,jak sobie pomysle,wszystko ladnie ladne,nowiutkie,np kocyk polarkowy po praniu juz nie bedzie taki sam,a boje sie tez,ze niektore ciuszki moga sie nawet zniszczyc..?

Gość salomonka
to może w ogóle dziecku nie dawaj niczego bo wszystko poniszczy? Pomyśl sobie - zasika, zwymiotuje... Pierzesz WSZYSTKO. W ciepłej wodzie i płatkach mydlanych, po czym dokładnie płuczesz. Coś jeszcze?

Gość ja tez polecam płatki mydlane
na poczatek sa najdelikatniejsze . teraz moja dzidzia ma 7 mc i piore albo w dzidziusiu albo w bobasie ia nawet czasem w tych płatkach bo sie bardzo opłaca . ja dla noworodka prałam dosłownie wszystko nawet kocyki ( kurteczki nie musialam bo byly wtedy upały ) ale gdyby urodzila sie teraz to tez bym wyprała kurteczke , czapeczke .rozek to z czym dzidzia bedzie miala stycznosc . oczywiscie posciel tez ( nowa ) wyprałam

Gość Nie wiem co i jak..
Do salmonka: Co sie tak bulwersujesz..??? ja tylko pytam..?? pamietaj : ZLOSC PIEKNOSCI SZKODZI hehe

nie przsadzajcie tez z tym praniem wszytskiego niech dziecko od poczatku ma kontakt z zarazkami a nie potem chorowite co chwile bo kurzu przez tydzien sie nawdychało

Gość Nie wiem co i jak..
No jak widze,opinie na ten temat sa podzielone :-/ Jedni piora wszystko,drudzy nie..

Gość salomonka
och, bo zastanawiam się jak TY się zbulwersujesz jak ci dzieciak puści pawia z buraczków tuż przed wyjściem do lekarza na najlepsze ciuszki :D skoro boisz się, że kocyk się zniszczy przez pranie ;)

Gość Nie wiem co i jak..
Ja tylko pytam bo nie wiem jak to jest,nigdy nie mialam dzieci. Jak pusci to pusci,jasna sprawa. Tylko nie rozumiem takich ludzi na tym forum ktorzy siedza tu tylko po to zeby sie stresowac jakimis wypowiedziami..?? Kobieto po co ci to potrzebne,odrobiona kultury by sie przydala..?

Gość salomonka
To Kobieto po co ci to potrzebne,odrobiona kultury by sie przydala..? było do mnie? Jeśli tak to proszę zacytuj mi jeszcze która moja wypowiedź jest pozbawiona kultury :classic_cool:

Gość Nie wiem co i jak..
" Coś jeszcze? "

Jestem w szoku! Co Wy to piszecie?? Mam dwoje dzieci i nigdy tak nie wymyślałam jak Wy. Sterylne dzieci macie czy co?? Kto pierze Rożek czy kurtkę przed pierwszym użyciem?? Koszulki, body, kaftaniki, pieluchy owszem, prałam w dzidziusiu przed pierwszym założeniem i tyle. Dzieci mają mieć styczność z normalnymi rzeczami a nie tylko ze sterylnymi. Potem są alergikami i mają podobne choroby, a po co???????Nie przesadzajmy.

Gość ania567
ja pralam wszystko jak moje dzici byly noworodkami i jakos alergikami nie sa !

Gość a ja mam gdzieś
nie zapomnij jeszcze na koniec wyprać swoich cycków.... jezuuuuuuuuuuuuu

Gość salomonka
Młoda damo...zarówno wyraz COŚ jak i wyraz JESZCZE, jak również zacytowana przez ciebie składanka obu słów znajdzie się nawet w elementarzu dla szesciolatków, a więc w/g autorytetów oswiaty nie urągajom wymogom kultury w naszym kraju :D Jeśli poczułas się urazona to przepraszam, ale jak już urodzisz maleństwo, a ono po raz setny zasika ci wyjściowe śpiochy albo plunie zupką wprost na odprasowaną pięknie wyjsciową bluzkę to sama zrozumiesz jak śmiesznia zabrzmiało pytanie/stwierdzenie o poniszczeniu poprzez pranie. Trzymaj się mamuśka i lepiej popierz wszystko w płatkach, bo dzieciak mojej koleżanki dostał poteznego uczulenia od niepopranych lub upranych w wizirze ( aby były śnieżnobiałe:P) ciuchów. 🌻

A jak prałyście wózki, materacyki, kołyski???? Dzieci maja po 15 lat i nadal to robicie???? Gratulacje dla matek zjadających swoje rozumy. Brawo!!!

Gość salomonka
aneczko, gratuluję zdrowych dzieci. Miałaś szczeście. Natomiast to co piszesz to KOMPLETNE bzdury. Każdy materiał jest farbowany. To co kupujemy dla dzieci ( rozki, kurteczki) z reguły powstaje u naszych skośnookich przyjaciół i uwierz na słowo - niewyprane i niewypłukane stanowi potezne zagrożenie dla malucha. Te farby do tkanin mogą zaszkodzić nawet osobie dorosłej jesli jest uczuleniowcem...

Salomonka czytałaś o co pyta autorka topiku????? Nigdy by mi nie przyszło do głowy żeby przed pierwszym użyciem wyprać kocyk czy kurtkę. Nie chcę być złośliwa bo nie o to chodzi, podstawowe rzeczy mają buć wyprane i już, ale nie przesadzajmy z pozostałymi!!!

Gość salomonka
czytałam aniu i własnie o kocyk,kurtkę, rożek dla niemowlęcia mi chodzi... Ja prałam wszystko, własnie ze względu na barwniki uzywane do farbowania tych tkanin. Potem nie musiałam się martwić skąd u dziecka na twarzy taka egzema... Mylisz dwa pojęcia - przesadnej sterylizacji wszystkiego i podstawowej higieny. Wybacz, ale każdy koc i mnie w domu jest najpierw prany. Potem spokojnie mogę przytulić do niego twarz.