Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość awratka24

podwyzszony poziom zelaza w organizmie, co moze oznaczac?

Polecane posty

Gość awratka24

przekroczylam norme o 50, do lekarza ide dopiero w poniedzialek

Gość irek mirek
Że dużo dadzą za ciebie na złomie.

Gość a czy masz do tego anemię
? Czy wyniki są w normie poza tym żelazem?

Gość monique la bouche
anemia to niedobór żelaza, więc jak mozna mieć przy niej podwyższone żelazo? Może chora wątroba, organizm źle wchłania żelazo?

Gość awratka24
reszta wynikow miesci sie w normie, jedynie jeszcze MCHC minimalnie ja przekracza, norma jest 31,5-35 a mi wyszlo 35,1

Gość no cóż ...
Żelazo w organizmie wchodzi w skład związków porfirynowych, głównie hemoglobiny i mioglobiny, w śladowych ilościach związane jest z niektórymi enzymami. Występuje również w postaci związanej z białkami: hemosyderyną, ferrytyną i transferyną. Stężenie żelaza w surowicy zależy od wchłaniania w przewodzie pokarmowym, magazynowania w jelicie, śledzionie i szpiku kostnym, syntezy i rozpadu hemoglobiny, a także jego utraty z ustroju. Wartości średnie żelaza są niższe u kobiet niż u mężczyzn średnio o 10 mikrogramów/dl. U obu płci wraz z wiekiem ulegają obniżeniu. Stężenie żelaza wykazuje zmienność dobową, a u kobiet zmienność w trakcie cyklu miesięcznego. Stężenie fizjologiczne poziomu żelaza jest zmienne: spada w drugiej połowie ciąży, w krwi pępowinowej wynosi 154 (72-237) mikrogramów/dl, u dzieci zdrowych - po urodzeniu 150-200 mikrogramów/dl, w kilka godzin po urodzeniu spada do wartości poniżej 100 mikrogramów/dl, między 3. a 7. rokiem życia osiąga taki poziom jak u osób dorosłych. Wzrost stężenia bywa skutkiem: nadmiernej podaży dożylnych i domięśniowych preparatów żelaza, częstych transfuzji krwi, ostrych zatruć żelazem, hemachromatozy pierwotnej i wtórnej, niedokrwistości hemolitycznych, niedokrwistości hipoplastycznych i aplastycznych, zespołów mielodysplastycznych, niedokrwistości złośliwej, wirusowego zapalenia wątroby, ostrych uszkodzeń wątroby (wzrost stężenia żelaza jest proporcjonalny do stopnia martwicy wątroby), zapalenia nerek, stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych. Spadek stężenia bywa skutkiem: niedokrwistości z niedoboru żelaza, niedokrwistości złośliwej, ostrych i przewlekłych zakażeń, chorób nowotworowych, zespołu nerczycowego, przewlekłej niewydolności nerek, chorób tkanki łącznej, niedoboru witaminy C.

Gość do monique la bouche
bzdury kochana miszesz, anemia to nie jest absolutnie niedobór żelaza! Wyobraź sobie, że anemia występuje również w przypadku gdy człowiek ma za dużo żelaza. A anemia występuje wtedy z powodu braku witaminy B12 lub nadmiernego rozpadu krwinek czerwonych. Wiem bo sama miałam anemię mając za dużo żelaza. Do autorki, najlepiej abys powtórzyła wyniki za jakiś czas, aby zobaczyć czy poziom się utrzymuje. To może być jednorazowy taki wynik, zdarza się czasami. Może spożywasz za dużo żelaza, łykasz jakies suplementy z nim? Jest tez choroba która charakteryzuje się nadmiarem żelza do krwi i niestety potrzebne sa wtedy upusty krwi aby żelza nie odkładało si ę w narzadach.

Gość awratka24
poziom zelaza we krwi badalam ze wzgledu na wypadajace wlosy. no coz- od paru lat biore tabletki antykoncepcyjne mam nadzieje ze w poniedzialek lekarka cos sensownego z tym zrobi