Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo prosze pomozcie

KOLONOSKOPIA - rzeszów

Polecane posty

Gość bardzo prosze pomozcie

bardzo prosze o jakis kontakt jesli ktos mial wykonywany ten zabieg w rzeszowie, tzn. prosze o polecenie godnego zaufania lekarza i gabinetu

Witam! Około 3 lata temu zauważyłam malutkie ślady krwi na papierze toaletowym. Najczęściej pojawiały się w wyniku zaprać. Udałam się do mojej lekarki rodzinnej. Ta stwierdziła hemoroidy i przypisała czopki Hemorectal. Na jakiś czas pomogło ale dolegliwości wciąż wracały. Moja lekarka kazała mi przejść jedynie na dietę lekkostrawna. Rok temu jednak trafiłam na izbę przyjąć z powodu skurczów/ kłucia w okolicy odbytu (wcześniej też te skurcze się pojawiały, lecz były krótkie i mniej bolesne) podobne kłucia odczuwałam również a dolnej części brzucha i tak jakby w pęcherzu moczowym.Dostałam jedynie środki rozkurczające. Udałam się wiec do gastro-proktologa, który stwierdził że mam szczelinę odbytu i przepisała jakąś maść ze starydami. Jej stosowanie zniwelowało objawy. Jednak rozpoczęły się inne dolegliwości, takie jak: wzdęcia, nieregularne wypróżnienia - raz biegunki, innym razem zaparcia, czasem nudności. Udałam się jeszcze raz do gasto-proktologa i pani stwierdziła, że mam zespół jelita drażliwego. Goastoskopię mi zrobiła i wynik był dobry. Również badanie na krew utajoną oraz obecność posorzytów był ujemny. Powiedziała, że mogę dla pewności jeszcze wykonać kolonoskopię, żeby byś pewnym ze to jest ZJD. Strasznie boję się tego zabiegu. Niestety ostatnio miałam stan podgorączkowy ( 36,8 do 37,2) który utrzymywał się przez kilka dni. Zrobiłam więc morfologię, OB, potas, próby wątrobowe, kreatyninę i wszystkie wyniki są w normie. Jedynie OB mam 9, a zazwyczaj miałam 4. Z tymi wynikami udałam się prywatnie do innego specjalisty od chorób wewnętrznych. On również stwierdził zespoł jelita drażliwego i powiedział, że kolanoskopia jego zdaniem jest zbędna ponieważ wyniki krwi są dobra a krwi utajonej w stolcu również nie ma. Przypisał mi duspatalin retard- 2 opakowania. Jednak w ulotce przeczytałam,że on działa podonie jak no- spa rozkurczowo na jelita niwelując ból. Zaczęłam brać i tabletki te wywołały u mnie raczej zapracia. Bóli brzucha nie mam więc nie wiem czy czasem ich nie odstawić. Zastanawiam się jednak cały czas nad tym czy poddać się zabiegowi kolonoskopii. Lekarz mówi, że jednak nie widzi potrzeby wykonania tego zabiegu a ja się boję, że to może być coś innego niż ZJD. Teraz mam czasem taki okres ze kążdy dzień zazwyczaj rano oddaję stolec- w postaci luźniej, ale nie jest to biegunka, nie ma tam wody, tylko konsystancja jest bardziej miękka- i stolca jest trochę wiecej. Za jakiś czas mam znowu zaparcia i idąc do toalety (raz dziennie lub co drugi dzień) oddaję, czasem nawet z trudem,bardzo mała ilość stolca. Zastanawiam się skąd ta rozbierzność. Mam obsesję zaglądania do toalety i sprawdzania jak wygląda stolec. Obsesyjnie boję się że zobaczę tzw. "stolec ołówkowaty". Jak tylko pojawi się jakiś taki cieńszy troszkę to już lun jakieś taki mniejsze fragmenciki stolca luzem to zaraz myślę już o najdorszym. Nie mogę normalnie funkcjonować i skupić się na pracy.Cały czas myślę o moich jelitach i o wypróżnianiu. Mam już tego dość. Ciągle się boję. Nie wiem czy poddać się temu zabiegowi czy nie. Co o tym myślicie? Czy ktoś miał jakieś podobne problemy? Ja mam 24 lata i boję się panicznie tego zabiegu. Proszę o pomoc i poradę. Będe bardzo wdzięczna.

Gość campari34
ja miałam w znieczuleniu ogólnym

Dzięki! Kolonoskopi boję się dlatego, że jest to jednak zabieg inwazyjny i nie chcę zeby w wyniku tego coś mi się stało. Z drugiej strony psychicznie już nie wytrzymuję tego napięcia. Obecnie mam stolce papkowate i bardzo jasnym kolorze brązowym i nierównych bregach a na papierze zauważam spore ilości białej wydzieliny. Mam też uczucie niepełnego wypróżnienia. Od czasu do czasu zdarzają się zaparcia z którymi walczę jedząc większe ilości błonnika oraz pijąc Aque slim która też trochę pomaga. Zarejestrowałam się na zabieg kolonoskopii ale dopiero na 19 stycznia do Medyka w Rzeszowie bo wtedy były wolne termony. Wyniki badań: krwi, moczu, gastroskopii i usg jamy brzusznej są tak jak pisałam ok. Mam jednak cały czas trochę podniesioną temperaturę 36,8-37,3. Sporo czasu jeszcze zostało do tego zabiegu. Jeśli więc ktoś miał podobne objawy i zrobioną kolonoskopię to proszę o podzielenie się wynikami. Mam nadzieje ze to jelito drażliwe tak jak lekarze ocenili ale boję się ze to coś gorszego. Pozdrawiam i dziękuje za odpowieź

Witam, możesz się podzielić wynikami koleżanko? Co było powodem tych dolegliwości?