Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bas

narty czy snowboard??

Polecane posty

Gość bas

Co jest bardziej bezpieczne narty czy snowboard. Miałam kiedyś problemy z kolanem i który pojazd bardziej by mi odpowiadał ? :)

Gość rogaska
narty.. zdecydowanie mniej upadkow..

Gość bas
aha dzieki :)

Gość a ja myślę że
trochę bezpieczniejszy snowboard, gdyż upadek na desce to stłuczenie ew. pośladków a przy upadku na nartach, zanim się wypną, to jest kolosalne obciążenie stawów kolanowych, łącznie z zerwaniem więzadeł. Zanim zdecydujesz się na jakikolwiek sport, musisz wzmocnić nogi. Jak to zrobić, vide temat "Obciążenia w treningu sportowym" na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość bas
To już sama nie wiem niektórzy mówią żę bardziej narty są bezpieczniejsze a niekiedy słysze co innego.... według mnie chyba bardziej snowboard bo to jedna deska przynajmniej nogi się nie poplątają :)......ale chciałabym posłuchać jeszcze innych waszych opini:)

Gość bas
ostatnio byłam na spróbowanie na nartach i dało to po sobie znać wieczorem ....bardzo mnie bolało kolano w chwili kucnięcia. Jak widać na nartach to straszne obciążenie dla kolan, ale zastanawiam sie czy może spróbowac jeszcze snowboardu dla porównania. Jak myślicie?

Gość Joasia 1984
Problemy z kolanem to nie żarty, więc lepiej skonsultować to z lekarzem. Wracając jednak do tematu, to dla mnie bardziej atrakcyjna i bezpieczna jest jazda na nartach. W Bułgarii są podobno fajne trasy dla narciarzy i wcale nie jest drogo, w itace można rezerwować już od 923 zł.

Gość bella la vita
Ci, którzy mówią że narty obciążają kolana, nie umieją jeździć. Polecam kilka lekcji z instruktorem, który pokaże jak się prawidłowo rozkłada ciężar ciała podczas jazdy na nartach a wtedy obciążenia kolan są minimalne. Sama mam problemy z kolanami, kiedyś z jednego wyskoczyła mi rzepka, drugie doprawiłam sobie na rajdzie rowerowym i czasem mi dokuczaja w czasie zmian pogody bolą gdy np w górach schodzę w doliny. Jednak na nartach nigdy, mimo ze podczas nauki upadałam mnóstwo razy :), nigdy mnie nie bolały kolana. Naprawdę, nie róbcie sobie krzywdy nieumiejętnym korzystaniem z nart, godizna z instruktorem kosztuje ok60 zł, wystarczy czasem jedna czasem 3 lekcje

Gość bella la vita
aha - wg mnie narty są bardziej "rekreacyjne" :) znaczy, jeśli nie chce się szaleć na stoku, wariować , tylko fajnie poszusować, nacieszyć sie ruchem na śniegu -to narty :)

Gość SportStore.pl
To racja,narty są do bardziej rekreacyjnej jazdy,natomiast snowboard polega bardziej na freestylu i szaleństwie- masz deske i czujesz tą wolność. Dlatego jest to tak popularny sport wśród młodych osób. Pozdrawiam www.SportStore.pl

Gość Hanuk 23232
A dla mnie zdecydowanie lepsza jest deska,daje wiecej luzu oraz wolności. Zresztą mam juz większość akcesoriów na deskę,teraz kupuje tylko wiązania,w tym sklepie http://www.epicentrum.co/kategoria-wizania,13.html

Gość 123aj
łyżwy :)

Gość kfiatfka
Jedno i drugie obciąża kolana i w sumie nie da się stwierdzić , która z tych dyscyplin jest bezpieczniejsza. Obie równo niebezpieczne :) Chociaż narty to tańsza dyscyplina bo sprzęt trochę mniej kosztuje : http://www.skicentrum.pl/narty/ ;) Generalnie jeśli masz problemy z kolanem to idź i skonsultuj to z lekarzem i zapytaj się czy możesz jeździć.

Gość gość
W sumie nie myślę, że narty, ale snowboard... to moja miłość więc głównie polecam. Zaczęłam uczyć się w klubie Alpino w Katowicach i ta miłość do snowboardu ze mną pozostała :)

Gość adrianna303
Narty można wypożyczyć ale jakby koleżanka chciał pośmigać sobie na desce to lepiej jest jednak kupić. Deska powinna być dobrana pod względem wzrostu oraz wagi. W sieci są pomocne konfiguratory ku temu: http://supersklep.pl/konfigurator-snowboardowy na przykład tutaj. Sama zaczynałam się uczyć od nart ale powiem Ci,ze snowboard daje mi o wiele więcej radości i obecnie śmigam praktycznie jedynie na desce.

Gość gość
Ja zdecydowanie snowboard :) Ostatnio kupiłam super na BikerShop www.bikershop.pl/Produkty/Deska-Snowboardowa-Salomon-Lotus/4155/159713#.Vpv8EyrhDIU przepiękna jest ;) jade wyprobować lada dzień

Gość gość
Też mi się tak wydaje że narty sa bezpieczniejsze. Masz wtedy większą kontrolę podczas jazdy i dodatkowo możesz posługiwać się kijkami. Ja bardzo fajne narty kupiłam w zeszłym sezonie w sklepie www.nartykrakow.pl.

Gość gość
w moim przypadku wyłącznie narty

Gość gość
Zdecydowanie narty! Lubię zagraniczne stoki i chętnie jeżdżę na ferie w góry. W lutym jadę na obóz z Family Life do Włoch. Na miejscu będzie instruktor, narty, zakwaterowanie:)

Gość gość
Co to za wyjazd?Jakie mają oferty? W lutym akurat moje dziecko ma ferie, więc na szybkości szukam mu jakiegoś obozu :)

Gość Aremento
Ja jeżdżę na nartach i nie wyobrażam sobie, że miałabym je zamienić na deskę. Uwielbiam narty, wybieram się niedługo na swoje ferie - planujemy je ze znajomymi już od dawna. Wybraliśmy w tym roku SkiPark Magura http://www.skiparkmagura.eu niedaleko Krynicy. Fajne miejsce, długa, urozmaicona trasa zjazdowa, a o to chodzi nam najbardziej :) W wolnej chwili można 'wyskoczyć' na Słowację :)

Gość gość
u mnie niezmiennie narty

Gość gość
Ja wybieram Snowboard. Deska jest o wiele fajniejsza od nart I mam wrażenie, że łatwiejsza. Swój sprzęt zamawiałam na www.boardslide.pl Mają trwały sprzęt w dobrej cenie, więc polecam każdemu kto wybiera snowboard.

Gość gość
Ja wolę parkiety od parapetów !

Gość gość
Why not both? Ogólnie każda z tych dyscyplin ma swoje plusy, ale też minusy. Jak dla mnie snowboard, ale nigdy nie próbowałam nart. Ogólnie sprzęt może wydawać się dosyć drogi, ale warto szperać za przecenami, bo można dostać naprawdę markowe rzeczy za niewielkie pieniądze. Ja na przykład tutaj http://kosmossklep.pl/snowboard/buty_snowboardowe gdzie można znaleźć naprawdę fajny sprzęt na snowboard. Buty, gogle, kurtki.