Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mooooooniaaaa

ogrzewanie własne gazowe w bloku?

Polecane posty

Gość mooooooniaaaa

jak to w praktyce wygląda ? jakie są rachunki za ogrzewanie ? z góry dziękuję za odpowiedz

Gość ania bania
ja mieszkam w 15-letnim bloku.Nie wiem jak teraz jest w nowych mieszkaniach i przepiosami, ale nie bardzo rozumiem pytanie? Jak to własne? Czy to chodzi o indywidualne podłączenie? Czy przepisy na to pozwalają? kiedyś takie praktyki byly nie dozwolone ? Wyjaśnij może trochę bardziej co to ma być? Ja myślałam, że w budynkach wielorodzinnych odchodzi się od gazu ze względu na bezpieczeństwo.

Gość mooooooniaaaa
jestem na etapie szukania mieszkania i w wielu blokach (nowych) jest forma ogrzewania- ogrzewanie gazowe własne (?) jestem ciekawa jakie rachunki są w praktyce - sprzedawcy twierdzą że jeszcze rachunku za ogrzewanie nie mieli więc pytam innych

Gość duzo taniej niż z MEC
kosztuje takie własne gazowe ogrzewanie. ja mieszkałam w kawalerce 36 m2 to za gaz razem z ogrzaniem wody płaciłam 130 zł co drugi miesiac zimą, a latem blisko połowe mniej.

Gość ania bania
najlepiej żeby ktoś się wypowiedział, kto ma takie ogrzewanie w bloku. Cena gazu coraz wzrasta, teraz jeszcze dochodzą te problemy z Rosją, co pewnie znów się odbije,mam tylko kuchenkę gazową ijeszcze niedawno miałam jakieś 25 zł co drugi m-c, teraz 33żl, zaraz przyjdą następne i znowu będzie więcej...Słyszałam kiedyś od kogoś ,kto ma dom jednorodzinny ogrzewany gazem i narzekał, że to już nie takie opłacalne..może ktos się znajdzie na forum,kto ma takie ogrzewanie

Gość ejdżiejdż
oznacza to ze nie masz podlaczenia do jakiejs cieplowni jak to zwykle jest w blokach tylko masz w domu wlasny piec na gaz, sila rzeczy placisz rachunek w zalezynosci od zużycia gazu a co za tym idzie sama decydujesz ile zapłacisz;) im chcesz miec cieplej tym oczywiscie drozej placisz

kiedyś był program w tv,o tym,że facet przerobił sobie ogrzewanie,mimo,że nie pobierał ogrzewania,spółdzielnia kazała mu za nie zapłacić-myślę,że powinnaś się najpierw zorientować,czy w ogóle jest możliwe przerabianie ogrzewania,bo bloki zazwyczaj mają dostarczane ciepło z jakiejś ciepłowni-wszystkie mieszkania a co do opłacalności-wątpię,czy gaz jest opłacalny,za zimowe miesiące,płacę ponad 600 zł na miesiąc (w tym jest jeszcze ciepła woda),mieszkanie w kamienicy-120 m

Gość ejdżiejdż
no dla domow jednorodzinnych to nie jest najlepszy sposob ogrzewania tez ze wzgledu na to ze domy maja zwykle wieksza powierzchnie ktora trzeba ogrzewac:o ale w mieszkaniu w bloku przeciez nie zamontujesz pieca na węgiel;) wiec nie masz zbyt wielu opcji bo ogrzewanie elektryczne jest jeszcze droższe

Gość ania bania
temat poszedl w inna strone troche..tu nie chodzi o indywidualne przerobki.spóldzielnia nie pozwoli...bezpieczenstwo! Nasza kolezanka napisała,ze sa stawiane takie bloki z gazowy ocieplaniem i nie wie jakie moga byc rachunki cczy wyższe od MPC..w dzisiejszych czasach to nic nie jest stałe!!

Gość mooooooniaaaa
no własnie obawiam się tych podywżek z gazem - źle że nikt w tym bloku nie dostał jeszcze rachunku za ogrzewanie - to nowy blok a ja chce kupić mieszkanie w stanie developerskim ale z rynku wtórnego

Gość jacobs
Blok 5 letni mieszkanie 51m.parter-wlasny piec gazowy-rachunki ok 260 zl zimą co 2 miesiące.

Gość no tak takaa
mamy mieszkanie w nowym budownictwie, kazde mieszkanie ma swoj piecyk gazowy do grzania wody i mieszkania. rachunku jeszcze nie placilismy zadnego ale.. nie wlaczajac wogole pieca temperatura wewnatrz to 14-15 stopni, zeby ogrzac do wyzszej temperatury ok 20 stopni wystarczy godzina grzania z rana i z wieczora- jest wiec baaaardzo dobrze. obecnie piec mamy wlaczony caly czas ze wzgledu na prace wykonczeniowe i zobaczymy jaki bedzie rachunek.

Gość Mikoś
Posiadam mieszkanie 40 m2, w zimie płace +/- 35 zł za dwa miesiące. Budynek ocieplony.

nie wiem czemu ale wydaje mi się ze to może kosztować dużo w porównaniu do zwykłego ogrzewania w bloku z płyty/cegły. może się mylę...

Gość gość
Nie wydaje mi się, żeby w bloku można było zrobić prywatne ogrzewnie gazowe, za piękne by to było. Poza tym teraz w blokach jest nowoczesne ogrzewanie. U mnie spółdzielnia rok temu robiła remont, montowano kotłownię na podzespołach z http://www.klimatech.net.pl/ - grzeje dobrze, rachunki też nie są jakieś kosmicznie wysokie.

Gość gość
ja mam ogrzewanie gazowe od www.termika.pging.pl i powiem szczerze, ze place malo, a ogrzewanie mam caly rok i mogę sobie włączyć latem jak się zimno zrobi i nie ma z tym problemu, także zastanow się czy nie zainteresowac się tym dostawca, ja zaopatrzylam cala rodzine w informacje o termice i sa zadowoleni

Najkorzystniejszą opcją w Waszym wypadku podobnie jak u nas jest niskotemperaturowa kotłownia gazowa http://instaltechnik.pl/poradnik/rozdzial-i-ogrzewanie-zrodlo-ciepla/. Łącząc go z kotłem kondensacyjnym jest to rozwiązanie najbardziej korzystne cenowo. Zwłaszcza biorąc pod uwagę obniżkę cen gazu ziemnego. Jeśli jesteście przyłączeni do miasta, to możecie się od niego odłączyć, składając na dobry kocioł i cieszyć się niższymi rachunkami.

Gość gość
Pierwszy raz słyszę o własnym ogrzewaniu gazowym w bloku. Ciekawe. Ja mieszkam w domu i mam ogrzewanie gazowe. Może nie jest to duży dom, ale z kotłem jednofunkcyjnym z zasobnikiem ciepłej wody użytkowej bardzo dobrze się sprawdza. Mamy dokładnie ten kocioł: https://www.termet.com.pl/produkt/ecocondens-gold-plus/63. Polecam.

Gość gość
Ja trochę w innym temacie, choć również w kwestii ogrzewania: Bo zastanawiamy się ostatnio nad montażem folii grzewczych na podczerwień https://irshop.eu/kategoria-produktu/folia-grzewcza-na-podczerwien/ . Czy ktoś eksploatuje może takie urządzenia i jest w stanie zdradzić jak się kształtują rachunki za prąd?