Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jack65

czy muszę płcić bieżące alimenty przez komornika? pilne

Polecane posty

Gość krzemix
super ojciec bedzie w oczach sadu najgorszym ojcem a najgorsza suka bedzie najlepsza matka w oczach sadu to prawo w tej zajebanej polsce jest do dupy albo tak samo daje dupy jak te wszystkie super matki.Pozdrawiam matki ps.super matki

Płaciłem alimenty na czas i dalej mam taki zamiar ale pewnego czasu adres do wysyłania alimentów przestał istnieć była to skrytka pocztowa moja była ukrywa się przede mną i nowego jaj jakiegokolwiek adresu do wysłania jej alimentów mi nie raczyła podać. Szukałem na własną rękę ale bez skutecznie ponieważ ona nie chce by mi to się udało. alimenty zacząłem składać do koperty tak by jej wypłacić jak poda gdzie zebrało się tego za 7 miesięcy. Raptem spotyka mnie niespodzianka wezwanie od komornika. Ja chcę płacić, to ona jest mściwa jej adres nie jest mi potrzebny wystarczy mi aby ktokolwiek w jej imieniu przyszedł po alimenty oczywiście z jej pokwitowaniem i ja nawet w takiej formie przekażę jej należne alimenty. Ona oddała sprawę do komornika. Czy to ja jestem winien ja chcę płacić to ona nie chce brać INACZEJ NIŻ PRZEZ KOMORNIKA Jak bronić się przed mściwą byłą. Pomocy.

Gość zniecierpliwiony
""" krzemix super ojciec bedzie w oczach sadu najgorszym ojcem a najgorsza suka bedzie najlepsza matka w oczach sadu to prawo w tej zaj**anej polsce jest do d**y albo tak samo daje d**y jak te wszystkie super matki.Pozdrawiam matki ps.super matki """" Zgodzę się co do meritum .....nigdy nie zgodzę się na obrażania mojej Ojczyzny .Kolego ....nie rób tego więcej. Co do poprzednika ....trzeba było wysyłać alimenty na adres sądu ,który wydal wyrok. Zarówno dłużnik jak i wierzyciel mają obowiązek współpracować przy zapłacie wierzytelności.To ,że ona nie odbierała ....Ciebie nie zwalnia z odpowiedzialności . Pieniądze były na dziecko a nie na nią.Wysyłając zaś na adres sądu byłbyś górą.

Gość WdupieMAMojca
Zawsze było tak, że alkoholik, nie płacił bo płacił FA bo nie wystarczało na opłaty i jedzenie. Blisko wrzesień a tutaj szkoła i co? Nędza. Na wejściu mówie tak. Zgłaszaj sobie do sądu frajerze i staraj się o alimenty ode mnie dziecka, które ukończyło dawno 18 lat, ale wierz mi nie zapłace ci ani grosza choćbym miał pójść do więzienia tak jak ty byłeś nic ci nie dam. Komornik przysyła mi jakieś śmieszne 30 zł zaległe no brech na sali. Byłem u ciebie na chacie i nie raz wyjeżdżałeś z 3000 tysiączkami na czarno i dałeś mi 20 zł reszte na lko gośc z ciebie gruby. Na ch..j sie waliłeś bo co młody byłes i ru.. ci sie chciało? Masz problem gosciu takze pilnuj sie. Nie płaćcie żadnemu frajerowi, który się migał od płacenia na was bo zrobić to git, ale wychować to nie ten klimat. Takie hasła będe rzucał w sądzie bo mi głupio nie będzie tylko tobie!!!!!! Bo ojczulek myśli, że jest sam na świecie i on ma tylko problemy ze sobą. Tacy ludzie mnie śmieszą! Ogarnij się bo życie to nie jest bajka to jest bitwa.

Gość tomanek
Czytam wasze posty i zdumiewający jest fakt, że żeńska część tak usilnie broni praw kobiet i dzieci do alimentów szukając coraz to nowych metod jak wydębić pieniądze od faceta. Może to i zrozumiałe, biorąc pod uwagę sfeminizowanie polskich sądów. A co w sytuacji, gdy to facet jest stroną pokrzywdzoną? Jakoś nie znalazłem na ten temat żadnej wypowiedzi. Od 4 lat sam wychowuję syna, ex tylko w trakcie 2 lat małżeństwa jako tako wykazywała zainteresowanie dzieckiem, na długo przed rozwodem nie widziała syna, a od 2lat jej zainteresowanie ogranicza się wyłącznie od dobrowolnego płacenia alimentów - kiedy chce i ile, to zapłaci. Nie ma jej w chorobie, zero kontaktu nawet w urodziny czy święta. Do komornika iść nie mogę, bo choć nieregularnie i w niepełnej wysokości, ale jednak płaci. (Niby) normalna kobieta, bo założyła własną rodzinę i ma 2 dzieci z tego związku, ale nie pamięta o istnieniu swojego pierworodnego. Niech więc niejedna pani zastanowi się nad doborem słów, jeśli zamierza wieszać psy tylko na ojcach. Wśród matek też znajdują się takie, które nie powinny nosić tego miana, bo nawet - przepraszam za wyrażenie- suki opiekują się swoimi młodymi i ich nie odtrącają.

Gość zniecierpliwiony1
Człowieku , Ty szukasz zrozumienia ,sprawiedliwości , akceptacji?????? Ja na Twoim miejscu byłbym szczęśliwy mając dziecko u boku. Ta mamusia niech robi co chce ....Ty w to nie wnikaj.Jeśli jeszcze nie to nie długo sam to docenisz.

Gość MichałKoqlusz
Artykuł na temat bezzasadnej egzekucji alimentów i spraw związanych z kosztami w takim przypadku: www.prawo-porady.pl/artykuly,bezzasadna-egzekucja-alimentow---koszty-egzekucji,65.html

Gość płatnik
Mamuśki oddajcie nam te dzieci jak nie chcecie my bez waszych alimentow je utrzymamy! liczycie tylko kase jak nie stać was na utrzymanie dzieci to oddajcie je ich tatusiom! kazda tyko chce kase i kase po 5cioro dzieci kazde z innym alimenciki wpływają a mamuski sie pudrują za nasze ciężko zarobione pieniążki! poł polski ma zrujnowane życie przez mamuśki!!!!! DO ROBOTY DZIOŁCHY!!!!

Gość polki polji
do platnika ---> oj czlowieczku w tym roku mój szanowny eks pod\jał sie zakupu podrczników dla dzieci ( 14 i 15 lat ) poniewaz ja za duzo wydaje na podreczniki - nie umiem zakupic kozrystnie pzrez co narazam go na wieksze koszty ( zobowiazal sie do corocznego zakupu podreczników oprocz alimentow ) tak sparwnie mu to poszło ze dzieci 1 wrzesnia nie maja połowy podreczników wiec dzisiaj idzie do ksiegarni zakupic nowe ktore juz zamówilam za 500 zł plus dotychczas uzywane 280 zł razem 780 zł ja co roku chciałm od niego 500 zł i starczało mi na wszystkie - wiekszosc uzywane heh zapowiedział ze w pzryszłym roku juz nie kupi - to mój problem heh placacy ty te zjestes taki madrus jak eks ? heh same mądrusie -barany !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość Płatnik
Baran to twoj eks bo płaci ci ! idz do roboty paniusiu pewnie bez zawodu hahaha

Gość Mi lenka
Płatnik a ty wierzysz w niepokalane poczecie? Bo tak na moje to pół polski ma zjebane przez mamusie i tatusiow.

Gość kuma-kum
Płatnik ja zapytam ciebie wprost-kurwa tyś jest baba czy chłop co? nie pomyliłeś ról? od zarania matki wychowywały dzieci a ojcowie pracowali i na te matki i na te dzieci!! Teraz chłopom jakby jaja oderwało-kurwa chcą wychowywać dzieci zamiast płacić,chodzą na jakieś tatowe,latają we fartuchach po mieszkaniu i gotują obiadki bo pracy debile sobie znaleźć nie mogą, kobiety wyganiają na etacie a oni w domkach!! niedługo będą szczać na siedząco i kurwa nadstawiać dupy za pieniądze!! wbij sobie w ten pusty łeb że jak świat światem to matki nadal będą wychowywać dzieci a faceci będą na nie zapierdalać!! chłop od jebania jak dupa od srania rozumiesz?

..A matki suczy od rodzenia i wyciągania kasy bo żadna tłustej doopy do roboty nie ruszy a dziecko może niepokalanym poczęciem nie było ale z twojej doopy wyszło.Jak dałaś się w...ć to też płać!Dobrze wam tak he,he

Gość kuma-kum
stóweczka niestety alimenty były,są i będą na dzieci i póki co to ci co noszą portki na te alimenty zapierdalać będą czy ty sobie tu nawyzywasz czy nie to i tak ,tak będzie

Gość MI LENKA
Płatniczku wyobraź sobie ja mam zawód i to nawet dość dobry pracuję i to nawet dość dużo nie widzę kompletnie żadnego powodu by tatuś mojego syna miał z powodu mojej zaradności życiowej leżeć do góry dupą i płodzić kolejne dzieci.

Gość Płatnik
Ma lenka kochanie mi nie chodzi o ciebie tylko o te wszystkie puste baby ktore do uczciwej roboty nie pójdą szukaja frajerow na tzw dupe:) chodzi mi o dziurawce nie obrazam porządnych kobiet:P

Gość misua
Pozdrawiam wszystkich nieplacacych pseudo tatusiow:) śmiać mi sie chce jak czytam wasz wypowiedzi co tu zrobic,żeby nie płacic-żałosne jest to A najbardziej sa żałosne te wasze Ku.wy co sie z Wami wiążą i ich oytania-Co tu zrobić żeby nie płacić

Gość misua
A Komornik to dobra instytucja która sie bierze,za takich opierdalaczy jak WY :).Moja rada-zawiążcie sobie swoje fiutki na supełek żeby wiecej dzieci nie płodzić

Gość amingora
Myśłę,ze kazda matka,która ma problemy z ojcem alimenciarzem powinna bez zastanowienia coś z tym zrobic. Niealimentacja jako przestępstwo Za uchylenie się od obowiązku alimentacyjnego można pociągnąć do odpowiedzialności karnej na podstawie art. 209 ustawy Kodeks karny. Zgodnie z nim „kto uporczywie uchyla się od wykonania ciążącego na nim z mocy ustawy lub orzeczenia sądowego obowiązku opieki przez niełożenie na utrzymanie osoby najbliższej lub innej osoby i przez to naraża ją na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Uchylanie się od obowiązku alimentacji musi mieć charakter uporczywy, tzn. ciągły, nagminny, umyślny, nieustępliwy ( w orzecznictwie Sądu Najwyższego mowa o co najmniej 3 miesiącach nie płacenia alimentów ). Przestępstwo uporczywej niealimentacji jest przestępstwem ściganym z oskarżenia publicznego na wniosek pokrzywdzonego, organu opieki społecznej lub innego uprawnionego organu. Gdy uprawnione jest małoletnie dziecko jego prawo wykonuje przedstawiciel ustawowy - np. drugi z rodziców. Pierwszym krokiem w sprawie jest złożenie wniosku o ściganie. Od chwili złożenia wniosku sprawa toczy się z urzędu. A słyszał ktos o skierowaniu dłuznika do prac???????? Świadczenia z funduszu alimentacyjnego W przypadku bezskuteczności egzekucji osoba uprawniona może złożyć do organu właściwego wierzyciela wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego. Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne o bezskuteczności egzekucji zawierające informacje o stanie egzekucji, przyczynach jej bezskuteczności oraz o działaniach podejmowanych w celu wyegzekwowania zasądzonych alimentów. Jeżeli okaże się, że dłużnik nie płaci alimentów przez brak pracy, gmina powinna zwrócić się do właściwego urzędu pracy o przedstawienie informacji o możliwościach aktywizacji zawodowej dłużnika lub z wnioskiem do starosty o skierowanie dłużnika do prac organizowanych na zasadach robót publicznych. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią 18 roku życia albo w przypadku, gdy uczy się w szkole lub szkole wyższej do ukończenia przez nią 25 roku życia, albo w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności bezterminowo. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże w kwocie nie wyższej niż 500 zł. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego nie przysługują, jeżeli osoba uprawniona: 1) została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w rodzinie zastępczej; 2) jest pełnoletnia i posiada własne dziecko; 3) zawarła związek małżeński. Jeśli egzekucja komornicza nie przynosi rezultatów, a świadczenia z funduszu alimentacyjnego nie przysługują, to zgodnie z Kodeksem rodzinnym i opiekuńczym można wystąpić o alimenty na dziecko względem najbliższej rodziny dziecka (np. rodziców lub rodzeństwa).

Gość beczka 2
alimenty plac na biezaco ile cie stac ,n´moze byc 10 zl miesiecznie.ja tak dostawalam od ex komornik nie mogl nic zrobic a prokurator napisal mi ze ex nie popelnia zadnego przestepstwa nie placac calej sumy alimentow i zebym dala sobie spokuj .Takie jest prawo .Dziecko majac 18 lat wg. prawa moze anulowac tatusiowi zalegle i biezace alimenty ,dorosle dziecko nie potrzebuje juz przedstawiciela.

Gość beczka 2
zapomnialam cos ,komornik nie potraktuje twoich biezacych alimentow jako biezace bo tak sobie zyczysz to co bedziesz wplacal i tak pojdzie na splate zaleglych a biezace beda od czasu kiedy splacisz zalegle pelna kwote dlatego chcesz to plac bezposrednio synowi tylko trzymaj dowody wplaty ,a komornikowi nos po 10 zl miesiecznie tych zaleglych niech z czegos zyje,,liczy sie dobra wola to sady akceptuja zgodnie z prawem .

Gość gość
Do kogo Ty to piszesz?autor pytał w..2011 roku!!

Gość gość
amingora i co z tego winnika?

Gość gość
Z tego winnika że jesteś głupia jak noga od krzesła. Zadając pytanie komuś kto był tu ostatnio 2 i pół roku temu ;)

Gość gość
Wiecie, wszystko ok, tylko,że otrzymywanie pieniędzy z funduszu to nie jest komfortowa sytuacja, ponieważ są pewne kryteria,które należy spełniać, by się o nie ubiegać. A konkretnie dochód (ze zwrotem podatku włącznie), nie może przekraczać 700 zł na os. z groszami. Tak więc panowie samotna matka mająca jedno dziecko nie może nawet liczyć na pomoc z funduszu, gdyż dochód przekracza z pensji MINIMALNEJ krajowej. Która matka marzy więc, by uzyskać pieniądze z tego źródła? Pomyślcie proszę. To jest upokarzające po prostu w jakiej sytuacji postawiona jest kobieta, obarczona całą odpowiedzialnością za rozwój, wychowanie, zdrowie i cały byt dziecka, mając u boku, (bo do końca życia są moralnie współodpowiedzialni) niedojrzałego mężczyznę, który nie potrafi zapewnić uczciwie żadnej z tych rzeczy, a niestety od wiek wieków, zgodnie zresztą z naturą jest tak, że to kobieta jest tą,która wprowadza życie do świata,oddaje się jemu, troszczy i wychowuje przez długie lata, co wymaga panowie siły, oddania, mnóstwa trudu i czasu. Mężczyzna natomiast odpowiedzialny jest głównie za byt, troskę i pomoc w wychowaniu, wspierając się przy tym nawzajem, bo to najważniejsze nasze powołanie. Jest to natomiast rola także niełatwa, ale czy nie warto dać z siebie wszystko, by było właściwie. Godnie. Nie róbmy tego panowie co się po prostu nie godzi! Nowe drzewo by zdrowo rosło musi mieć obydwa te korzenie. Zdrowe korzenie: nie tatusia tchórza, chowającego głowę w piasek, czy mamę jak kłębek nerwów zmanipulowaną mentalnością jaką tu czytam,że sama musi sobie dać radę jak wdowa. Mamy tu nieboszczka męskiej odpowiedzialności i to zaczyna już cuchnąć. Matki wychowujcie synów dla innej kobiety na ODPOWIEDZIALNYCH ludzi, ojcowie traktujcie matki swych dzieci tak, jak byś chciał by traktowano kiedyś twoją ukochaną córkę I WSZYSTKO SIE UŁOŻY nie ma innej drogi, poprostu...

Gość gość
Tobie to się mocno pojęcia rozjechały. Matki swoich dzieci to my wspieramy, kiedy i one nas wspierają. Sprzyja temu pozostawanie w związku małżeńskim. Natomiast pustych dajek wydymanych pomyłkowo w krzakach po pijaku - to my nie wspieramy. Nie wspieramy też byłych żon, które wydymały nas z majątku i poszły sie dalej je..ać. Chciały "równych" praw? Mają równe prawo: odp...ć się raz na zawsze!

Gość gość
popieram w zupelnosci poprzednika,niech byle zony wezma sie do roboty a nie wisza na bylych mezach. Moja byla zlapala kolejnego jelenia za ktorego wyszla za maz. Biedny facet zapiernicza w de a ta sie caly tydzien bawi a w weekend udaje kochajaca zone. Ode mnie szarpie alimenty na nasze dzieci a tamtego doi na biezaco :D

Gość gość
A moze ktos wie jak to zalatwic zeby placic alimenty na dzieci na jakies konto ale nie matki? Moja byla pracuje,jej aktualny maz pracuje i niezle zarabia. Place co miesiac alimenty na moje dwie corki ale obawiam sie ze te pieniadze nie sa przeznaczane na moje dzieci. Jest jakis sposob zeby zabezpieczyc moje corki przed wydawaniem ich pieniedzy przez ich matke? Dziekuje za odpowiedz

Gość gość
A co te córki będą jadly na bieżąco? Kto je będzie karmił i ubierał? Konto im będzie rosło, a one będą na głodnego z gołymi tyłkami piły herbatę z rzeki zagryzając szczawiem? Oczywiście że jest sposób: zabierz córki do siebie alimeny od matki będziesz wtedy wpłacam córkom na konto pasi?

Gość gość
ja bym je chetnie zabral ale byla nie odda bo jest zbyt pazerna na pieniadze,poza tym napisalam ze ona pracuje i jej maz aktualny tez ,razem zarabiaja ok.8000 zl wiec chyba na biezace wydatki maja?