Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czaszka igraszka

usg musze ????????

Polecane posty

Gość czaszka igraszka

isc na usg przez pochwe jestem w 6 tc boje się ze to zaszkodzi dziecku jeszcze mi coś uszkodzą w też takie miałyście

Gość Anialisa
A co niby mają ci uszkodzić? Przecież głowica USG jest wąziutka i nie wykonuje się nią gwałtownych ruchów. Ciążę nosisz w macicy, a nie w pochwie. Odziela je od siebie szyjka macicy, która jest zaciśnięta. Twoje maleństwo jest dobrze chronione. A USG musisz mieć, żeby dowiedzieć się, czy wszystko w porządku, czy w ogóle w pęcherzyku jest zarodek, czy nie rozpoczyna się poronienie itp. Zaglądając ci w oczy lekarz tego nie stwierdzi. Później kolejne ważne USG musisz zrobić pomiędzy 11 a 13 tygodniem ciąży, kiedy to mierzona jest przezierność karkowa i kość nosowa u dzidziusia. Potem jeszcze równie ważne USG połówkowe około 20-22 tygodnia ciąży, kiedy lekarz dokładnie sprawdza wszystkie narządy, przepływy pępowinowe, liczy i mierzy kości. Bez tego się nie obejdzie - jeśli jesteś rozsądną i dbającą o ciążę przyszłą mamą, to nie zaniedbasz tych badań, tu chodzi o zdrowie i życie twojego maluszka. A bierzesz kwas foliowy? To też ważne.

Gość mama w 35 tygodniu
boze , a co maja ci uszkodzic? ja tez miałam robione w 6 tygodniu, a dotarłam juz do 35-go

Gość ihaaa
No i wazne jest to usg przed porodem , bo widac czy dziecko prawidłowo przybiera na wadze, jak jest ułozone i co z łozyskiem

rozumiem, ze z seksu tez rezygnujesz bo jeszcze ci się cos uszkodzi... :P

a co ma uszkodzić? Ja miałam na początku ciąży takie USG niemal co 2 tyg bo miałam ciążę zagrożoną i nic się nie stało:-o A gdybym nie miała to wtedy dopiero mogłoby się stać. Tak przynajmniej kontrolowali wszystko i leczyli.