Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośka*************************

SŁABE NASIENIE...

Polecane posty

5 stycznia moj mąż przebadał swoje nasienie, ktore nie wyszlo zbyt różowo jeden lekarz mowi ze nie jest tragicznie, a inny, ze tylko in vitro jestem załamana proszę o pomoc: SEMINOGRAM PO 3 DNIACH ABSTYNENCJI Kolor – opalizujący Lepkość – 2 (++) Czas upłynnienia – 30 min (< 30 min) Objętosc – 1,8 ml (2.0-2.5 ml) Aglutynacja – brak (brak-minim.) BCK – 0-1 (20 mln./ml) Ilosc w ejakulacji – 37.8 (>60mln.) TOMO – 13.6 (>30mln) Żywotnosc – 65 (>50%) Ruchliwosc A (aktywna) – 22% Ruchliwość B (powolna) – 14% Ruchliwosc C (nie postepowa) – 8% Brak ruchliwosci D – 56 % Norma ruchliwość A+B > 50%, TOMO – ilość plemników (A+B) w ejakulacjie MORFOLOGIA: Prawidlowa budowa – 18% Defekty główki – 46% Formy niedojrzałe – 1% Wady i szyjki i wstawki – 25% Formy połączone – 2% Wady witki – 8% „Normalna Morfologia” z ilością prawidłowych plemników >30% Uwagi : Poza normą: lepkość, ruchliwość i budowa morfologiczna plemników (asthenoteratozoospermia)

UPUP

Gość jhfjkfhghg
wbierz sie do androloga

Gość zmień męża

pytanie zasadnicze - czy skróciliście do minimum czas, w którym nasienie było dostarczone do laboratorium? Zwykle należy to zrobić w ciągu 15 minut. Moja sugestia - nie zamartwiajcie się, tylko powtórzcie na spokojnie badanie w innym laboratorium, po 4-5 dniach przerwy w seksie. Na nieprawidłową budowę pewnie nic nie poradzicie, ale spróbujcie tym samym zweryfikować przynajmniej ilość, ruchliwość i lepkość... My jak robiliśmy za pierwszym razem to badanie, też wyszło marnie, potem okazało się, że w innym laboratorium dziwnym trafem wszystko wróciło do normy...

voltare - nasienie bylo dostarczone w odpowiednim czasie, poniewaz moj M oddal nasienie w tej samej placówce...

Gość vvffrrreee
moj M ma tylko 9% prawidlowych, reszta ok, raz juz bylam w ciązy, a teraz rok staran i nic.. chyba bedzie in vitro , jestem zalamana..

vvffrrreee - wiem co czujesz, moja była ginka powiedziala wprost ze TYLKO in vitro!!! zmienialam lekarza, on powiedzial ze tragedi nie ma. Jestem po hsg i probujemy na razie 2 cykle naturalnie a pozniej to inseminacja, myslalas o tym ?

Nie są to dobre wyniki, ale nie beznadziejne (beznadziejne to są, jak nie ma w ogóle pleminików w ejakulacie!), ale pamiętaj, że u mężczyzn jakość nasienia polepsza się i pogarsza jak w sinusoidzie. Wpływ mma lakohol, papierosy, przemęczenie, przegrzanie. Luźne gacie muszą nosić faceci (bokserki) i ruszać się. Jakość nasienia można trochę poprawić preparatami witaminowo-mineralnymi, typu ANDROVIT. Ale to nei działa jakoś cudownie. Badanie należy powtórzyć jeszcze raz czy dwa, potem zbadać męskie hormony i zrobić usg urologiczne + wizta u proktologa. Zanim będzie mowa o in vitro, możecie spróbować inseminacji - nasienie jest poddawane specjalnej preparatyce i trochę polepszone.

Gość vvffrreee
mój M, lat 30, nie pije, nie pali, raz w tyg. gra w piłkę, nosi luźne gatki, bierze witaminki, praca mało stresująca, generalnie wszystko gra..cala jego rodzinka ma dzieci ( ma 2 braci i 0 prob. każdy po dwójce dzieci), i jaka tu przyczyna..badanie będzie mieć powtarzane 3 raz, 2 poprzednie wyszły bardzo podobnie, mieszkam za granicą i chyba zaczęli nas przygotowywać do inseminacji, wszystko idzie w miarę sprawnie w pon mam HSG, zobaczymy co wyjdzie na tym badaniu, mąż idzie zdać nasienie w sobotę, problem w tym ze koszt inseminacji to 1300 funtów, za 2500 mogę mieć in vitro w Polsce, także nie wiem czy w ogóle tu warto podchodzić skoro iui ma tak marne wyniki, i nie jest za bardzo wskazana przy teratospermii

vvffrreee a miał badane hormony i usg + proktolog? strasznie drogo w UK, u nas inseminacji ok. 800, a in vitro 6.000 (bez leków), ale nie wiem, skąd masz wiadomość, że in vitro 2.500 - chyba nie złotówek.

Gość vvffrreee
oczywiście ze podaje w funtach:) , teratospermia to nic innego jak wady plemników, w sobotę będzie miał bardziej szczegółowe badanie, które ma pokazać jak głębokie są wady, i czy te wady mogą powodować poronienia i choroby genetyczne, resztę ma w porządku z liczbą , objętością, ruchem, także hormony w tym wypadku odpadają, żylaki powrozka również ..najgorzej ze akurat z tym nic nie da się zrobić.. jedyne wyjście to zapłodnienie pozaustrojowe na które trzeba mieć jeszcze czas, i tak się kolko zamyka..

Gość vvffrreee
do wielki mi problem , mam nadzieje ze spotka cie ten bądz podobny problem:) życzę ci tego z całego serca:) pozdrawiam :)

vvvfrreee jeden znany specjalista mówi tak: nie ma takich wyników nasienia (poza 0 pleminikó w ejakulacie), żeby nie było możliwe naturalne zajście w ciąże, chodzi tylko o to, o ile szanse są mniejsze. Jeśli ilość i jakość jest w porządku, mam nadzieję, że w preparatyce do inseminacji uda się odwirować te pleminiki o prawidłowej budowie, jeśli ileś z kolei inseminacji zawiedzie (do 6), to rzeczwiście in vitro. Trzymam kciuki, żebyście długo nie czekali na zdrowe dziecko! Ja się zdecydowałam na in vitro już na pewno, nie mam sił dalej próbować naturalnie i inseminacji.

Gość vvffrreee
wiem co czujesz, zyczę duzo szczęscia i dobrego fachowca:) powodzenia

Gość zommpz
to nie zawsze jest wykluczajacy problem sa rozne metody, np imsi, poszukaj poczytaj i pytaj sie specjalistow z dobrych klinik (np InviMed)