Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maaaammmmaaaaaa juz niedługo

Paciorkowiec

Polecane posty

Czy wszystkie miałyście robiony posiew w kierunku paciorkowca? Ja jestem w 36tc i moja gin mi nie zleciła.

Czyli wymaz pobiera ginekolog prowadzący?

Gość mama w 35 tygodniu
Ja jestem w 35 tygodniu.I moj ginek powiedział ze zrobią mi w szpitalu przed porodem.A jak nie zdążą.Można go zrobić prywatnie?

zrob to lepiej to bardzo wazne badanie jesli go nie zrobisz a dziecko sie zarazi (zaraza sie automatycznie przy naturalnym porodzie) to bez podanego antybiotyku moze umrzec byla tu dziewczyna ktorej dziecko zmarlo topik pt robcie posiew w 34 tyg

robilam w szpitalu za 25 zl, polozna pobiera wymaz z pochwy i odbytu! zebyscie nie byly zdziwione, ja bylam. pmietajcie ze na wynik czeka sie ponad tydzien.

A w 36tc nie jest za późno? I to u ginekologa się robi?

podnosze

Gość JAK NIE WIECIE TO NIE PISZCIE
A WŁASNIE ZE WPUSZCZA NA PORODOWKE BEZ TEGO BADANIA! TO BADANIE NIE JEST OBOWIAZKOWE ! JAK PROSILAM SWEGO GINA O TO BADANIE TO POWIEDZIAL ZE NIE MA TAKIEJ POTRZEBY ZE NIEBY JESTEM PRZEWRAZLIWONA . DO TEGO BADANIA TRZEBA POBRAC WYMAZ Z SZYJKI MACICY A WIADOMO ZE ZE MUSI POBRAC JE LEKARZ BO SAMEMU TEGO SIE NIE ZROBI . TAK WIEC POD KONIEC CIAZY POSZLAM PRYWATNIE DO TAKIEGO LABORATORIUM W KTORYM JEST LEKARZ GIN KTORY POBIERA .

no to moze w twoim szpitalu, ale dzeki za taki gdzie wpuszczaja laski z potencjalna Sepsa ;/

A jakie jest ryzyko nosicielstwa? Czy są jakieś objawy?

nie ma zadnych, o to wlasnie chodzi. ja robilam w 39 tygodniu ciazy. zdarzylam z wynikiem tylko dlatego ze mala jest "przeterminowana" tydzien.

Gość inka001
Zrób koniecznie, nawet jeśli będziesz musiała zrobić je prywatnie. Mój dzidziuś przez paciorkowca urodził się o miesiąc wcześniej i miał zapalenie płuc. Wyobrażacie sobie pewnie co przeżywałam kiedy lekarka powiedziała mi że jest to stan zagrożenia życia i że najbliższe godziny zadecydują czy przeżyje. Dwa tygodnie byliśmy w szpitalu bo mały był w inkubatorze i dostawał antybiotyki. Teraz jest już ok ale niestety nie zawsze się tak kończy. Aha i jeszcze jedna ważna rzecz, jeśli okaże się masz paciorkowca, koniecznie zgłoś to w szpitalu przed porodem, lekarzowi lub położnej.

Gość JAK NIE WIECIE TO NIE PISZCIE
PACIORKOWIEC TO NIE SEPSA TAK BYLO W MOIM SZPITALU I NAWET MOJ GIN NIE CHCIAL MI ZROBIC TEGO BADANIA BO POWIEDZIAL ZE TO NIE POTRZEBNE SAMA WIEC NA WLASNA REKE ZROBILAM TO BADANIE W PRYWATNYM BO BALAM SIE EWENTUALNYCH KONSEKWENCJI NA SZCZESCIR NIE MIALAM TEGO PACIORKOWCA , A BADANIE ROBILAM W 37 TC

Gość a prz cc sie nie zarazi dzidzi
??

Gość Maamaaaaaaaa już niedługo
Dzisiaj sobie zrobiłam:)

Są ginekolodzy, którzy uważają, że niepotrzebne są badania na toksoplazmozę czy w kierunku cukrzycy ciężarnych (bo dana kobieta nigdy nie miała problemu ze stężeniem glukozy we krwi), co nie znaczy, że taki powinien być wzorzec. A paciorkowce owszem są odpowiedzialne za sepsę. I badanie jest obowiązkowe w ciąży, ale przecież jak gin go nie zleci, to nikt go do pierdla nie wsadzi.