Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nierozumiemnic

CZY DUMNI LUDZIE TO ZLI LUDZIE?znacie jakisdumnych ludzi

Polecane posty

Gość nierozumiemnic

ktorzy chodza z głową wysoko?

Gość dietetyczka23
a z czego taka dumna/? w czym jestes lepsza od innych, ze łazisz taka dumna?? tylko skromni ludzie moga byc dobrzy, nie wierze, ze jestes dobra

Gość lekkoluzacka
Tak, znam dziewczyne, która chodzi z głową do góry i uważa się za conajmniej prezydentowa. Nie wiem dlaczego sie tak zachowuje. Moze jest to u niej wrodzone i nawet nie wie ze tak chodzi dumna jak paw. W kazdym badz razie tacy ludzie nie wywieraja na mnie dobrego wrazenia. Raczej ejstem uprzedzona do takich. WOle skromne osoby.

Gość dietetyczka23
a z czego jestes tak wielce dumna!!

Gość dpbruiwidwhjd
ja chodzę dumna i blada :P mam wysoką samoocenę:D

Gość dietetyczka23
lekkoluzacka, ja TEZ ZNAM TAKA JAK TY PAIN AU CHOCOLAT!! ona tez TWIERDZI, ZE JEST DO RANY przyłoz i tez twierdzi, ze ma gdzies opinie innych ludzi!I O DZIWO TA DUMNA LASKA, z kazdej roboty wywalają, znajomi sie od niej odwracaja, ona chodzi dumnie z głowa do gory, a w domu ta stara juz 28 letnia kobitka płacze mamusi do poduchy, a nikt jej nie lubi, bo jest dumna z siebie, ale innych ma w głebokim pwoazaniu, po prostu gardzi w swej dumie innymi ludzm!!!skoro nimi gardzi, to mamy odpowiedz czemu jej nikt nie lubi:)

nooo jak sie nie jest sierota ktora wszystkim ustepuje🖐️ tylko sie chodziz podniesiona głowa:D to odrazu cie zdeptają:D to ze ktos chodzi dumny to nie znaczy ze uwaza sie za niewiadomo kogo, tylko malutkie głowki niektorych tego nie pojmuja..🖐️

Gość sexylady
duma ma pozytywne i negatywne znaczenie, zalezy w jakm aspekcie ja rozpatrywać, ja np. moja duma polega na tym,że np. pierwsza nie napisze do faceta smsa lub nie zadzwonię i jest duma, która wiąże sie z zarozumialstwem, arogancja, wywyższaniem sie nad innymi

dietetyczka paranoje i kompelksy leczy sie w odosobnieniu wiesz to:P? masz bardzo mała wyobraznie, amle pojecie oc zykm kolwiek a juz najmniejzsze o mnie ale to widocznie wystarczy ci druna małpo zeby mnie oceniac:D

Gość dietetyczka23
malutkie głowki:)juz nas oceniasz i uwazasz za gorszych;) a skoro nas oceniasz to znaczy, ze jednak uwazasz sie za niewoadomokogo:)... sama jestes taka idealna? A JA TEZ POTRAFIE BYC ASERTYWNA I ODMAWIAC, NIE DAJE SOBIE WEJSC NA GLOWE, ale nie potrzebuje do tego głupiej dumy, nie musze pokazywac swej wyzszsci noszac głowe dumnie uniesiona do gory chodzi z głowa na wprost:):)zeby widziec co sie dzieje;) poza tym zbyytnio lubie innych ludzi i jestem zbyt towarzyska,a duma nie jest mi do niczego potrzeba, ot taki wymysł ludzi uwazajacych sie za lepszych;)

Gość dietetyczka23
skad wiesz, jaka ma wyobraznie, własnie, ze mam ogromna wyobraznie;) wykonuje taki zawod, ze wyobraznia jest mi masakrycznie potrzebna:)i jakos nigdy sie na niej nie zawiodłam

Gość dietetyczka23
Poczucie wyższości i poczucie niższości są jednym i tym samym. Oba są rezultatem braku akceptacji *ciebie*, poczucia *własnej* wartości i kochania *siebie*. Powodem, dla którego brakuje nam tych rzeczy jest to, że nie zostaliśmy nauczeni korzystania z narzędzi zmiany i doskonalenia samego siebie, dzięki którym moglibyśmy zmienić się w kochające istoty, jakimi chcemy się stać. Zamiast tego, grzęźniemy, bezsilni w miejscu w którym jesteśmy i jedynie marzymy o staniu się czymś więcej, ciągle będąc sfrustrowanymi przez fakt, że nie wiemy, jak spełnić nasze marzenie.

tak dietetyczka teraz oceniam was...nieobiektywnie bo tylko po kilku waszych wypowiedziach..a no przepraszam nie was..tylko ciebie..tTY MASZ TU NAJMNIEJSZA GLOWKE:P ale prosze cie ZAUWAZ JEDNO:D to TY PIERWSZA wyrazilaz o mnie opinie po JEDNYM MOIM ZDANIU wiec teraz badz łaskawa i odpierdol sie bo jestes ostania osoba ktora moze kogololwiek poczuac ZROZUMIALS CZY MAM POWTORZYC?:D:D:D

Gość odroznijcie dume od pychy

Gość dietetyczka23
Prawdziwa skromność jest zakorzeniona w satysfakcji i nie ma żadnego związku z dumą. Skromność nie jest zewnętrzna - jest to całkowicie wewnętrzny stan, który przenika całą osobę. Naprawdę skromna osoba jest usatysfakcjonowana tym, kim jest i tym co robi, ponieważ zawsze posiada nawyk robienia co w jej mocy w każdej sytuacji. Usatysfakcjonowana w ten sposób, nie posiada żadnej wewnętrznej *potrzeby* szukania zewnętrznego upiększania czy nawet zauważenia. Duma i egoizm powstają z braku poznania siebie, podczas gdy prawdziwa skromność jest produktem wiedzy o sobie i własnej akceptacji. A kiedy naprawdę się poznasz i naprawdę się zaakceptujesz, to znasz również wszystkich innych i możesz w równym stopniu akceptować wszystkich innych *takimi jakimi są*.

Gość dietetyczka23
a czym sie rozni duma od pychy?

Gość fajny człek
juz dawno sie zastanawiałem czym rózni sie duma od pychy w społecznym tego słowa znaczeniu, i odkryłem że większość ludzi stosuje słowo duma kiedy to tak naprawdę mają na myśli pyche(ale tego słowa nikt nie lubi), zawsze lubiłem pytać z czego ludzie są dumni, odpowiedzi były różne tak jak rózni są ludzie, i zawsze zastanawiało mnie dlaczego sie tak bardzo denerwują, kiedy pytałem dlaczego są dumni akurat z tego, w końcu inni ludzie też to mają a czasami nawet więcej i lepiej np. jestem dumny że jestem polakiem. Przecież każdy jest związany z jakimś krajem, i czy to jest powód żeby się unosić dumą że jestem z takiego a nie innego kraju, przy okazji takiej dyskusji następuje przekomażanie sie czyj kraj jest lepszy i kto ma więcej powodów do dumy, a przecież wystarczy zastąpić słowo duma na inne słowo- ZADOWOLENIE i wszystko jest jasne. I zauważyłem że im człowiek jest bardziej zadowolony tym mniej potrzebuje być dumny.

Gość napis ćwiczebny
a czy któraś z was jest dumna z tego że jest POLKĄ?

Gość fajny człek
Prawdziwa duma wiąże się z uznawaniem i szanowaniem tego, kim dana osoba jest i co może zrobić – bez żadnego zewnętrznego potwierdzenia czy aprobaty. Fałszywa duma to utrzymywanie, że jest się kimś lepszym, niż się w to wierzy lub, że może się zrobić więcej niż faktycznie tak jest. Ten rodzaj dumy niemal zawsze wymaga zewnętrznego potwierdzenia tego faktu lub aprobaty, aby ukryć wewnętrzne poczucie niedosytu. Nie mówię, że czyjaś aprobata czy potwierdzenie jest złe. Chodzi mi o sytuację, w której bez tych elementów dana osoba nie odczuwa szacunku do samej siebie. Kolejnym aspektem fałszywej dumy jest arogancja. Ma ona miejsce w sytuacji, gdy ktoś uważa się za lepszego od innych w czymś, co nie da się sprawdzić. Jedna sprawa, to być faktycznie lepszym w jakiejś umiejętności, a druga to wymagać od innych przyznania, że jest się „lepszym rodzajem” istoty ludzkiej lub udawać, że tak jest. Na pewno zauważycie, że powtarzam wciąż słowo „udawać”. Nieważne, jak dobry ktoś jest w odgrywaniu wyższości, do tego stopnia, że ona lub on potrzebują potwierdzenia swojej wyższości, jest to wciąż udawanie. Ktoś prawdziwie dumny może być lepszy lub ważniejszy, ale nie ma to dla niego/niej znaczenia. Prawdziwa pokora wiąże się z uznawaniem i szanowaniem, tego kim dana osoba jest i co może zrobić – bez żadnego zewnętrznego potwierdzenia czy aprobaty. Fałszywa pokora to utrzymywanie, że jest się kimś gorszym, niż się w to wierzy lub, że może się zrobić mniej niż faktycznie tak jest. Ten rodzaj pokory niemal zawsze wymaga zewnętrznego potwierdzenia lub aprobaty, aby ukryć wewnętrzne poczucie arogancji. Osoba powodowana fałszywą pokorą ma nieodpartą potrzebę przekonywania innych, jaka to ona jest pokorna. Czasami dzieje się tak, że osoba ta wierzy, że każda forma dumy jest zła, czasami również osoba na wskroś arogancka wykorzystuje fałszywą skromność jako sposób manipulowania innymi ludźmi. Prawdziwie pokorna osoba nie widzi potrzeby informowania wszystkich wokoło o swojej pokorze, ale nie obawia się również wiedzy innych o tym fakcie. Prawdziwie pokorna osoba nie czuje się ani lepsza ani gorsza od nikogo. Co z tego wszystkiego wynika? Proste spostrzeżenie: prawdziwa duma i prawdziwa pokora to jedno i to samo.

Gość napis ćwiczebny
fajny czleku.... żółwik!

Gość fajny człek
napis ćwiczebny a czy któraś z was jest dumna z tego że jest POLKĄ? a w czym MY PLACY JESTESMY LEPSI OD INNYCH NARODOW? W CHLANIU/.?W BEZROBOCIU?CZY W CZYM?

Gość odroznijcie dume od pychy
duma to szacunek do siebie, swiadomosc swojej wartosci i poczucie honoru pycha to przesadne zadowolenie z siebie i swych osiagniec, nie zauwazanie wad, brak krytycyzmu i tzw. zadzieranie nosa :)

Gość fajny człek
dumny (język polski) wymowa: IPA: znaczenia: przymiotnik (1.1) pewny siebie, mający poczucie własnej godności; zadowolony z czegoś, mający dumę, satysfakcję z czegoś (1.2) wyniosły, pyszny, o wygórowanym mniemaniu

12:34 [zgłoś do usunięcia] odroznijcie dume od pychy duma to szacunek do siebie, swiadomosc swojej wartosci i poczucie honoru pycha to przesadne zadowolenie z siebie i swych osiagniec, nie zauwazanie wad, brak krytycyzmu i tzw. zadzieranie nosa DIETETYCZKA WIDZISZ TO! przezytaj to tak z 15 razy zeby ci sie to utrwailo w tym twoim łbie...

Gość fajny człek
znaczenia: rzeczownik, rodzaj żeński (1.1) nadmierne przekonanie o własnej doskonałości wykrzyknik...

Gość fajny człek
w angielskim pride-to duma i pycha jendoczesnie:_)

Gość fajny człek
pain au chocolat uzywajac w odniesnieniu do drugiego człowieka "łeb" przekonujesz mnie, ze jednak nie jestes dumna, ale pycha cie rozpiera