Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość de co javu

Halo. Kto się zna na cieście drożdżowym, bo pytanie mam!

Polecane posty

Gość de co javu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość de co javu
OOO odezwał się ktoś :). Chodzi mi o to: zagniotłam dziś ciasto drożdżowe, godzinę wyrastało i wyrosło. Czy nie zaszkodzi mu, jeśli włożę je na noc do lodówki i jutro około południa upiekę rogaliki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj nie
opadnie! nawet przeciąg w domu czy otwarte okno powoduje że nici z wyrastania ciasta! dlatego ściereczką się przykrywa i w cieple trzyma! nie wkładaj do lodówki! bo będzie gniot

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość de co javu
ale chodzi o to, że ono JUŻ WYROSŁO i wyrośnięte jest w lodówce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj nie
no ja rozumiem- ale moim zdaniem może sflaczeć ;) chociaż w necie są przepisy na drożdżowe z lodówki, więc włóż- i daj znać jakie wyjdzie ;) trzeba eksperymentować w kuchni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość de co javu
już włożyłam, trochę ryzykuję, ale też widziałam parę przepisów lodówkowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak sie robi
drozdzowe to po to zeby sweze bylo bo takie najlepsze a nie do lodowki po co...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość de co javu
wiem, dlatego się pytam co wyjdzie gdy wykonam inną niż powinnam czynność

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nieraz robilam drożdżowe które nocowało w lodówce ale już w formie wyrośnięte. Rano trzeba wyjąć z lodówki , poczekać z pół godziny i normalnie piec. W ten sposób potraktowane ciasto drożdżowe jest bardzo dobre i wg mnie nawet dłużej utzrymuje świeżość. Nie może jednak sidzieć w tej lodówce zbyt długo bo to mu tez na zdrowie nie wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość de co javu
śpieszę donieść, że z ciastem nic się nie stało, wyjęłam z lodówki 2 h przed pieczeniem i wyrosło w piekarniku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×