Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewuszkaaa111

zbyt wysoka prolaktyna-co oznacza??

Polecane posty

Gość dziewuszkaaa111

kobietki włąsnie odebralam wyniki badan miałam robiona prolaktyne normalnie i po obciązeniu, wyniki prolaktyna h-PRL 293 ( norma 31-818) czyli bylo by dobrze ale druga prolaktyna h_PRL 1732 ( norma 31-818) co to moze oznaczac??

Przysadka produkuje za duzo prolaktyny, spokojnie ja też tak miałam i od półtora miesiąca biorę lek na obniżenie poziomu prolaktyny.

Gość wiem...
Nie jestem lekarzem, ale ta druga podwyższona. Jeśli pierwsza jest w normie to nie ma się za bardzo czym przejmować. Moja pani gin mówi, że jeśli pierwsza jest w normie to po obciążeniu jak jest wysoka to się tego nie leczy.

W Twoim przypadku norma tak naprawdę wynosi 1465 - czyli 5-krotność pierwszego wyniku. Nie martw sie, to wcale nie jest dużo za dużo, bo ja mam 12-krotnie większą :)

Gość dziewuszkaaa111
dziekuje za dopowiedx, wizyte u ginekologa mam dopiero w przyszlym tygodniu a juz zzera mnie ciekawosc :-) Kobietki jeszcze mam podwyższony hormon DHEA DHEA wynik 14,16 ( norma 1,3 - 9,8) biore tabletki antykoncepcyjne, wiec mozliwe ze to tez sie przyzcynilo do podwyszesnia hormonów.

Gość wiem...
Tak, staram się ale tą bez obciążenia prolaktynę mam za wysoką. W sumie niewiele, bo tylko o 3 jednostki, więc jutro idę znów na badania, by jeszcze raz sprawdzić, może się obniżyła, bo brałam anty kilka lat i mój gin mówi że to pewnie dlatego mam podwyższoną, ale okaże się jutro, może spadła.

Tabletki podwyższają niestety poziom prolaktyny, więc to jest pewnie przyczyna.

Trzy jednostki, to mogą być spowodowane stresem przed badaniem. Ale jeśli starasz się o dziecko, to lekarz jednak powinien zalecic Ci leczenie.

Gość dziewuszkaaa111
a co z tym hormonem DHEA? zrobiam te badania poniewaz borykam sie ostatnio z nadmiernym wypadaniem włosów, i bolacymi guzkami na twarzy.