Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyna Zołnierza

PROSZE pomozcie jak wiecie

Polecane posty

hej, wie moze ktos z was od ktorego miesiaca zolnierz dostaje tzw stałki , ile one trwaja tzn ile godz ..od ktorej do ktorej i co oznacza słowo garnizon ..to dla mnie bardzo wazne

Gość iie
Garnizon – to stałe miejsce stacjonowania danej jednostki wojskowej w czasie pokoju. Patrz Wikipedia ;)

''Stałki'' - po przysiędze, od której godziny to nie wiem, ale do wieczornego apelu ( zielonego pojęcia nie mam o której w wojsku wieczorny apel ;) ).

no mi powiedzial ze dopiero teraz dostal a jest juz 4 miesiac w wojsku :/ i wydaje mi se to podejzane ....mowil tez ze jego koledzy w wojsku ci co juz maja stalki chodza co sobote na dyskoteki(maja darmowe wejscia) nawet ci co maja dziewczyny : / Mowil mi ze on taki nie jest idt ale kto tam go wie ......pewnie kozysta z wolnosci:/

no to jak to jest z tymi stałkami a moze jest tu jakis zolnierz

Gość fan_tastyczmny
stałka jest to pzrepustk a od godziny bodajrze 15 do godziny 6 rano czyli porannego apelu ....dostaja je zołnierze za sprawowanei albo poprostu aby nie karmic zołnierzy ....kwestia kosztow .zalezy od jednostki

Gość Przepustka stała - stałka
PRZEPUSTKA - (zob. urlop) - Pozwolenie na wyjście z koszar. Są dwa rodzaje przepustek: - PS - Przepustka stała (stałka) - PJ - Przepustka jednorazowa (pejotka) PS otrzymujemy na stałe i umożliwia wyjście z koszar i poruszanie się tylko na terenie garnizonu w którym znajduje się jednostka w ściśle określonym czasie (najczęściej od popołudnia do wieczora). Mimo, że mamy tą przepustkę przy sobie, także o pozwolenie wyjścia musimy się - teoretycznie - pytać przełożonego. PJ otrzymujemy jednorazowo przez dowódcę kompanii, i umożliwia poruszanie się po terenie całej Polski. Może ona trwać do 72 godzin (3 dni).

Gość Przepustka stała - stałka
STAŁKA - Przepustka Stała - Każdy żołnierz po przysiędze dostaje do ręki papierek, który w określonych godzinach (najczęściej do capstrzyku) umożliwia mu poruszanie się po terenie garnizonu - czyli najbliższego miasta. CAPSTRZYK - Cisza nocna. Zródło: http://klub.chip.pl/mc_540ddc/540_ddc_sl.htm#STA%C5%81KA