Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY

ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY

Polecane posty

Gość ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY

CHCE ZMIENIC SWOJA KUCHNIE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY
W PRZEPISACH DOMINUJE MIESKO NA MLN SPOSOBOW,JEDNAK UWIELBIAMY WARZYWA W ROZNYCH WARIACJACH STARAM SIE UZYWAC SPORO NATURALNYCH PRZYPRAW. JEDNAK DOMINUJE SOL I OSTRE PRZYPRAWY TRUDNO JEST MI ZREZYGNOWAC Z DODATKOW POD POSTACIA KOSTEK ROSOLOWYCH W ROZNYCH KOMBINACJACH ALE NIE ZE WZGLEDY NA TO ZE JA JE UWIELBIAM-ALE MOJ NARZECZONY POTRZEBUJE PORZADNEJ DAWKI SMAKU ZARAZ DOSTANE BURRRE-CO TO ZA SMAK JAK Z KOSTEK BLEBLEBEL JEDNAK JESTESMY PARA GOTUJACA ZAPRASZAJAC NA URZOCZYSTE, TOWARSZYSKIE POSIADOWY PRZY DOBRYM JEDZENIU WSZELKIE MARYNATY ROBIE SAMA-TYLKO TE CHOLERNE KOSTKI ACH I MAGIIII-POTWORNOSC SZUKAM PZEPISOW NA SMACZNE POTRAWY-Z NATURALNYMI PRZYPRAWAMI,ZE SMAKOWITYM MIESKIEM I TAK JUZ UZYWAM BEZTLUSZCZOWEJ PATELNI,CZASEM GRILL,BLENDER,... MOZE KTOS COS MA SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość następna którą gryzą
www google pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też chętnie poczytam takie przepisy \"na gotowo\" (chociaż rzeczywiście google nie gryzą :D ale dziewczyno nie pisz dużymi literami!!!! Po pierwsze oznacza to krzyczenie, a po drugie niewygodnie się czyta :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY
A waz ty mnie z tym gooogle nie denerwuj jak bym chciala grzebac w g to bym to zrobila ale nie chce tylko z ciekawoscia czekam na jakies przepisy moge sobie pogwizdac z tym g jak tam w przepisach albo zarcie z gotowymi cudownymi przyprawami pod postacia -warzywko i przyprawa gyros albo jedzenie , ktore u nas w domu nie przejdzie jesli ma byc mega zdrowe wiec bez gooooglowania mi tu szukam przepisow od ludzi, ktorzy cos zmienili na lepsze w swojej kuchni metoda prob i bledow stopniowo z czegos rezygnowali na rzecz czegos wiec ponownie-bez goooglowania bo skoro gooogle wszystko moze to po cholere foraaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kura dzika - kura domowa
popieram autorkę, gdyby na świcie istniały tylko Google to nie byłoby kafeterii:) a ona jest po to by wymienić się doświadczeniami. autorko, ja od niedawna przemogłam się i zrezygnowałam z cukru i teraz herbata bez lepiej mi smakuje:) dobrym sposobem na zdrowe odżywianie się jest jedzenie jabłek nawet w hurtowych ilościach;P a jeśli chodzi o przyprawianie to rób sobie sama mieszanki z przypraw które lubisz. dobrze jest wiedzieć która przyprawa jest na co dobra a która nie za bardzo i tak mieszać. zamiast kostki rosołowej lepiej chyba dać Vegetę, ma sól i jest z suszonych warzyw. konkretnych przepisów ci nie podam bo nie pamiętam, ale tak ogólnie chciałam się wypowiedzieć o zdrowej kuchni (którą też preferuję):) pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DUZE LITERY MI SIE ZACIELY
VEGETA TO TO SAMO CO KOSTKI - GLUTAMIAN SODU. PODOBNIE WSZYSTKIE MIESZANKI PRZYPRAWOWE PT. PRZYPRAWA DO ... NP. GULASZU, GYROSA ... PODOBNIE SPRAWA SIE PREZENTUJE Z SOSAMI, ZUPAMI I FIXAMI KNORRA.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY
a currrryyyyy,rozniaste masssssale sama robie...do mlyneczka i nie ma porownania. mamy problem z tymi cholernymi kostakami rosolowymi a ja nie slodze,narzeczony miod uzywa----takkkkkki prawdziwy z ulu a nie z fabrykiiii:) czasem uda mi sie przemycic miesko w sosiku naturalnym, zageszone maka kukurydziana...ale zaraz mi tam laduje na talerzu u faceta litr magiiii ja nie wiem skad mu sie to wzielo jego rodzice podrozowali po europie,chlop za granica troche mieszkal...uwielbia gotowac...ale z ta magiiiiiii to mnie denerwuje niesamowicie od podstaw to udaje mi sie tez przemycac jogurt do zup-ale to klasyczny przypadek ooo ostatnio naturalnie smaczne wyszly mi papryki faszerowane z mieskiem i to czego jeszcze bylam jakis czas temu przeciwniczka zupa bez miesa nie mogla u nas przesc zupa, ktora by nie byla wywarem z mieska ponoc to nie jadalne -jak slyszalam w domu ale ostatnio przed wyjazdem tak na szybko pomidorowa na warzywach-booooooooska-dodalam dla spokojnej duzszy cwoartke kostki:(ale to i tak spory postep co jesze? uwielbiam chine...ze swierzych warzywek z woooka.zdaje sobie sprawe ze pewnie dokonuje profanacjiii-ze nie-jeden chinczyk by mnie za to utlukl...ale swierze warzywa i somowe mieszanki wg 5 smakow chinskich sporo ziolek na trawienie , lepsza poprawe pracy jelit -uzywamy kminek-kminek to jest to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja też zdrowo gotuję
Daj spokój z tym wydziwianiem W necie można znaleźć przepisy chociażby przez google i dostosować sobie, do własnego smaku i potrzeb. z tym robieniem curry czy massali we własnym zakresie to przegięłaś - może robisz mieszanki w smaku podobne ale ciekawe skąd bierzesz te egztyczne korzenie, kory i inne?? Co dla mnie dobre to dla Ciebie nie musi być więc i tak będziesz to dostosowywać. Taka kuchnia żeby wyeliminować kostki wymaga więcej czasu. Robiąc wywary mięsne, warzywne to nie da się 1 5 minut a wygląda że chcesz zdrowo, bez mięsa żeby miało smak mięsa i szybko się robiło. I ie chwal się tak tym miodem czy innymi zdrowościai, u mnie w domu od zawsze używa się miodu, wypieka się chlebek, robi się przetwory. Stworzyłam swoją książkę kucharską, mam ją w wersji elektronicznej i powiem, że mamy swój styl w gotowaniu. Szukając stron z przepisami i poradami kulinarnymi właśnie przez google czerpałam inspiracje a nie ślepo przenosiłam je do swojego żywienia, polecam ten sposób. Często jest tak, że młode kucharki próbują odwzorować przepis i jak coś nie tak wyjdzie to go rzucają, złorzecząc autorowi. A to po prostu takie drobiazgi jak inna wilgotność mąki, inna woda, a niekiedy mięsko czy warzywka "karmione" inną chemią zawiniły. PS Jak tak krzyczysz i żądasz to nie chce mi się dzielić swoimi doświadczeniami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ludki ludki trochę zrozumieni
moje pomysły , które można od zaraz zastosować 1. czosnek (wspaniale poprawia smak) 2. szczypta cukru pod koniec gotowania 3. cebula uduszona i zmiksowana jako baza zup i sosów 4. marynowanie mięs i ryb całą noc przed przygotowaniem 5. intensywne wywary z dużej ilości włoszczyzny i kilku rodzajów mięsa, kóre odcedzam i zamrażam w porcjach (w torebkach foliowych, bo się więcej mieści w zamrażarce), mięso z tego rosołu można wykorzystać na wiele sposobów 6. smak jest w tłuszczu , nie oszukujmy się :) warto dodać czasem łyżkę masła, czy dobrej oliwy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość suszę
natkę pietruszki, selera, łodygi i nasiona kopru i dodaję w czasie gotowania zup i sosów (moja mama ma działkę). Jest też taka roślina lubczyk, nazywana też czasem "maggi". Polecam jej niewielki dodatek do potraw. Przyprawa w płynie "maggi" zawiera niestety glutaminian sodu. Podobno składnik ten uzależnia, podobnie jak sól i niektórzy muszą się od niego odzwyczajać stopniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY
a jaki problem z kupnem ...tych dziwnych korzeni niby jest? currry: * kurkuma, * imbir, * pieprz czarny, * kolendra, * kmin rzymski, * gorczyca czarna, * chili. Możliwe inne: * cynamon, * czosnek pospolity, * gałka muszkatołowa, * goździki, * kardamon, * kozieradka, * sól. przegielam? oj to nie wiesz co piszesz nie ma porownania w aromacie z gotowcami podobnie sambal,oliwa aromatyzowana.... czy ja lrzycze? czasami tak przepraszam:)))))))))))))))))))))000

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ZDROWA KUCHNIA-ZDROWE PRZEPISY
oj tez mam nasuszonych cudnosci roznych jedyne czego mam az zaaaaaaaaaaaaaaaa-duzo to bazylia moj tata nauszyl jej kupeeeeeeeee z tym, ze on wogole nie ma aromaty:( teraz... Robiąc wywary mięsne, warzywne to nie da się 1 5 minut a wygląda że chcesz zdrowo, bez mięsa żeby miało smak mięsa i szybko się robiło.??????????????????????????????????? ze co???????????????????????? oj ktos chce byc krytykiem ponad swoje sily-a to nie zdrowo i na trawienie zle wplywa jad:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze
ale podniecony topik :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ++++++uuuu++++++
autorka jest tak antypatyczna osoba, ze az sie nie chce na tym topiku udzielac ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zgadzam się z przedmówcą
Mam wrażenie, że autorka założyła ten topik, aby się powymądrzać, a nie powymieniuać doświadczeniami, chociaż temat jest ok. Ja mam 45 lat i ciągle w kwestii zdrowego żywienia czegoś się uczę m. in. na kafeterii. Mam wykształcenie biologiczne, a nie uważam, że wszystko już wiem. Czytam sobie różne pomysły i przepisy, a potem dopasowuę je do gustów mojej rodziny, zwłaszcza dzieci. Dużo produktów dostaję ze wsi, od moich rodziców. My z mężem jemy mięso, córki natomiast sporadycznie. Muszę się trochę nagimnastykować, by właściwie je żywić. Pytanie w związku z tematem, macie może sposób na domowy zdrowy keczup? A co sądzicie o mrożonkach warzywnych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wiktoria741
A stosujecie w kuchni ocet balsamiczny? Ja ostatnio znalazłam go na https://www.aledobre.pl/4166,Ocet_balsamiczny_250_ml_Mazzetti.html i zastanawiam się nad zamówieniem go. Szczerze mówiąc nigdy wcześniej go nie stosowałam w kuchni i chciałabym zaczać. Do jakich potraw można go wykorzystać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do sałatek surówek polecam szczególnie oliwy wzbogacone ziołami oraz octy balsamiczne. Nie potrzeba wzmacniaczy smaku. Są w opopełni ekologiczne, zdrowe. prawda jest jednak taka, ze kupowane w supermarketach często są jedynie namiastkami prawdziwych produktów. Polecam sklepy ze zdrowa żywnością, zarówno stacjonarne jak i internetowe. Ciekawe produkty znajdziecie w sklepie ekopestka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zdrowa kuchnia to przede wszystkim umiar w stosowaniu przypraw. Jeśli już to zdecydujmy się ma ekologiczne dodatki: octy balsamiczne, oliwy smakowe, pochodzące z dobrego źródła. Od niedawna interesuję się tą kwestią. Koleżanka poleciła mi sklep internetowy ekopestka i naprawdę mogę go polecić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annawalczk1
Fajne przepisy:) Ja z kolei uwielbiam nalesniki, ale oczywiście w wersji fit ;) Mam swój ulubiony przepis - kluczowa jest mąka bezglutenowa ;) Do tego chudy twaróg, dodaję miód i konfiturę pyszną. Produkty eko! (ja akurat zamawiam ze swojskiej piwniczki) - szczerze mówiać proste połącznenie, ale niebo w gębie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joasia21b
Ja bardzo polecam ze swojskiej piwniczki czekolady. Taką czekoladę dodaję do naleśników z mąki bezglutenowej i troszkę miodu! Pychota!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podaje przepis na owsiankę (dobrze gdyby produkty były ekologiczne, sliwki bezsiarkowe):
1 szklanka płatków - zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy ok 40 min (jesli na gazie ok 30 i na płytce)
1 szklanka sliwek zalana goraca wodą - stoi ok 6h (lub cała noc nie w lodówce) - nastepnie blendujemy, odgrzewamy owsianke juz nie gotujemy, polewamy musem i zajadamy - pycha (własnie gotuje płatki -- ja solę owsianke podczas gotowania)

kasze jaglana na szybko zjadam z jogurtem, ale jem tez np. z rosołem (jak Niebieska 

wczoraj robiłam szejka z pietruszki ale moja wnusia-Lalusia, pochłoneła całego ( pietruszka+ banan+jabłko+ troszke soku jabłkowego)
https://asiaya.pl/zdrowe-odzywianie-czym-tak-wlasciwie-jest/

Na tej stronie jest wiele porad dotyczących zdrowego odżywiania się. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×