Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boss

choroby zwolnienia

Polecane posty

Gość boss

Ratunku 2 moje pracownice sie rozchorowaly!!Mam produkcje i nie mam czasu szukac zastepstwa.Czy w takim razie zona ktora u mnie nie pracuje moze zastapic pracownice?

Gość SanSan
ja slyszalam ze pracodawca zony nie moze zatrudnic

Gość polecam Ci
bzdura, moze zona pracowac ale musisz ja zatrudnic na ten czas na umowe o zastepstwo lub cywilnoprawna zlecenia

Gość oleeeeeeeee
zona moze byc tylko wspolwłaścicielem w firmie ale nie pracownikiem

Gość polecam Ci
nie wiem skad takie info, ja jzu dwa alta pracuje w firmie meza i nikt nic do mnie nie ma :) mam normalna umowe o prace a maz jest wlascicielem firmy, dodam ze jestesmy malzenstwem!

Gość SanSan
ja nie moge sie zatrudnic u meza moja tesciowa tez nie mogla u swojego meza w formie wiec cos w tym musi byc kiedys nawet wiedziala co i jak a teraz wiem ze na taka zwykla umowe, ze wszystko ci pozniej przysluguje jak np urodzisz dziecko itp to NIE mozesz zatrudnic zony

Gość oleeeeeeee
ja jakoś nie mogę zatrudnić męża w swojej firmie:) może chodzi o współwłaściciela tak można ale to jest 900 zł do zusu a nie 200 jak za pracownika

Gość oleeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Lepiej zatrudnić w firmie obcą osobę niż własną żonę Katarzyna Jędrzejewska 21-11-2007, ostatnia aktualizacja 21-11-2007 11:01 Angażując żonę we własnej firmie, przedsiębiorca musi się liczyć z tym, że będzie płacił za nią do ZUS takie same składki jak za siebie. Choć będzie ona pracownikiem, mąż nie rozliczy za nią składek tak jak za podwładnego ani nie wrzuci sobie do kosztów jej wynagrodzenia Wyjątkiem jest sytuacja, gdy oboje zawrą między sobą umowę-zlecenie lub o dzieło. Wówczas żona pozostanie – dla celów ZUS – zleceniobiorcą albo wykonawcą umowy o dzieło. Aby odczytać dalszą część artykułu zaloguj się.

Gość polecam Ci
kurcze ja chyba nei wiem o jakim wy zatrudnieniu piszecie ze ZUS ma pobierac tylko 200zl, ja jestem zatrudnion an umowe o prace w firmie meza i ZUS odprowadzam 780zl w sumie, rozliczana jestem tak samo jak pozostali pracownicy, bylam na macierzynskim i ZUS mi go placil wiec nie wiem.. ale moze sie nei znam

Gość oleeeeeeeeee
polecam Ci ,czy mąż płaci tyle samo zusu za Ciebie co za innego pracownika?może Ty jesteś osobą współpracującą bo kwota zusu na to wskazuje

Gość boss
Zona pracowala kiedys u mnie.Po slubie okazalo sie,ze nie moze dallej pracowac na tych samych zasadadchJest to idiotyczny przepis,ale coz.Zona u mnie nie pracuje poniewaz nie chcialem placic zlodziejskich zusow i podatkow.Zeby mogla u mnie pracowac musialaby byc tylko wspolwlasciecielem no i za tym ida duzo wieksze oplaty.Teraz potrzebuje jej pomocy doslownie na 2 dni.Zona pracuje w innej firmie i akurat ma urlop wiec moglaby mi pomoc.