Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja mam takiiiii

jestem w szoku nie wiem co robić

Polecane posty

Gość a ja mam takiiiii

jestem w ciąży 5 tc tydzień 2 tygodnie temu złapała mnie grypa poszłam do gin wypisał mi L4 dziś dzwoni szefowa że nie mam po co wracać z pracy mnie nie zwolni bo jak powiedziała jej córka 4 mc temu urodzila i nie ma sumienia ale moja stanowisko zlikwidowała a ja mam przynieś L4 do końca ciąży ale jak gin mi nie da jak mi nic nie jest a wogóle to US albo ZUZ wezwie na kontrole pewnie :( i co robić

Gość jaka masz umowe w pracy
bo jesli na czas nieokreslone albo okreslony ale konczy Ci sie po 3 miesiacu ciazy to nie moze Cie zwolnic

ale ona nie może Cię zwolnić jak jesteś w ciąży. poczytaj kodeks pracy.

Gość a ja mam takiiiii
wiem powiedziała że nie zwolni ale ma L4 przynieś a gdzie ja niby znajde L4 trzeba iść do gin a on co na piękne oczy wypisze myślam że jeszcz z 4 mc popracuje

no ale czym sie przejmujesz, nie musisz isc ns l4 jak nie chcesz, idz normalnie do pracy i szefowa moze Ci naskoczyc

Gość a ja mam takiiiii
no nie bo ona może mnie zwolnic byłam u prawnika pracuje tam za krutko na umowie tylko 1 mc a jej dobra wola = L4

Gość a ja mam takiiiii
a tej pracy nie ma !!!!!!!!! sklep w którym pracowała to stoisko zlikwidowane !!!!!!!!!!1

to idz do lekarza prywatnie, powiedz jaka jest sytuacja i tyle, jak jeden nie da to inny da

Gość a ja mam takiiiii
to znaczy że nie musze mieć od swojego gina !!!!!!!!!! bo ja chodze prywatnie ale on mówił że nic mi nie jest więc po co mi L4 a ja gin nie zmienie dobry z niego specjalista

Gość a ja mam takiiiii
o prace na czas określony

ja bym na początku odwiedziła innego prawnika - bo z tego co wiem, nawet jeśli stanowisko jest zlikwidowane, a Ty jesteś w ciąży, to muszą Cię przenieść na inne a nie zwolnić. Wiadomo, że i tak w takiej atmosferze nie byłoby sensu tam pracować - ale walcz o swoje - bo w ostatecznym rozrachunku może dostaniesz jakąś odprawę, może wywalczysz sobie kasę np. na wózek.

Gość vitaldiet
mozesz spokojnie kobiete pozwac do sadu za nieuczciwe praktyki

Gość a ja mam takiiiii
byłam u 2 prawników jednego mam w rodzinie ona może mnie zwolnic za mało pracuje i tyle jedyne co mi zostaje to to L4 le gdzie ja znajde takiego gina

Jesteś chroniona od smaego początku ciąży. Na L4 nikt nie moze Cie zmusic iść.

nie ma czegoś takiego, że można kobietę w ciąży zwolnić jak za krótko pracuje - KOBIETY W CIążY NIE MOżNA ZWOLNIć. tylko musisz pamiętać, żeby przedłożyć jej dokument od lekarza potwierdzający ciążę- czyli nie na słowo - a zaświadczenie od lekarza wysłane pocztą

Gość napisz dokladnie jaka to umowa
to Ci pomoge ile pracujesz, na jak dlugo ta umowa, za malo szczegolow

Gość a ja mam takiiiii
umowa na czas określony rok na umowie pracuje tylko 1 mc wcześniej pracowałam na zlecenie

nie ważne jaka umowa w ciąży nie ma prawa Cię zwolnić, mogłaby by to zrobić jedynie dyscyplinarnie, np. za kradzież bądż inne tego typu wykroczenie , także olej ją, a jak będzie podskakiwać sąd pracy i babeczka jest ugotowana

tak jak pisały dziewczyny wyżej powiedz jaka sytuacja i ci da te zwolnienie albo powiedz że czujesz się senna że w pracy nie ma z ciebie pożytku i chcesz trochę odpocząć

Gość a ja mam takiiiii
ale wiesz boje się ze jak nawet bym wróciła a ona by mnie przyjela gdzies na stoisko na drugim koncu Wrocławia (mieszkam pod Wrocławiem) to będze mi ciężko dojechać praca 10 h na nogach prawie nonstop przy ladzie z komputerem i jeszcze by pewnie cos znalazła żeby mi dyscyplinarke dać taka kobieta

Gość jesli podejrzewacie
pracodawca w takim przypadku ma obowiazek przeniesc Cie na inne stanowisko!!!!

Gość Annnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
prawnicy mają racje pracujesz za krotko a ponieważ jest to umowa na czas określony to ochrona nie obowiązuje. jak bys byla w pozniejszym tc to rzeczywiscie nic by ci nie mogla zrobic. poprostu szukaj lekarza co ci wypisz moze najpierw powiedz swojemu prywatny jest to powinnien wypisac

Gość Annnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
Przyszłe mamy boją się mówić o ciąży swojemu pracodawcy, obawiając się np. wypowiedzenia bądź rozwiązania umowy o pracę. Wiele z nich ukrywa ciążę aż do końca trzeciego miesiąca, bo uważają, że dopiero wtedy chroni je kodeks pracy. Upływ trzeciego miesiąca ciąży ma znaczenie tylko w umowach terminowych (umowa na czas określony bądź na czas wykonywania określonej pracy) zawartych na dłużej niż miesiąc.

Gość a ja mam takiiiii
prawnik tez tak mówił więc musze znaleść gina a jak mu tak powiem to mi da to zwolnienie a może dam mu łapówke za to !!!!!!!! nie wiem bo nie moge tej pracy stracic

Gość akzi1980
może pracodawca zwolnić jeśli kobieta jest na czas okrewślony zatrudniona i jesli ciąża jest do 12 bądz 16 tygodnia

Gość zuzaaaaaaaaaaaaaaa
wystarczy ze pojdziesz prywatnie do gin i zwolnienie napewno dostaniesz. co do kontroli tego zwolnienia przez zus to nie musisz sie obawiac ciezarnych raczej nie wzywaja a jesli juz to masz prawo sie nie zgodzic na badanie przez innego gin mozesz sie domagac aby twoj gin cie na tej kontroli badal :)

a co za problem powiedziec ginowi,ze np. wymiotujesz albo masz straszne mdlosci i nie dasz radu chodzic do pracy? hyy? sprobuj