Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyszłam z kadr

Oszustwo z urlopem macierzyńskim!!!

Polecane posty

Gość wyszłam z kadr

Właśnie kadrowa zasygnalizowała mi, ze prawdopodobnie zwiekszenie wymiaru urlopu macierzynskiego do 20 tygodni bedzie dotyczyc tylko tych dziewczyn, które urodziły już w 2009 r. Te natomiast, które urodzily w 2008 r. i były na urlopie 1 stycznia 2009 r. urlop macierzynski skończą po upływie 18 tygodni. Czy ktoś już skonczył przysługujący mu urlop i dostał dodatkowe 2 tygodnie?

Dlaczego oszustwo? :) Nowelizacja kodeksu weszła w 1 stycznia 2009 r. generalną zasadą jest, że prawo nie działa wstecz, więc odnosi się do urodzeń w 2009 roku. :)

Gość wyszłam z kadr
tak , tylko nasze prorodzinne panstwo zawsze przedłuzało urlopy również tym kobietom, które jeszcze były na urlopie w dniu wejscia w życie ustawy.

prawo nie dziala wstecz, ale stosuje się nową ustawę, chyba, że stara jest korzystniejsza dla strony. zalezy czy w ustawie ilosc tygodni uzalezniona jest od daty porodu czy od daty rozpoczecia urlopu macierzynskiego.

W ustawie jest zapisane, że ilość tygodni uzależniona jest urodzenia dziecka w 2009 r.

i zwiększa się w kolejnych latach - urodzenie w 2010 i 2011 - do 22 tygodni, 2012 i 2013 - do 24 tygodni, bodajże. :)

no wlasnie, wiec data porodu przypadla w czasie obowiazywania starej ustawy i ona jest niestety podstawa do wyznaczenisa ilości przyslugujacych tygodni urlopu macierzynskiego.

Gość a wszystkie naiwne
, które urodziły pod koniec 2008 r. tak się cieszyły na te 2 dodatkowe tygodnie.

2014 r. do 26 - przy urodzeniu jednego dziecka - i 39 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

Gość mamamamamaa
nieprawda! urlop ma przyslugiwac juz tym kobietom ktore sa w trakcie urlopy w 2008r. kadrowa jest w bledzie! a wy dziewczyny sie nie znacie :P

Od nowego roku zwiększony został wymiar urlopu macierzyńskiego. Skorzystają z tego nie tylko osoby, które dopiero pójdą na taki urlop. Ustawodawca zagwarantował bowiem automatyczne przedłużenie urlopu tym, którzy korzystali z niego 1 stycznia 2009 r.

Gość migotkaaaaaaaaaaaaa
ja urodzilam w pazdzierniku i dostalam z pracy powiadomienie, ze zgodnie z ustawa mam wydluzonu urlop macierzynski o 2 tygodnie, wiec to nie jest zadna bujda!!! a ta kadrowa powinna czytac ustawy ze zrozumieniem!!

Gość mamamamamaa
ja zawsze mam racje:) :) :P :P

>>>ja zawsze mam racje Rację, to ma koń w wojsku, żywnościową. :) Ale słuszność masz, racja. :P