Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

malena1987

Czy jestem za szczupła na rodzenie dzieci?

Polecane posty

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne pytanie. W tej chwili nie planuję dziecka, ale kiedyś pewnie tak.. Jestem BARDZO szczupłą osobą, mam 90cm w biodrach przy wzroście 174cm, do tego mam bardzo wąską, ciasną pochwę... czy to nie będzie jakiś problem przy porodzie?

Gość gdfcjgm
jestem ginekologiem i odpowiadam- idź i się rozmnażaj....

Gość xyxx
kuźwa a skąd my to mamy wiedzieć ???

Kant, spotkałam się parę razy z opinią, że kobiety szczupłe w biodrach mają jakieś komplikacje przy porodach, że są to trudne porody... I zaczyna mnie strach ogarniać.

Gość co sie
martiwsz bdziesz miec ciezki porod to uyja proznociagi albo ci e rozetna az po odbyt i dizecko wyjdzie co to za problem pocierpisz, pozdychasz i juz a potem bedizesz miala taka wielko pochwe ze z 2 bedzie latwiej

Gość qwertyui
To nie chodzi o biodra tylko o szerokość miednicy. Mierzą to w szpitalu takim jakby cyrklem. chodzi o to żeby główka dziecka miała dość miejsca na wyjście. Nie zawsze dużo w biodrach oznacza szeroką miednicę i odwrotnie. :)

Gość qwertyui
a co do pochwy to głowa do góry -jest to narząd rozciągliwy przygotowany do porodu.

ja mam i przed ciaza mialam w biodrach 89cm, mam 172, i musialam miec cesarke, dziecko nie moglo sie przecisnac, moja siostra tez-taka budowa, za waska miednica

tylko ze ja wcale nie jestem za szczupla, przed ciaza roznie57-59 kilo, teraz po 59 , ale biodra mam waskie i tyle

Rozumiem. Każdy mój partner mówił, że jestem niesamowicie wąska, zresztą sama to czuję, chyba aż za ciasna jestem :/ Dlatego się zaniepokoiłam.

Gość tez tak mam...
165 wzrostu, 48kg wagi, 85cm w biodrach, spodnie w rozmiarze 32, inne sa za duze. Tez sie zastanawialam czy nie bede miec tego problemu...

Gość shd
46kg, 163cm wzrostu, 83 cm w biodrach, mam 21 lat.... A co ja mam powiedziec, ja to dopiero mam waskie biodra;/ Ale nic na to nie poradze

Gość hehe spokojnie urodzicie
:D skoro moja kumpela, która ma 170cm i 80 cm(!) w biodrach urodziła to i Wy urodzicie:D chude rodzą szybciej i łatwiej;) 90 cm w biodrach to wcale nie jest mało poza tym nei jest ważny wymiar z zewnątrz tylko wewnętrzna budowa

Gość Izóchnaaaaaaaaaaa
PRAWDA :) zachodząc w ciąże ważyłam zaledwie 43 kg i biodra miałam małe jak u dziewczynki. Rodziłam tylko 4 godzinki i w sumie tylko więcej miałam nacinane krocze. Najgorzej wspominam zszywanie krocza i oczywiście potem jego gojenie, ale sam poród to pestka :)

zachodząc w ciąze wazyłam 50 kg / 163 90 biodra urodziłam siłami natury w niespełna 3 godziny.....

Gość qwertyui
"Gdy masz nietypową budowę Masz wąskie biodra i już teraz boisz się porodu? Niepotrzebnie. To, co widzisz w lustrze, czyli szerokość swoich bioder, wcale nie odzwierciedla szerokości kanału rodnego, który będzie musiał przebyć maluch w czasie porodu. Bywa, że kobiety o „rozłożystych” biodrach rodzą długo i z problemami, a u tych szczuplutkich poród przebiega szybko i lekko. Dość rzadko też zdarza się, by już w czasie ciąży na podstawie badania USG ginekolog zalecił rozwiązanie przez cięcie cesarskie (choć oczywiście zdarzają się takie przypadki). Najczęściej jednak decyzję o cięciu z powodu zbyt wąskiego kanału rodnego podejmuje lekarz tuż przed porodem. To ważne! Nawet jeśli jesteś bardzo szczupła i masz wąziutkie biodra, nie obawiaj się porodu. Jeśli okaże się, że twojemu dzidziusiowi może być trochę ciasno, zostanie wykonane cięcie cesarskie. Nie myśl o tym przez całą ciążę, po prostu zaufaj lekarzowi – to on podejmie taką decyzję (być może dopiero wtedy, gdy już będziesz rodzić), która będzie najlepsza dla twojego dziecka."

Gość tez tak mam...
Aha. Dzieki za info :)