Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

caline-czka

ile moze zabrac komornik?

Polecane posty

jeśli ktos zna odpowiedz to proszępisac ile moze zabrac komornik z pensji jesli zarabiam najnizszą!! i płace juz do firmy windykacyjnej 300 zł proszę o odpowiedz

Gość To............
75% dochodu niestety:(

ale ja sie ucze płace za szkołe 170 zł co miesiac mam najnizsze wynagrodzenie i jeszcze ta firma windykacyjna to w takim wypadku tez moze zabrac tyle

Gość To............
Tyle może ,ale zawsze można sie znim dogadać.No ale trzeba się wtedy wywiązać już z umowy na 100%.

Gość wiesz co komornik leje na to
czy się uczysz:O i za co płacisz.... Po co zaciągałaś pożyczki, jak nie masz kasy?:O Okradłaś kogoś, kto teraz czeka na swoje pieniądze. Myślisz, że zrezygnuje z nich, bo ty płacisz za szkołę????:D

Gość To............
No jakiej jeszcze pomocy?Idz do komornika,zdeklaruj jakąś kwotę,którą bedziesz wpłacać co miesiąc i po sprawie.Jak nie to siądzie ci na pobory i zabierze co może.

Gość To............
Do czego mają się liczyć?Ty masz dług i ty go spłacasz---jak twoja decyzja---do czasu.

Gość To............
Zajął już pensję?

to nie była zadna pozyczka!!!!ale to nie jest wazne!!chcialam sie tylko zapytac ile mi moze wziasc z pensji

nie nie siadł mi na pensje tylko mam sie do niego zgłosic dzis bo zaczelam pracowac no i sie dowiedzieli

Gość To............
No i dobrze,powiedz jaka jest twoja sytuacja.To nie prawda ze ich to nie obchodzi!!!Zdeklarujesz kwotę na jaką możesz sobie pozwolić i po sprawie.Lepiej powiedzieć mniej a później wpłacać więcej w miarę możliwości.Powodzenia;)Będzie Dobrze!

dziękuje dużo mi pomogleś ale strasznie sie boję !!!!!a ja nie wiele moge sie zdeklarowac nie wiem czy sie zgodzą

Gość To............
Nie szkodzi że nie możesz dużo wpłacać .Ważne że w ogóle chcesz wpłacać i Nie ma się co bac:) A jam ci baba jest:-D

Gość To............
Kobieto z radością!!! No i dodam że w lepszej sytuacji są ci ,którzy muszą spłacać za kogoś dług---wiesz jakies poręczenie kredytu czy cos. Ale i tak na stówę to na 100% sie zgodzą. Ja bym się zgodziła:-D

Nie podlegają egzekucji (art. 829 k.p.c.): * przedmioty urządzenia domowego, pościel, bielizna i ubranie codzienne, niezbędne dla dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny, a także ubranie niezbędne do pełnienia służby lub wykonywania zawodu, * zapasy żywności i opału niezbędne dla dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny na okres jednego miesiąca; * jedna krowa lub dwie kozy albo trzy owce potrzebne do wyżywienia dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny wraz z zapasem paszy i ściółki do najbliższych zbiorów, * narzędzia i inne przedmioty niezbędne do osobistej pracy zarobkowej dłużnika oraz surowce niezbędne dla niego do produkcji na okres jednego tygodnia, z wyłączeniem jednak pojazdów mechanicznych, * u dłużnika pobierającego periodyczną stałą płacę - pieniądze w kwocie, która odpowiada nie podlegającej egzekucji części płacy na czas do najbliższego terminu wypłaty, a u dłużnika nie otrzymującego stałej płacy - pieniądze niezbędne dla niego i jego rodziny na utrzymanie przez dwa tygodnie, * przedmioty niezbędne do nauki, papiery osobiste, odznaczenia i przedmioty służące do wykonywania praktyk religijnych oraz przedmioty codziennego użytku, które mogą być sprzedane tylko znacznie poniżej ich wartości, a dla dłużnika mają znaczną wartość użytkową, * sumy i świadczenia w naturze wyasygnowane na pokrycie wydatków lub wyjazdów w sprawach służbowych, * sumy przyznane przez Skarb Państwa na specjalne cele (w szczególności stypendia, wsparcia), chyba że wierzytelność egzekwowana powstała w związku z urzeczywistnieniem tych celów albo z tytułu obowiązku alimentacyjnego, * prawa niezbywalne, chyba że możność ich zbycia wyłączono umową, a przedmiot świadczenia nadaje się do egzekucji albo wykonanie prawa może być powierzone komu innemu, * wierzytelności przypadające dłużnikowi od państwowych jednostek organizacyjnych z tytułu dostaw, robót lub usług przed ukończeniem dostawy, roboty lub usługi w wysokości nie przekraczającej 75 % każdorazowej wypłaty, chyba że chodzi o wierzytelność pracowników dłużnika z tytułu pracy wykonywanej przy tychże dostawach, robotach lub usługach, * świadczenia z ubezpieczeń osobowych oraz odszkodowania z ubezpieczeń majątkowych, w granicach określonych w drodze rozporządzenia przez Ministrów Finansów i Sprawiedliwości; nie dotyczy to egzekucji mającej na celu zaspokojenie roszczeń z tytułu alimentów, * świadczenia alimentacyjne, zaliczki alimentacyjne, świadczenia rodzinne, dodatki rodzinne, pielęgnacyjne, porodowe i dla sierot zupełnych Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach kodeksu pracy.

Gość frufru
lepsze 100zł niż nic. tylko idz pogadaj, bo jak sam do Ciebie przyjdzie to już nei będzie zmiłuj. jest jakas tam kwota ktorej z wypłaty komornik zając nie moze. ale ma prawo odzyskac nalezność wszelkimi sposobami, moze CI coś zabrac z mieszkania na licytacje majtku np i co wtedy?. nie mowiac o tym ze jak masz długi to trzeba je płacić. a majatek męża się liczy o ile macie wspolnote majątkową a dług tez jest zaciągnięty juz za trwania małżeństwa.

Gość To............
Ale im chodzi o to aby ściągnąć dług tanim kosztem,a ten jest najtańszy jak narazie. Wzywają cię po to ,aby ustalic czy ty w ogóle poczuwasz się do spłaty i masz chęć to dobrowolnie spłacić,więc na pewno się zgodzą. Daj znać jak poszło;)

Gość To............
Zanim komornik wchodzi do mieszkania,trwa dłuuuuuga procedura i to nie jest tak chop siup:-D Tak że nie bój się i nie straszyć dziewczyny!!!

dług byl dlugo przed zawarciem malzenstwa zaciagniety za niedlugo tam ide mam nadzieje ze jakos to bedzie

Gość frufru
troszke trzeba bo zlekcewazy i nei zalatwi sprawy :)

Gość To............
Załatwi bo to dzielna kobietka jest;):)