Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

777-X

Plany ratunkowe zawiodły. Światowy system finansowy załamał się.

Polecane posty

Amerykański finansista George Soros oświadczył, że dla uporania się z obecnym kryzysem niezbędny jest globalny plan ratunkowy, który uchroniłby między innymi Europę Wschodnią przed załamaniem gospodarczym pod ciężarem długów. \"Potrzebujemy właściwie globalnego planu ratunkowego. Bowiem kraje na peryferiach, jak na przykład Europa Wschodnia, dotkliwie cierpią z powodu kryzysu finansowego. Zobowiązania mogą je przygnieść. Często nie wiedzą, jak mają to sfinansować\" - powiedział Soros w wywiadzie dla piątkowego wydania austriackiego dziennika \"Der Standard\". Jak zaznaczył, koordynacja globalnego programu to zadanie przede wszystkim Banku Światowego i Międzynarodowego Funduszu Walutowego, ale w odniesieniu do Europy Wschodniej pierwszoplanowa rola przypada Unii Europejskiej. UE powinna też poprzeć forsowany przez MFW pomysł podzielenia się przez wszystkie kraje pulą ujawnionych długów, \"bowiem jeśli tego nie uczyni, euro może nie przetrwać obecnego kryzysu\". \"Kryzys okazał się jeszcze poważniejszy, ja sam się tego nie spodziewałem. (...) Spodziewałem się, że kryzys doprowadzi nas na krawędź przepaści, ale nie poza nią. Pomaszerowaliśmy dalej. System finansowy właściwie się załamał. Teraz jest utrzymywany sztucznie przy życiu. Rozmiary (kryzysu) są o wiele gorsze niż oczekiwano\" - powiedział Soros. Z Onet.pl

Nie wiem co napisać. Napiszę w komentarzu do mojego poprzedniego postu to, co wydaje mi się najbardziej stosowne: Ojcze nasz, któryś jest w Niebie, święć się imię twoje. Przyjdź królestwo twoje. Bądź wola twoja. Jako w Niebie tak i na Ziemi. Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj i odpuść nam nasze winy jako i my odpuszczamy naszym winowajcom i nie wódź nas na pokuszenie ale nas zbaw ode złego. Amen.

Gość pytanie do znawców
dlaczego nie mozna zyc wiecznie na kredyt?

Można żyć wiecznie na kredyt ale pod warunkiem że każdy kredytobiorca wypełnia swoje zobowiązania kredytowe. W USA ludzie zaciągali kredyty w bankach, a te banki zaciągały kredyty w innych amerykańskich bankach które zaciągały kredyty w zagranicznych bankach. W momencie gdy zwykli fizyczni kredytobiorcy przestali być zdolni do spłacania swoich kredytów, cały system zaczął się walić. Nawet amerykański rząd jest zadłużony...i to na 10 bilionów USD.

Ukraińców czeka przykra niespodzianka. Od lutego przestanął dostawać pensje i emerytury. Będą żyć z tego co uda im się upolować albo znaleźć.

a więc nadarza sie w końcu \"łatwa\" okazja żeby pokazac że Europa jest silniejsza niż USA. :classic_cool: Wiele z funduszy nie zostało nawet jeszcze rozparcelowanych (głownie ze względu na nieudolność naszych rządzących) wiec nie wiem czy to az taki problem - zamrozic część niewykorzystaną, albo wręcz narazie oddac i po sprawie. Owszem, jestem laikiem finansowym :P ale IMO dobra zasadą jest \"keep things simple\". co do tych kasandrycznych wizji, moja \"góra\" twierdzi ze mamy roboty na pół roku lekko ;) a niektóre sprawy wręcz oddajemy innym, więc nie bardzo wiem jak sie odnieść. Ukrainy i Gruzji nigdy nie popierałem, ani \"naszego\" tam amerykańsko-służalczego zaangażowania. Ale ci pierwsi zawsze mogą ukraść trochę gazu z rury tranzytowej jak to drzewiej bywało :classic_cool: Najlepiej by było jakby się po prostu podzielili - Ukraina zachodnia ew. do Unii, Wschodnia (2/3 całości, w wiekszosci nie ukrywajmy, prorosyjska) - do Rosji i po sprawie, a nie jakies ciagłe szarpaniny, wiece, referenda, wybory, demonstracje. Keep things simple. 🖐️ PS tematy rzeczywiście aseksualne :D więc kończę.