Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniazzielonki

Pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

Polecane posty

Gość aniazzielonki

Bylam ostatnio u okulisty i stwierdzono u mnie wadę wzroku +1. Powiedzialam lekarzowi, że chcialabym nosic soczewki i zapytałam jaki rozmiar powinnam wybrac. Powiedzial, ze mam standardowy rozmiar oka wiec standardowe soczewki. Kupilam dzis soczewki i cos mi w nich nie pasuje. Moze to tylko moje odczucie gdyż nosilam sie pierwszy dzien. Wydaje mi się, że są one ma mnie za duże, wystają poza moją tęczowke dosc sporo, mam wrazenie ze sie przesuwają i czuje je na oku. Co jakis czas mam troszke zamazany obrac. Czy to tylko tak na początku czy może są źle dobrane? Bardzo proszę o porade. PS. Gdy chciałam kupic soczewki w vision express pani powiedziala mi ze nie ma czegos takiego jak standardowy rozmaiar, ze dla jednych standardowy jest taki dla innych inny i powinnam wykonac u nich badania. W innym sklepie kupilam bez problemu i jak pytalam o rozmiar to mowili ze z tej firmy maja tylko te jedne - standardowe. O co chodzi?

Gość nutiki
Ja noszę soczewki i wiem, że kupując je pierwszy raz, trzeba je indywidualnie dobrać. Pani w Vision Express miała rację. Bo ten "rozmiar" to nazywa się krzywizna oka i ludzie mają ją różną. Poza tym moc soczewek może być mniejsz niż okularów. Musisz umówić się na wizytę u okulisty, najlepiej w jakimś salonie, powiedz że chodzi ci o dobór soczewek. Często są promocje, np jeśli kupisz soczewki to badanie 1 zł albo para soczewek gratis :)

Gość ddsads
Ale krzywizna oka to chyba ta wypukłosc tak? To z tym jest ok martwi mnie tylko srednica.

Zanim zaczniesz nosić soczewki konieczna jest wizyta u okulisty zajmującego się ich aplikacją. Określi on \"rozmiar\", tzw. promienień krzywizny (bardzo istotne). Soczewki, nawet te właściwie dobrane wystają poza tęczówkę. Po drugie, moc noszonych soczewek jest niższa niż odpowiadające im szkła w okularach. Po trzecie, lekarz nauczy Cię jak prawidłowo zakładać i zdejmować soczewki, na co zwracać szczególną uwagę i co może niepokoić. Ja noszę soczewki już 10 lat. Pamiętam, że przez pierwsze 2 tygodnie też nie czułam się w nich dobrze (zawsze to ciało obce w oku). Pamiętam że w pierwszy dzień mogłam je mieć na oczach tylko 4 godziny, i dopiero w kolejnych dniach stopniowo wydłużać czas ich noszenia. Wizyta u lekarza jest moim zdaniem niezbędna.

Gość hahahihi
Ja po 2 latach noszenia okularów stwierdziłam dość i poszłam do okulisty. Na Typowej kontroli powiedziałam że chcę nosić soczewki, na co on stwierdził OK, kup soczewki i powiedział, wytłumaczył jak się je zakłada i wyjmuje. Więcej szczegółów dostałam u optyka. Kiedy wróciłam od razu je założyłam, co prawda trwało to prawie godzinę, ale byłam bardzo zadowolona. Nosiłam je cały dzień. Przez pierwszy tydzień miałam problemy z zakładaniem i zdejmowaniem no i oczywiście czułam je niemiłosiernie ale później wszystko było ok. Teraz kupuję soczewki TYLKO na Allegro. Polecam Soflens 59 bo są bardzo wygodne (tzn ich kształt jest dopasowany do oka) i zawierają bardzo dużo wody więc nie tworzą się te skazy białkowe. Noszę je cały miesiąc i nie sprawiają problemów (raz nawet zapomniałam kupić nowe i nosiłam je troszkę dłużej i mimo to nie "wyczerpały się" tzn nie straciły na mocy). Poza tym są tanie, można je kupić na sztuki i kosztują ok 6 zł/szt. Soczewki noszę już rok i jestem bardzo zadowolona. A co do tej krzywizny to prawda że jest ona standardowa.

soczewki z reguly sa mocniejsze od okularow. w okularach -4.00 widze "tak sobie" a w soczewkach -3.50 widze az za ostro :-D

Gość olaelaula
ej spoko, wszystko ok, pierwszego dnia zawsze tak jest. za pare dni sie przyzwyczaisz i wogole zapomnisz o tym ze je masz.

Gość Karolcia 12345
a ja mam takie pytanie, ponieważ ostatnio byłam u okulisty i zbadała mnie pod katem soczewek i powiedziała, że nie ma przeciwwskazań do tego abym nosiła soczewki podała mi wadę jaką powinnam kupić soczewki, ponieważ powiedziała że muszę mieć mniejsze soczewki niż okulary. i powiedziała, że mogę sobie kupić soczewki podając tylko wadę wzroku. i tak zrobiłam czy dobrze mnie okulistka poinstruowała? kupiła 2 tygodniowe na próbę Optix Air Aqua

Gość jagodaj
Na początku tak bywa, że możesz odczuwać pewien dyskomfort, dlatego nosi się je krócej niż docelowo. Systematycznie ten czas się wydłuża, aż w końcu oko się przyzwyczai i zapomnisz, że w ogóle je masz :) Ja zawsze kupuje miesięczne, często są w promocyjnych cenach tutaj http://www.soczewki.kontaktowe.com/soczewki_miesieczne-k31-0-3-default.html możesz sobie spróbować ponosić od różnych producentów, może któreś bardziej przypadną Ci do gustu :)

Gość gość
Oczy muszą się najpierw przyzwyczaić do soczewek zanim wszystko będzie idealne. Swoje kupuję w sklepie https://abcsoczewki.pl ale i tak największe problemy miałam z zakładaniem...

Nadmierna ruchomość soczewek i zmienna jakość widzenia prawdopodobnie świadczy o tym, że nie są właściwie dobrane. Soczewki kontaktowe mają różne parametry (rozmiary), które muszą być ściśle dopasowane do oka, a prawidłowo dopasować może je jedynie specjalista (m.in.oceniając jak dane soczewki układają się na oku). Niestety nie istnieją soczewki o standardowym rozmiarze pasującym na każde oko.

Gość gość
Najlepiej pierwsze soczewki kupować w dobrych salonach optycznych, np. http://www.drmichnowski.pl/salon-optyczny.php. Tam, zanim sprzedali mi produkt, musiałam je przymierzyć, żebym sprawdziła, czy dobrze się w nich czuję. I cała procedura zakładania i zdejmowania szkieł, żebym się tego od razu nauczyła... było to męczące, ale bardzo mi pomogło.