Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kowboj w spodnicy

zapomniana pierwsza tabletka

Polecane posty

Gość kowboj w spodnicy

Mam pytanie odnośnie tabletek antykoncepcyjnych. Od roku biorę Diane35. W tym miesiącu zapomniałam zażyć pierwszej tabletki z opakowania po siedmiodniowej przerwie. W związku z tym mam mały dylemat: czy powinnam wziąść wszystkie tabletki z tego listka, przesuwając tym samym cały cykl o jeden dzień. Czy pominąć tą ostatnią tabletke i czekać z nadzieją że okres pojawi się w takim terminie jak dotychczas. Czy pominięcie tej pierwszej tabletki może spowodować zachwiania równowagi hormonalnej w organizmie? Gdyz podczas tego "cyklu" źle się czuje (bóle głowy, nudności, zmiany nastrojów itp) Zastanawiam się czy może to być spowodowane tą zapomnianą tabletką.. Z góry dziękuję za odpowiedź

Gość brałam Diane 3 lata
Weź całe opakowanie do końca, po prostu cykl ci się przesunie o jeden dzień. Jeżeli współżyjesz to przez pierwsze 7 tabletek z tego opakowania stosuj dodatkowo prezerwatywę. Pominięcie jednej tabletki nie powinno mieć żadnego wpływu na twoje samopoczucie.

Gość ole ole 777
ja czytalam ze przerwe 7dniowa mozna skracac to znaczy nowe opakowanie mozna zaczac w np.6dniu przerwy ale nigdy jej wydluzac bo gdy nie wezmiesz tabletki 8-dnia po tygodniowej przerwie to traca swoja skutecznosc

wiem że nie można tego robić, ale samo tak wyszło poprzez to że na śmierć zapomniałam o tej tabletce.. Ale czy mozliwe jest aby tak szybko pojawila się owulacja i tym samym doszło do zapłodnienia?

Gość ole ole 777
nie powiem ci dokladnie gdzie to wyczytalam ale calkiem niedawno to bylo bo sama odstawilam tabletki 2tyg temu(troche to inaczej ale skoro zapomnialas 1 tabletki to tak jakbys odstawila je)i pisalo ze gdy nie rozpocznie sie kolejnego opakowania tabletek to owulacja moze juz wystapic 8dnia po tygodniowej przerwie w braniu

dzięki za info ja właśnie nie zamierzam na razie odstawiać i cały czas biorę tabletki z tego opakowania (oprócz tej pierwszej) i tez wlaśnie obawiam się że jest szansa, iż mogło dojść do zapłodnienia no ale nic poczekam do konca opakowania i zobaczę wtedy czy pojawi się krawawienie. I jak pisalam wyżej zastanawiam się co zrobic ztą jednę nieszczęsną tabletka czy wziąc opawkowanie normalnie do końca czy pominąć ją. Dziewczyna mi tu radziła żeby brać normalnie ale już sie z różnymi opiniami spotkałam i mam mętlik w głowie teraz...Ach za sklerozę się płaci:-)

Gość ole ole 777
wiesz ja tez bym ci radzila lykac do konca opakowania poczekaj pozniej na krwawienie ale ja mimo wszystko zrobila bym test bo nawet jesli krwawienie wystapi to mozesz byc w ciazy bo to przeciez nie jest miesiaczka,lepiej dmuchac na zimne,pozdrawiam:)

Gość i jeszcze...
ja mam podobny problem :( pierwszą tabletke z nowego opakowania zwymiotowałam po 3,5 godz od zarzycia :( tak wyszło nie wiem czy się wchłonęla potem z chłopakiem uważalismy ale pod koniec (trzy tabletki przed koncem zaczełam plamić, bolały mnie jajniki ) potem był okres z odstawienia bolesny :( no a od trzech dni nowe opakowanie , mam stan podgorączkowy wizyte u ginekologa dopiero połowie tygodnia jej naczytałam się tych wszytkich tematów i okropnie nerwowa jestem :(

no my jednak nie uważaliśmy:-) no test dla pewnośi zrobie. Ja też właśnie bardzo żłe się czuję podczas tego opakowania nie wiem czy jedna zapomniana tabletka aż tak by mi bałaganu narobiła..bo do tej pory bardzo dobrze znosiłam diane...

Gość dorotka084
pisze ze wchlania sie do 3h, wiec powinna sie wchlonać. ale lepiej idz do gina;]

Gość hmmm a ja słyszałam
"ja czytalam ze przerwe 7dniowa mozna skracac" Mnie lekarz powiedziała, że właśnie przerwy nie można skracać ani wydłużać, ale w przypadku chęci przestawienia okresu można brać krócej albo dłużej tabletki, przy czym minimalnie trzeba wziąć 14 tabletek z opakowania. Na stronie http://www.nasze-zdrowie.info/zapomnialam-pigulki-co-zrobic/ jest opisane co zrobić w przypadku pominięcia tabletki, ale mimo wszystko najlepiej będzie jeśli skontaktujesz się ze swoim lekarzem i jego o to spytasz. W ulotce moich tabletek (Femodem) jest napisane, że jeśli zapomni się tabletki w pierwszym tygodniu (czyli Twój przypadek), należy wziąć zapomnianą tabletkę, dokończyć opakowanie, ale przez kolejne 7 dni dodatkowo się zabezpieczać. W przypadku pominięcia tabletki w 2 tygodniu to samo oprócz dodatkowego zabezpieczenia. W 3 tygodniu najlepiej w ogóle nie robić przerwy i zacząć kolejne opakowanie, albo od razu zakończyć przyjmowanie tabletek i zrobić przerwę.