Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

witam mam pytanko , jak wyliczyc sobie albo rozpoznac dni plodne, jezeli moj cykl jest rozny tzn, w ostatnich 6 miesiacach wygladal on nastepujaco: 30,30,35,31,27,42, ostatnio @ byl 32 stycznia, jak ustalic w tym cyklu dni najbardziej plodne?

Musiałabyś w tym celu mierzyć sobie temperaturę codziennie rano, ale to trzeba robić od początku cyklu, teraz już nie ma sensu. Teraz to tylko testy owulacyjne albo obserwacja za pomocą usg u ginekologa.

Gość dobrze wiedzaca
jeszcze mozna obserwowac sluz, jak jest przezroczysty i ciagnacy jak bialko jaja kurzego = sa dni plodne

musisz brać pod uwagę dni cyklu, które mogą być potencjalnie płodne. 27-14=13, 42-14=28 - oznacza to, że dni płodne możesz mieć potencjalnie między 13 a 28 dniem cyklu, bo nie możesz ustalić ile będzie trwał obecny cykl. w tych dniach obserwuj śluz i wysokość szyjki macicy. śluz płodny (musisz go pobrać palcem z ujścia kanału szyjki macicy, nie z przedsionka pochwy) będzie ciągnący (rozciągnie się między palcem wskazującym a kciukiem na ok 8 cm) i o wyglądzie białka kurzego. szyjka macicy normalnie jest dość nisko, gdy zaczynają się dni płodne podnosi się nieco do góry i delikatnie otwiera się jej ujście.

Gość bunia2
U mnie się sprawdza. Ja po rzeliczeniu dni od 1 dnia miesiączki do następnego dzielę to na pół i dodaję do ostatniej miesiączki np. jeżeli między poprzednią a obecną m. są 32 dni to 32/2=16. Dodaję 16 zaczynając od 1 dnia ostatniej m. 16 dzień to jest szczet płodności, ale i trzy dni przed tym i po tym. Oj namieszałam trochę:(

Gość Jessica For Ever
Hej. Mi lekarz doradził, aby licząc od pierwszego dnia miesiączki dodać 2 tyg i przez cały tydz od tej daty współżyć,a na pewno uceluje w owulacje. np. u mnie było tak, miesiączkę miałam 8.11 + 14 dni = 22, czyli od 22.11 do 29.11 dzień w dzień współżyjcie. Mnie się udało, będę miała bobaska. Powodzenia Pozdrawiam