Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PNJA ANGIELSKI

MY- dzieci lat 90tych/wspomnienia

Polecane posty

Gość LittleStar
swiat wiedzy pewnie ze mialam;) z 6 segregatorow uzbieralam:)

teraz dzieci siedzą na komputerach na fotce, nk i gg - nie wiem gdzie tu dzieciństwo :o ostatnio widziałam profil na nk 10letniej dziewczynki która miała podpisane zdjęcia ,że nie radzi zaczynać bo wpie.. i te różne tępe wierszyki.. wymalowana gorzej od 20latek..szpan wielki bo zdjęcia w kapturze jak blokers i że w sercu ma jeden klub i kupa przekleństw :P za naszych czasów tak nie było...

''Mega Star'' nie kojarze ,ale ''Świat Wiedzy'' tak :) Pani w kiosku mi zawsze zostawiała :D

Właśnie, kto miał układy z panią z kiosku ten zawsze miał ten ŚW :) Zwłaszcza jeśli chodzi o pierwsze numery, potem już nie było z tym problemu. Też mam te segregatory i musze przyznać, że przydawało mi się to do szkoły. Dziś jest wikipedia i takie coś już na pewno nie wzbudziłoby takiego zainteresowania.

Gość hejho
Jeśli gazety to Bravo - koniecznie niemieckie, potem był już Popcorn:) Aha no i Filipinka.

Gość mel_mel
O tak bravo - kupowałam i chowałam w szafce z ubraniami żeby mama nie znalazła ;)

buty czeszki pamiętam, dobrze grało się w nich w gumę ;) pamiętam tez podkradane mamie Harlequiny i czytanie ich po nocach,jak bylam w gimnazjum. Ha ha magnetofon Kasprzak z diodami przewraca się u mnie na strychu. Pierwsza piosenka na nim przesłuchana to bło disco polo- \"Zupa romana\" ;) i piosenka \"Tu się pali jak cholera\" a piosenkę \" tyłki do góry cała sala się buja to nie koniec imprezy, nie walcie ch*** \" pamiętacie? książki z dziecięcych lat to Ala Makota i Wierzba Płacząca Heidi

Gość tyyyyyd
a w ktorym roku sie rodziliscie? ja w 91 wiec nie wszystko pamietam..

Gość tyyyyyd
a Vibovit sie zalicza? :) ja jadlam sam proszek bez wody

Gość a ja tez mam
kaszki byly ekstra he tylko ja jadlem bobo vita

Gość ulalalala
przejzale tymat i dotarlo do mnie jaki stary jestm. nic tylko do piachu. :P zbieranie karteczek z postaciomi z kreskowek. a potem byla papeteria. albo na odwrót :D

Jeju, właśnie zdałam sobie sprawę, jakie miałam piękne dzieciństwo:) Gra w gumę, karteczki, pierwsza kaseta Britney Spears i Ery, złote myśli, pamiętnik( do którego cała rodzina i znajomi się wpisywali), napój w woreczku Tropic (niezapomniany smak!), wafle Andruty, Dragon Ball, Czarodziejki z Księżyca, a wcześniej \"Sara mała księżniczka\" (kochałam tą bajkę, pamiętacie?), Luz Maria, Zbuntowany Anioł, gazety z Barbie, Laysy bekonowe jedzone tonami (chyba ich już nie ma), lody Kaktus, Modern Talking, Eiffel 65, Giggi De`agostino, potem Ich Troje i Pokemony...Eurobiznes :D Godzinami się grało :) I chrabąszcze latem...ah...pięknie było...

Gość jestem 87
i staro się poczułam, kiedy to było :(

Gość Klonywomemywujt
ja mam dopiero 18 lat (dziś skończone), i wyraźnie czuje że te czasy się zmieniają coraz szybciej... Dziewczyny z 1 gimnazjum a nawet i z 6 podst. malują się tak jak kiedyś z 3 gimnazjum... Palą piją... Nie rozumiem tego już nie jestem z "ich" świata heh stary jestem po prostu już :P. To pokolenie nie wie już co to pegasus, nie zna tych żółtych kasetek którymi wszyscy się wymieniali, nie robi złotych myśli i innych... Nie słucha Gigi D'agostino, Satisfaction(Boże to już 9 lat!), nie wychowywało się na Kaczorze Donaldzie( pamiętam z tej gazetki pomysł na postawienie szklanki na banknocie itp.) nie ma Antosia Szprychy, Boysów też już nie ma właściwie... kiedyś były lepsze czasy... Power Rangers i bluzy z nimi, pokemony... śnieżki w zimę, budowa igloo z bratem... Nauka jazdy na rowerze "żółte tulipany" "Kasiu Katarzyno" (nigdy nie lubiłem disco polo ale te piosenki są ściśle związane z moim dzieciństwem i znam ich słowa na pamięć;) Bańki mydlane, "ooo mogę wszystko ", zabawy w sklep i w dom z dziećmi z sąsiedztwa... Gdzie się podziały te stare czasy i co zostało teraz?? Już nawet muzyki dobrej nie robią, zatrzymałem się na dobre przed 2004 rokiem....

2 unlimited, dr Alban, dj Bobo , mr president, corona, snap...

Gość aaassssdddd
Tamagoczi xD czarodziejki z księżyca...

Gość pete__
pele mele =)

Gość kurde no szkoda
że się tak późno urodziłam :(

23. Walkman Kolejny cud techniki. Na spółkę z kasetami magnetofonowymi jest z pewnością symbolem przemysłu muzycznego poprzedniej dekady. No bo który z was, chłopcy, nie dostał pierwszego walkmana na komunię/mikołajki/zajączka i dzięki temu wyrywał kolonijne towary na słuchanie Kelly Familly z jednych słuchawek na pomoście. Kto z nas nie zna bólu wciągniętej kasety, wyczerpanych baterii i połamanych słuchawek. Piractwo, miast ściągania terabajtów z sieci, polegało na przegrywaniu muzyki z kasety na kasetę – w coraz to gorszej jakości. Ale mimo tych wszystkich niewygód, walkman stał się symbolem, pierwszej nieograniczonej kablami formy muzycznej rozrywki. 22. Grunge Dla jednych muzyka lat 90. to dres i taniec synchroniczny, a dla innych właśnie grunge. Powstały w latach 80. gatunek do Polski wdarł się trochę później, takoż my, pokolenie wychowane w poprzedniej dekadzie, mogliśmy bez obciachu nosić flanelowe koszule i podśpiewywać \"Smels like teen spirit\". Pearl Jam czy Nirvana szybko zyskiwały rzesze fanów noszących wytarte jeansy, trampki, a jeśli mama pozwalała, także długie włosy. Część z nich zafascynowana samobójczą śmiercią Kurta byłaby dziś typowym umalowanym na czarno Emo. Tej drugiej części winniśmy dziękować za urozmaicanie tej kiczowatej dekady. 21. Złote myśli Geneza tego tworu nie jest powszechnie znana. Kojarzy się z czyhającymi na przerwach niewiastami dzierżącymi w dłoniach najgrubszy zeszyt dostępny na rynku z pytaniami od 1 do 20 000 w stylu: \"Jaki jest Twój ulubiony smak lodów zaczynający się na litery od A do F\". Złote myśli dawało się chłopakowi ( \"23. Czy masz dziewczynę?)\", koleżance (\"58. Czy mnie lubisz? I za co?”) i nauczycielce (\"35. Twoje ulubione kwiaty to...\"). Niewpisanie się oznaczało wpadkę na tle towarzyskim, podobnie jak nieskolekcjonowanie w zeszycie odpowiedzi całej klasy, ich rodzeństwa i znajomych. – Miałam kiedyś złote myśli, w których wpisana była prawie cała podstawówka. Nie oddała mi ich Karolina, której nie widziałam od 9 lat – mówi Andżelika, studentka politechniki. – Gdybym ją jednak spotkała, „Złote myśli” będą pierwszym, o co się upomnę.

25. 5-10-15 Sobota. TVP2. 9:45. „Tyrytytytyty...” – rozbrzmiewał fragment piosenki zespołu Kombi. Pięcio-, dziesięcio-, piętnastolatkowie i ci, którzy mieli wkrótce któryś z tych przedziałów wiekowych osiągnąć, zasiadali przed ekranem. Tam witała nas gromadka prezenterów – wśród nich Piotr Kraśko i Justyna Pochanke. Przedstawiali absolutny mix wszystkiego, co tylko młody odbiorca był w stanie zrozumieć (albo nie). Program ze spadającą jak torpeda oglądalnością ściągnięto z anteny w 2007 roku. 24. Wafelki Kuku Ruku "Wafle Kuku Ruku to wspaniały smak i świetna zabawa" głosił jeden z najbardziej pomysłowych sloganów tamtych czasów. W ogóle cała kampania nieco wyschniętego wafelka była majstersztykiem. Animowana reklama z wpadającą w pamięć piosenką, program lojalnościowy polegający na zbieraniu mało udanych naklejek i kolorowe opakowanie przysparzały Kuku -Rukowi fanów, a rodzicom pustki w portfelach 26. Beverly Hills Dawno, dawno temu, za siedmioma plażami, za siedmioma barami z hamburgerami i szafą grającą, żyła nieświadoma zagrożeń i trudów życia młodzież. Brandon, Brenda i ich paczka przeżywali pierwsze miłości, rozpacze, uczyli się prowadzić samochód i unikać kaca. Te doświadczenia dzieliła z nimi każda szanujące się dziewczyna w przedziale wiekowym 8-16. Nogi Kelly przyciągały z pewnością także chłopaków, ale oni i tak nigdy się do tego nie przyznają. Fabuła była prosta. Ten z tą, ta z tamtym, potem na odwrót i tak w kółko aż ktoś dostanie szlaban. Ale hawajskie koszule, natapirowane włosy i siatkówka plażowa przyciągały przed telewizory i chyba nie znalazłaby się żadna, która odmówiłaby Dylanowi spaceru w świetle kalifornijskiego księżyca. 27. Jojo Zabawka, którą pamiętają zarówno najstarsi górale, jak i mieszkańcy innych regionów, w latach 90. nabrała zupełnie innego wymiaru. Drewniany krążek zastąpiła mega-ekstra-super-cool japońska maszynka z plastiku, która świeciła, świszczała i przy odrobinie dobrej woli mogłaby też stepować. Jojo początkowo służące do mało wymagającej rozrywki stałą się formą sportu. Ustawieni w rządek na przerwach uczniowie podstawówek rywalizowali na śmierć i życie. Podstawową umiejętnością było nauczenie się kołyski, która polegała na skomplikowanym zakręceniu sznurka wokół palców przy czym jojo musiało nadal się kręcić. Zapaleńcy organizowali zawody szkolne, międzyszkolne, ogólnokrajowe i pewnie międzygalaktyczne. Jojo zniknęło równie szybko, jak się pojawiło, pozostawiając za sobą zgliszcza w postaci niezrealizowanych talentów ćwiczących niemodne już sztuczki - mistrzów joja. 28. Pierwsze komputery „Z g**na i stali powstało Atari” mawiało się na podwórkach. Do tego samego wora można dorzucić Amigę i Commodore i otrzymujemy mix największych zdobyczy techniki tamtych czasów. „Prymitywne” powie teraz typowy nastolatek, testując grę z rozbudowaną fabułą na 19-calowym monitorze. „Niewyobrażalnie niesamowite” mówił niejeden z nas, śliniąc się na podłogę, gdy okazało się, że postacie w Mortal Kombat są prawie całkiem wyraźne. Pod sam koniec lat 90. w domach zagościły pierwsze PC o zawrotnych parametrach. – Miałem kompa z dyskiem twardym 1.8 giga i woziłem się po szkole, bo wszyscy dalej jechali na Amidze – opowiada 20-letni Bartek. 29. Japońskie kreskówki Komentarze są zbędne. Należy paść na kolana i dziękować skośnookim artystom za stworzenie Generała Daimosa, Yattamana i Tygrysiej Maski. Dziewczynki mogą dodatkowo dziękować za Czarodziejkę z Księżyca. Kiedy jeszcze nikt nie zdawał sobie sprawy, że ociera się o zaczątki Anime, chłopcy i dziewczęta o stałych porach zasiadali przed telewizor. Przeciągłe okrzyki, grafika, od której można było dostać epilepsji, krzyżyki zamiast oczu po odebranym ciosie. Wschodnie bajki w niczym nie przypominały rodzimych. Emisja Daimosa w Japonii rozpoczęła się na początku lat 70. W Polsce dzięki kultowemu kanałowi Polonia 1, kreskówka została zaprezentowana naszemu pokoleniu, dzięki czemu to my, a nie nasi rodzice, możemy z dumą stwierdzić: „Wychowałem się na Daimosie”. Specjalną kategorią jest Gigi la trottola, który jak na tamte czasy prezentował treści niemalże erotyczne. Białe majteczki z Gigiego i listy z Bravo załatwiały edukację seksualną, bez pomocy programów rządowych 30. Spice Girls Fikuśne fryzury, buty na niebotycznych koturnach, cieniutkie głosiki i niezrozumiałe dla polskiej gawiedzi teksty. Tego trzeba było, żeby w naszym kraju stać się prawdziwą gwiazdą. W czasach podstawówki ta, która nie miała dezodorantu, dresu, plecaczka czy chociaż kolekcji naklejek z gum do żucia z wizerunkiem Spicetek, była skończona towarzysko. Mało tego, w dobrym tonie było zwracać się do współtowarzyszek "Emmo" albo „Victorio”, najlepiej z angielskim akcentem. O tym, która była Emmą, decydowały, rzecz jasna, zaklepywanki. – Mama kupiła mi pod choinkę album ze zdjęciami z trasy koncertowej Spice Girls – chwali się Natalia, studentka II roku prawa. – Chodziłam z nim dzień w dzień do szkoły. Jak się nie mieścił, bo mieliśmy dużo lekcji, zostawiałam w domu zeszyty. Co teraz porabiają nasze idolki? Jedna, będąc żoną słynnego piłkarza, sypia w specjalnym kombinezonie, by nie zniszczyć cery, druga zachodzi w ciąże z Eddym Murphym.

ja z kolezankami uwielbialam spice girls. Przebieralysmy sie w jakies ciuchy, szminka, cienie, okulary przeciwsloneczne ( takie niebieskie ub rozowe kolka) i 2 kucyki :) I udawalysmy ze gramy koncert hehe :P -w gume to na kazdej przerwie sie gralo, a pozniej po szkole az do wieczora -karteczki tez zbieralam -jestem 89 i soczki w woreczku pamietam, zawsze babcia mi kupowala -pamietam jeszcez takie gumy do zycia, w ktorych byly tatuaze z takimi modelkami. Pamieta ktos?? bo z moich znajomych nikt nie kojarzy... nie wiem czemu.... - getry + bluza z krolem lwem- to byl hit :) - gra mario albo need for speed 1 - w piackownicy zawsze budowalismy miasto - zabawa lalkami, w dom, w chowanego - jazda na rolkach tez byla modna - gra w panstwa maista. Uwielbialam to :)

Gość poducha_
jest co wspominać ;)

oj jest co wspominać. może jeszcze coś pamiętacie ja pamietam tez te śmieszne wyliczanki: anse kabanse flore, oma de oma de oma deo deo riki tiki deo deo riki tiki łan tu fri piosenkę o zającu poziomka "na skraju lasu jest mały domek ściany ma z mchu i dach z orzeszka....

Gość loolkaa5
Ja jestem rocznik 91 i 3/4 tych rzeczy, o ktprych piszecie ja przezylam i pamietam :) mysle, ze dopiero od pewnego czasu to wszystko zaniknelo na rzecz komputerow itd..