Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Który przewidywany termin porodu jest bardziej prawdopodobny??? Ten z ostatniej miesiączki czy ten z USG ??? Umnie ta różnica wychodzi prawie 1,5 tygodznia.Jak wyto oceniacie???

podobno najbardziej wiarygodny jest wynik z wczesnie robionego usg czyli tak ok 12 tc... ale jesli ktos regularnie miesiaczkuje to i data z ostatniej miesiaczki jest wiarygodna... z pozniejszych usg juz jest mniej wiarygodne gdyz wtedy juz do glosu dochodza czynniki dziedziczne i wiadomo ze kazde dziecko rosnie inaczej (jedno jest mniejsze drugie wieksze) na termin ustala sie na podstawie wielkosci dziecka...

Gość studentka położnictwa
metoda Naegellego,czyli ta z daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki jest tym bardziej dokładna im bardziej regularne miesiączki miała pacjentka. jeśli regularnie miesiączkowałas i podałas dokładną datę pierwszego dnia ostatniej miesiączki to mozesz zaufac tej metodzie. usg oczywiście nie kłamie, ale prorokiem nie jest;) dzieciątko moze byc troszkę mniejsze bądz większe niz wskazuje na to tydzień ciąży,ale 1,5 tyg róznicy to nic wielkiego wiec nie ma sie co martwic.

Gość przyszła M
A jesli sie mialo już te regularne miesiączki i termin wychodzi inny o trzy tygodnie niż na USG? W 12 tyg ciąży wyszedl mi termin o 3 tyg wcześniej niż z ostatniej mc. Jak to możliwe!!! Jestem zaniepokojona...

ja mam termin z om wcześniejszy niż usg wiec juz sie nie martwie :) i nastawiam na ten :) a to już bliziutko hehehehehe

Urodziłam w terminie wyliczonym według om,zobaczymy jak będzie teraz.