Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fe112

nocne wstawanie raz jeszcze

Polecane posty

Gość fe112

jak oduczyc polroczne dziecko wstawania i jedzenia w nocy?? budzi sie nawet do 8 razy na noc, zaczelam podawac mu wode zamiast mleka ale nie pomaga. Ma smoczek, tez nie pomaga. Sucho ma, na wieczor dostaje gesta kaszke, nic go raczej nie boli, nie zimno nie za cieplo, a dalej sie wybudza. Jak tego oduczyc???

Gość gmedgklll
ty mówisz o półrocznym, sąsiadki 1,5 roczne i jeszcze wstaje, takze przyjemnego wstawania

oj masakra... moja jak zaśnie o 21 to budzi się o 5 tej lub o 6 tej rano na mleczko :) ale sama tak sie nauczyła

Gość fe112
ale ja sie kurka nie pytam komu dziecko spi cale noce, tylko jak oduczyc... zaraz sie posypia ile to was jest szczesliwych bo wasze nie wstaja wcale, jakies sposoby, rady??

Gość mam tez taki problem
moj maly ma 10 mies,tez czesto sie wybudza,wlasnie przeczytalam ksiazke kazde dziecko potrafi samo zasnac,musisz poczytac,ale opowiem w skrocie,czekaj zaraz wysle posta drugiego

Gość fe112
czekam...

Gość honorata...
moim zdaniem to normalne że tak małe dziecko wstaje w nocy, sa wyjątki jak u mea ale to zalezy od dziecka. Jak chcesz nauczyć takie małe dziecko że ma spać?? nie ma na to rady, trzeba wstawać i liczyć że z czasem bedzie lzej, moja ma 13 miesięcy i tez conajmnie dwa razy sie budzi w nocy, nie na jedzenie ale ot tak, trezba wstać pogłaskać, utulic i śpi dalej a ja wybudzona.... ot macierzyństwo.

niewiem jak usypiasz swoje dziecko,ale powinno sie je polozyc do luzeczka po jedzonku,jezelli placze to co kilka minut wchodzic uspokoic i wychodzic,oducz najpierw od smoczka,bo dziecko czesto sie wybudza po smoczka,niewiem czy karmisz jeszcze piersia ale jezeli tak to dziecko tez czesto sie budzi nie tylko z glodu jak dla samego kontaktu z matka,twoje dziecko ma dopiero 6mies,wiec nie dziw sie ze jest glodne w nocy, niby dzieci od 6 mies juz nie musza byc dokarmiane,ale przecioez kazde dziecko jest inne,w kasizce chodzi oto zeby dziecko jak sie obudzi nie mialo sensu wolac ciebie placzem bo to i tak nic nieda

a to nie wina ząbków? bo jesli tak, to coś przeciwbólowego powinno załatwic sprawę . jeszcze zrób badania na pasożyty, jesli dziecko zdrowe to cierpilie podawac ta wode czy herbatke i czekac aż zrezygunje samo z takich posiłków nocnych. powodzenia i dużo cierpliwości :)

Gość dziwie sie
to jeszcze maluch i go nie oduczysz. Musisz jeszcze się pomęczyć.

ja teraz pare dni temu odstawilam malego od piersi,juz od dwoch nocy spi bez smoczka,zle aale spi,czesto sie wybudza,ale jakos przezyl:-D Jak juz oducze calkowicie smoczka jak juz go zapomni,to wezme sie za metode usypiania,ale niewiem czy naprawde mam mu jesc nie dawac a ma juz 10 mies,on teraz budzi sie 3 razy na butle,i kilka razy czasem sie zdarzy ot tak,albo smoczek wczesniej ,albo sie odkryl,albo ,albo...

Gość emilcia79
dokladnie nie oduczysz tego dziecka musi samo z tego wyrosnac moj synek jak mial 6 miesiecy tez czesto sie budzil w nocy teraz przesypia cale noce tak wiec zycze cierpliwosci takie sa uroki macierzynstwa :)

Gość fe112
probowalam paracetamol w czopku na noc, ale nie dalo nic, zel na zabki zlizuje wiec tez nie pomaga. Myslicie ze ma jeszcze czas??tyle sie nasuchalam ile to dzieci w tym wieku przesypia cale noce... moze jakas literatura na ten temat???

Gość mama37
a może spróbuj bardzo ścisło trzymać się określonego rytmu, szczególnie wieczorem, codziennie o tej samej godzinie te same czynności, kąpiel, karmienie, u mnie właśnie to przyniosło pożądany efekt,życzę wytrwałości, bo ogólnie to jednak jeszcze maluszek.

dziecko samo sobie reguluje... moze twoje za duzo spi w dzien musisz mu ograniczyc spanie w dzien zeby spalo w nocy ... wietrzyc mieszkanie bardzo czesto to tez ma wplyw :):)

Gość takie duze dziecko
powinno miec ustalony rytm dnia wszytkie posiłki i kąpiel o tej samej porze . moja corka odkad skonczyla 1 mc udalo mi sie wprowadzic posilki i kapiel o tej samej porze . z miesiaca na miesiac spala mi coraz dłuzej . ajk tylko skonczyla 3 mc spala mi w nocy ( bez wybudzania juz 8 h ) a teraz ma 7 m c i spi nieprzerwanie od 10 - 11 h . kapiel jest około 20 godziny , potem je i zasypia . z poczatku bedzie trudno ale badz cierpliwa . moze daj bardziej sycąca kolacje a w nocy jak sie obudzi nie podawaj dziecku mleka - tylko wode . z poczatku na pewno nie bedzie dziecko zadowolone ale z czasem sie przyzwyczaji a wkrotce samo zrezygnuje ze wstawania . tylko wytrwalosc cie uratuje !

Gość takie duze dziecko
no i przed kazdym spaniem nocym wywietrz pokoj dziecka ( jak bedzie za duszno malec bedzie mial kłopoty ze snem ) temperatura w pokoju powinna byc około 23 st .no i dziecko tez nie moze byc grubo ubrane tylko lekko najlepiej ubierz w sam pajacyk . i bardzo wazne jak juz malec usnie sprawdz czy nie zrobil siusiu ( na snie mozesz go przewinac ) bo mocz bedzie podraznial pupcie dziecka . przed samym snem podaj dziecku troszke wody bo po mleku czy kaszce moze chce sie napic .

Gość taka jaaa
jezu, jakie 23 stopnie, 19-20 do spania, 23 to sie udusi, wysuszy mu sie sluzowka i tym bardziej bedzie sie budzic!

tak sie zastanawiam, po co dziecko rozbudzac i przewijac skoro w pampersie śpi??? rozumiem w tetrze ale w doie pampersów półroczne dziecko przewijać? co to za rada.

podobno mozna oduczyc jesli sie jest wytrwałym za kazdym razem jak placze podwaj mu wode, picie, rumianek, w koncu zrozumie ze nie warto wstawac budzic sie itd. tak mi zaleciła pani doktor ale a nie wytrzymałam bo przez tydzien co godzine mala sie darla wiec odpuscilam niunka ma rok i miesiąc i dalej w nocy budzi sie raz na mleczko i czasem jak smok wypadnie. Ja to pomyslalam sobie ze moze w koncu z tego wyrosnie:P Tyle tylko ze ja ją kłade spać ok 19 i mała budzi sie przewaznie ok 2 w nocy a pozniej ok 7 rano wiec przynajmniej sie wysypiam :P Więc esli cizalezy to zastosuj sie do tej rady którą mi lekarka zalecila

Gość fe112
no ale pisalam wczesniej ze wlasnie podaje mu wode zamiast mleka i dalej sie budzi, jemu bez roznicy. ina noc kaszka.dzisiaj w nocy nawet zrobil se jakas przerwe w spaniu od 1 do 3, wogole nie spal. Ograniczalam mu tez drzemki nocne ale te nic nie dalo,ledwo nawet go prze trzymalam do wieczora a po godinie juz sie wybudzal.juz nie mam pomyslow,jestem nieprzytomna z niewyspania

Gość mama kubunia
mam ten sam problem nie wiem co poczac,kubulek budzi sie okolo 1wszej ,nie spi do 4tej ,a w dzien gora 2godzinki spi

Gość mama kubunia
dodam ,ze smyk ma poltora roczku ,stale godziny ,posilkow ,spacerow,dzremki,czy zabaw

Gość gość
Moze nie dawaj mu w nocy jesc,niech poplacze chwile i zobaczy ze nie ma jedzenia i lulaj do snu z powrotem i tak za każdym razem jak sie obudzi,przetrzymaj go przez te 6-7 godz.pare dni i moze sie przyzwyczai. I dopilnuj by w dzien jadl stale regularne posilki byś miala pewność ze jest najedzony,bo jak dziecko w dzien nie dojada to potem sie budzi w nocy i sie domaga.

Gość gość
moje ma 14 miesiecy i dopiero teraz przestalo sie budzic w nocy

Gość gość
mój syn ma 20 m-cy i wstajemy 2-3 razy.... czyli od 2 lat nie przespałam nocy...to jest jazda! :D

Gość Justann
Moja ma 9 miesięcy i od 2 miesięcy zaczęła się budzić w nocy z niewiadomego powodu. Wykluczyłam wszystkie przyczyny i dupa zbita:) A spała już ładnie do 6-7 rano. Wieczorny rytuał od "zawsze" taki sam, te same pory kąpieli, jedzenia i nic to nie daje, więc czasem sposobu nie ma. Rozumiem Cie doskonale, że chcesz pospać:) Jedyna co mogę C***olecić to uregulowanie rytuałów wieczornych (o ile jeszcze ich nie uregulowałaś). Kąpiel i jedzenie o tej samej porze. Do tego kaszka na wieczór, dobra temperatura i wilgotność w pomieszczeniu gdzie dziecko śpi (sprawdź też czy dziecku nie ma za zimno/za ciepło w nocy jak się budzi). Kolejna ważna rzecz: jak się obudzi to nie mów do niego, jeśli już to szeptem i uspokajaj ("ciiiii" itp), absolutnie nie daj się wciągnąć w próby zabaw, daj dziecku sygnał, że jest pora na spanie i wyciszenie, a nie na zabawę. I życzę powodzenia:)

Gość Mama_Leti
Ja oduczyłam dopiero jak miało dziecko roczek, wczesniej karmiłam piersią i wstawałam kilka razy, a pózniej zaczełam dawac wieczorem kaszki i się uspokoiło wszystko... Ale Ty już tak robisz... Może dziecko samo musi dojrzec i brzuszek i emocjonalnie do tego...