Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

frosta

Czy są tu kobiety co używaja podpasek ekologicznych ??

Polecane posty

Gość elemele dudki
ale wy powalone jestescie , przeciez gacie zdejmujecie codzinnie zasluzowacone do prania , a to tez sie zmienia i pierze jak gacie , wiec w czym problem???????????????????????????????????? a niektore z was to jeszcze zostawiaja takiego sledzia na pralce w lazience i se wychodza ,zapominalskie

dzieki za linka , na pewno tam cos znajde dla siebie

Gość Kogutek
..powiadają że dewiacje ..co łączą się z ziemią przy miesiącu bujnie wkradajacym sie na lico nocy ...lecz nieprawdą jest ...bo gdzie indziej bywam ... nie , gdzie arsenały ... w Polsce czy Holandii ale poza ...jest przyjemne i radośne wariacko ...nie wyrzucam do smieci ...nie żałuje niczego ...nie oddaje ziemi czego nie chce ...tak by było soft ...i nie dusi już folią starych nieszczęść ....oddycha pełną piersią ...nie męczy ...w gronie wtajemniczonych ...w słowie joni ...co jak Świeta Przestrzeń - tam, gdzie jestem ...w rytmie tantry miłosnej ...i jak w muszli Wenus z piany ...w tybetanskim klasztorze ...poliestrowych łąk tajemniczym szeptem mego wnętrza ...tak czysto ...sterylnie ...nie jak sledzie w pralce? ...bo nie do tego stworzone ...nie po to jestescie

Gość Kogutek
Och! Dziekuję za usunięcie jednego z moich naturalistycznych utworów poetyckich w tym temacie... :) Świadczy to jedynie o tym,że jednak pióro silniejszym jest od wszelkiego oręża i posiada nadnaturalną moc perswazji i wzbudzania skrajnych emocji, które kierują ludzi do nieobliczalnych wręcz czynów jak...... chocby "zgłoszenie do usunięcia".. :) Jestem wdzięczny za docenienie mojej skromnej twórczosci jesli wywołała on tylko takie nawet reakcje - to już coś! Tyle że swój usunięty text i tak już "zrzuciłem" i mam u siebie i prawa autorskie też ...HA! i nie radzę .... nie radzę ... A jak będę niegrzeczny to 500 razy go tu wrzucę,żeby wszyscy czytali - BO TO JEST SENSEM WOLNOŚCI i każdy niech kroczy tą, swoją drogą.... ku Księżycom marzeń byle nie swiecić światłem odbitym jak zwierciadło nocnych szaleńców...szklanych, pięknych kłamców....

Gość do tobiajkoliuytre
oj! rzadko mi się to zdarza od kiedy posuwam takie racjonalistki w teorii podpasek jak ty tu...

Gość 5 zł mi nie oddała sąsiadka
Mam pewną wątpliwość odnośnie ekologii. Zużywasz sporo proszku do prania, więcej wody. To szkodzi środowisku być może bardziej niż jednorazowe podpaski. Pomijam fakt, że przemysł zatrudia ludzi do produkcji wkładek jednorazowych. Nie wiem jak mając w domu trzech dorosłych mężczyzn miałabym się zajmować moczeniem, suszeniem:o Jak wam tak zależy na ekologii to mineralnej w plastikach nie kupujcie zamiast cofać się do średniowiecza

Gość sąsiadka od 5 zł
oddam jutro, sorry ...na pewno już oddam ,obiecuję - tym razem to już nie zmyslam ,jak z tymi podpaskami :(

Gość natanaella
ellol

Gość choler........ne niki
nie no temat mnie zaszokował. a może trzeba jeszcze na nich powyszywać inicjały? bo np u mnie w domu jest nas 4 kobitki, zeby nam się nie pomieszały. ale dziewczyny pmyślcia jak będą one ładnie pachniały jak się je wysuszy na wiosennym słońcu;)

Gość kukulina p.
bede cudownie pachnace jak kazda bielizna po wypraniu ,

Gość nerwiczka78
fujjjjj

Gość kartofla se
wsadźcie,będzie najbardziej ekologicznie.

Gość jelka
ja uzywam ciagle i jestem zadowolona.

Gość uyy
to powiedz cos o tym jelka

Myślicie, wielkie damy, że jak coś wywalicie do smieci to to magicznie znika. Takie jesteście delikatne i leniwe, wielce wrażliwe a prawda jest taka, że nasze babki i matki nie zdewastowały natury do tego stopnia i to w tak krótkim czasie. Tak się brzydzicie to pomyślcie, ze za kilka lat biorąc do ust wodę, będziecie piły gnój, bo teraz zamiast pomyśleć, nabijacie kase potentatom i wkładacie w gacie wybielane toksycznym, rakotwórczym chlorem podpaski, produkowane ze zmodyfikowanej genetycznie i polewanej pestycydami bawełny. Mózgi macie za to nieźle wyprane aspartanem, reklamami i propagandą w TV. Myślę, że akrylowe paznokcie i ta cała chemia, którą w siebie wklepujecie, również uszkadzają mózg, wątrobę i wszystkie inne organy. A tak na marginesie są jeszcze ekologiczne proszki do prania + różne magiczne kule+ magnesy do wody+ łupiny orzecha piorącego a zamiast lenora polecam naturalne olejki eteryczne, które biją wszystko na głowę.

Gość hehhhhhhhea
... i jeszcze czary mary i hokus pokus, i babcia znachorka jak się od tej całej ekologi parchów nabawimy :D

A czy wy wszystkie nie słyszałyście o jednorazowych podpaskach ekologicznych??????? Wszyscy mówią o wielorazówkach które trzeba prać i nosić niedoprane a ja używam podpasek natracare. Te podpaski mają wkład celulozowy są wykonane tylko z ekologicznych naturalnych substancji międzyinnymi z organicznej bawełny, mają mocowanie na bazie kleju spożywczego i nawet (te ultra cienkie) opakowane są w papierowe saszetki. Mieszkam za granicą gdzie są bardzo popularne i zalecają je ginekolodzy ponieważ nie są chlorowane , nie zawierają folii więc oddychają. Jak dla mnie bomba. Są chłonne i doskonale chronią bieliznę. Do niedawna używałam tradycyjnych z sztuczną siateczką i ciągle miałam zaczerwienioną skóre i czułam swędzenie skóry a teraz powiem wam że odetchnęłam z ulgą bo nareszcie mój okres nie kończy się stanem zaplanym pochwy i cholernym uczuleniem. Są droższe niż tradycyjne ale uważam że taki wydatek mi się opłacił i nie zamienię ich już na żadne inne. W Polsce można je dostać albo w sklepie internetowym albo w sklepach z ekologicznymi artykułami higienicznymi, kto wie..jak będę w kraju to zapytam też w aptece a nóż je mają:). W ekologiczne podpaski jednorazowe bym nie inwestowała bo skoro są ekologiczne to należy je też prać w ekologicznym proszku albo w płatkach mydlanych a mnie odstręcza to że musiałabym je ciągle prać i niedaj... nie dobrać..pewnie dlatego są też wersje w kolorze czerwonym;D. Pozdrawiam

Gość ta niedobra pupa
A gdzie to idzie kupić w Polsce? Ja też strasznie nie lubię tych folii - to żadna przyjemność ani wygoda. Kiedyś jak dostałam nagle miesiączkę w święta i nie było żadnego otwartego sklepu, podarłam stary obrus z płótna - porobiłam z tego całkiem eleganckie wkładki. I nosiło się je przyjemniej niż te plastiki....

Wpisz w wyszukiwarkę podpaski natracare i wyświetlą ci się sklepy internetowe albo wejdź też na www.natracare i poczytaj sobie o nich a jeżeli chodzi o sklepy to wiem gdzie są w Krakowie w sklepach ekologicznych , w innych miastach to się nie orientuję gdzie można dostać.

Ja też kiedyśmiałam taki wypadek że nie miałam pod ręką i użyłam jakichś czystych szmatek bawełnianych i o dziwo nic nie przesiąkło:D ale dopiero po latach zrozumiałam jak produkuje się tradycyjne podpaski i ile chemii mają w sobie

Gość MonaZ
Jednorazówki nie są sterylizowane, bo to zmniejszyłoby ich chłonność. Dlatego mogą zawierać różne bakterie i grzyby, a jeśli były bielone chlorem, również rakotwórcze dioksyny. Ja już dawno tamponami przestałam katować moje genitalia, z plastikiem potraktowanym chemią w majtkach co miesiąc czułam się fatalnie (dyskomfort, zaczerwienione i podrażnione płatki, nie pisząc o tym że plastik z alwaysów w ogóle nie przepuszcza powietrza, to koszmar nie tylko w upalne dni). Przetestowałam podpaski z Naya (wersję Mini, mam skąpe miesiączki). I rzeczywiście między bawełną a tym chlorowanym chemicznie plastikiem podpasek jednorazowych jest ogromna różnica. Są miękkie, są kolorowe i są przyjemne w dotyku. :D Przez 3 dni mojej miesiączki po raz pierwszy czułam się, jakbym wreszcie nie miała żadnego pampersa czy kawałka folii w majtkach, a przyjemną, nową bieliznę z 100% naturalnej bawełny. :D I to mnie do nich przekonało. Moją krwią miesięczną się nie brzydzę, uważam miesiączkę za zupełnie normalne zjawisko, więc pozostawienie podpasek w zimnej wodzie na 2 godziny mi nie przeszkadzało i nie przeszkadza (2 godziny to mi zajmuje wieczorna toaleta w łazience). Piorę je tak jak każdą inną bawełnianą bieliznę, w temp. 60C.

Gość iwonaewas@o2.pl
witajcie, ja kupuje tampony i wkladki tu: http://www.zdrowekosmetyki.com.pl/index.php?main_page=index&cPath=179 ostatnio odkryłam faja firmę organyc wkadki pierwsza klasa lepsze niz natracare! natracare za słabe drą sie za delikatnie a onganyc no rewelka! serio polecam. poki co stosuje z natracare ale nie wkladki a tampony na razie ok... choc organyc tamponow jeszcze nie mialam... moze czas wyprobowac :)

Gość martamarta1986
Bardzo fajne i godne polecenia są podpaski Natracare czy Organyc, używam ich zamiennie i nie mam żadnych podrażnień czy świądu, niestety ich największym problemem jest mała dostępność w sklepach stacjonarnych. W internecie nie ma żadnego problemu - spróbujcie na prawdę warto. FB natracare polska i FB organyc polska