Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość kate69a

Usuwać przegrodę jamy macicy,czy nie?

Polecane posty

Gość kate69a

Dzień dobry. Zwracam się z pytaniem (problemem)dotyczącym przegrody jamy macicy. Pierwszy raz stwierdzono ją u mnie podczas cesarskiego cięcia,gdy w ósmym miesiącu ciąży odkleiło się łożysko i dziecko zmarło.Wcześniej 3 razy byłam w ciążach,które mimo przegrody,o której wówczas nie wiedziano,przebiegały prawidłowo,były donoszone i urodziłam troje zdrowych dzieci z macicy z przegrodą,tyle że były to porody pośladkowe (jak w całej rodzinie ze strony mamy),ale siłami natury i nie ciężkie. Nigdy także nie miałam problemów z zajściem w ciążę.Udawało się za pierwszym-drugim razem. Obecnie od 10 miesięcy bezskutecznie staramy się o dziecko (mam już dużo lat i czas nagli). Odwiedziłam wielu lekarzy,wykonałam wiele badań.Hormony w normie,HSG wykazało,że jajowody są drożne i nie ma żadnych zmian patologicznych,jestem pod każdym innym względem kompletnie zdrowa,cykle jak w zegarku i jajeczkuję.Właściwie nie można znaleźć u mnie powodu tej niemożności poza tą przegrodą,o której teraz wszyscy już wiedzą,więc w niej upatrują przyczyny problemu,choć wcześniej nie była problemem i niczego nie utrudniała. Problem jest też z parametrami nasienia męża,(mało plemników w mililitrze.Było 14 milionów,teraz po zdrowym odżywianiu,poprawie trybu życia i witaminach 24miliony). Wczoraj miałam robioną histeroskopię,która wg zaleceń pani doktor kierującej miała wykazać,czy mimo przegrody jest miejsce na zagnieżdżenie zarodka (gdyż pomimo wcześniejszych zakończonych dobrze ciąż,teraz po ostatnim cc mogło coś się zmienić).Odpowiedzi na to nie uzyskałam,dowiedziałam się tylko po raz kolejny,że jest przegroda.Werdykt brzmiał:"usunąć".Niektórzy lekarze są tu bardziej ostrożni.Mówią,że skoro nie było problemu wcześniej,to zostawić i że wynik badania nasienia męża mówi sam za siebie.Jeden doktor wręcz odradza usuwanie twierdząc,że przeważnie każda ingerencja w naturalny stan w przypadku przegród powoduje,że wcale już nie mozna mieć dzieci.A ja nie wiem,co robić.Decyzję muszę podjąć szybko (nie czekać sprawdzać przez kilka kolejnych cykli,czy uda się zajść w ciążę). Po wczorajszej histeroskopii otrzymałam na razie odręczny rysunek mojego narządu.Poza tym pan doktor napisał:kanał szyjki prawidłowej długości,jajowody drożne,od ujścia (niezidentyfikowane słowo) do dna dochodzi gruba przegroda zmieniająca jamę w dwa kanałowate twory,jak przy macicy podwójnej Proszę o pomoc,czyli odpowiedź,co robić z tym faktem Czy możliwe jest,aby przegroda,która nigdy niczego nie uniemożliwiała i nie utrudniała nagle po cc zaczęła być powodem niemożności zajścia w ciążę? Czy po zabiegu usunięcia przegrody ryzyko niepłodności spowodowanej powikłaniami po zabiegu jest duże? Jestem załamana niewiedzą,rozbieżnymi opiniami i w związku z tym niemożnością podjęcia szybkiej decyzji,która będzie nieodwracalna. Jaki czas po ewentualnym usunięciu grubej i długiej pzregrody musi upłynąć,by znów móc zacząć starać się o dziecko? Proszę o odpowiedź,za którą dziękuję

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować