Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tomasz Galicki

* * * E-BAY...Problem z niezapłaconą przesyłką * * *

Polecane posty

Gość Tomasz Galicki

Wysłałem telefon do Nigerii. Kobieta, która kupiła ode mnie telefon deklarowała się, że przelała mi pieniądze na paypal. Dostałem wobec tego potwierdzenie pieniędzy z PayPal na mój e-mail. Więc wysłałem telefon do Afryki przesyłką lotniczą. PayPal nie przelał mi tych pieniędzy, ponieważ musiałem najpierw podać numer wysyłki, aby PayPal był pewny, że przesyłkę wysłałem. Gdy wysłałem numer Pay Pal poinformował mnie, że żadne pieniądze nie zostały przelane od kobiety kupującej. I tutaj zadałem sobie pytanie..Jak to ? Przecież dostałem na e-mail potwierdzenie przelewu od Pay Pal'a. Gdy skontaktowałem się z tą kobietą ona natychmiast zablokowała mój e-mail oraz wykasowała konto na E-bay'u. Dzwoniłem na policję zgłaszając złamanie prawa, ale policja poinformowała mnie, że z tym mam się udać, albo no E-bay'a albo do Pay Pal'a - co też uczyniłem. E-bay powiedział, że owa kobieta usunęła konto zatem nie mogą nic w tym wypadku zrobić. Pay Pal powiedział, że nic nie zostało przelane od kupującej kobiety. Na dodatek kobieta pochodziła z Atlanty w USA a telefon miał być jako prezent dla jej męża w Afryce - Nigerii. Zostałem bez pieniędzy i bez telefonu. Prawo nikogo nie chroni i nie ściga. Co byście uczynili na moim miejscu ??? Nadmieniam, że przesyłka już doszła do adresata. Z góry za rady dziękuję i nie wierzcie portalom PayPal i E-bay !!!

Gość Tomasz Galicki
up...

ja bym sobie spokoj z tym dala bo i tak nic teraz juz nie zrobisz.....

Gość Tomasz Galicki
Ciężko uspokoić się wiedząc, że straciło się 500 zł. Pytam się jak to możliwe, że dostałem potwierdzenie przelewu z PayPal oraz jak to możliwe, że ta kobieta okłamała nie tylko mnie, ale i PayPal...

Gość nudzi mi sie
wspulczuje Ci

standard :D jak sprzedawalam laptopa to tez dostaklam mejla od pana z nigerii czy skad tam :D podsylaja linka z lewym potrzwierdzeniem i tak tracisz rzecz i kase:D

Gość Tomasz Galicki
Dziękują Wam, ale to nie wystarcza...co byście zrobili teraz ??? Bo ja już nie mam pojęcia. Najgorsze jest to, że E-Bay chroni wszystkich policją internetową, ale gdy tylko ktoś wykasuje swoje konto tak jak to zrobiła ta kobieta, to od razu nie masz już żadnych praw. I to ma być sprzedaż ??? I to jeszcze sprzedałem 1-wszą rzecz w życiu !!!

Gość guberska
Toty nie wiesz dorgi autorze, że na e-bayu i allegro od kilku lat grasują oszuści? Właśnie do Afryki karzą sobie wysyłać niby kupione przedmioty. Najpierw wysyłają ci maila, że są zainteresowani twoim towarem i oferują za niego nawet ponad 10 razy więcej, niż ty chcesz w aukcji. Warunek jest jeden - zakup ma być poza aukcją, ty musisz szybko kurierem im to wysłać, a oni zapłacą np. przy odbiorze, albo jak w twoim przypadku dostajesz lewego maila o przelaniu pieniędzy:):):) Do mnie też jakiś zulus z Afryki pisał i chciał ode mnie kupić aparat fotograficzny, za który chciał mi dać 300 euro (ja wystawiłam za 400 zł). Odpisałam mu: fuck you! A on znów napisał i chciał dokończyć umawianie się na wysyłkę mojego aparatu!!! Kompletnie nie zrozumiał, co mu napisałam:) To jest szajka, która nawet angielskiego nie zna, a ma wzory maili do rozsyłania, zakładają sobie konta na portalach aukcyjnych, szukają interesujących ich rzeczy, a potem próbują coś od kogoś wyrwać:)

Gość Tomasz Galicki
Człowiek mądry po szkodzie, ale co z prawem pytam się ??? Dlaczego policja przymyka na to oko ???

Gość Tomasz Galicki
up...

Gość Tomasz Galicki
up...

Gość guberska
Policja przymyka oko, bo nic z tym nie zrobisz. Osoba, która od ciebie kupiła ten telefon na bank pochodzi z Afryki. Przecież policja nic nie zrobi, z Nigerią nie mamy zapewne podpisanych żadnych umów dotyczących ścigania przestępstw itp. A nawet gdyby takie umowy były, to sprawa bardzo szybko byłaby umorzona przez naszą policję, bo kraje afrykańskie znane są z łapówkarstwa i niekompetentnych urzędników. Nic już nie zrobisz, twoja lekkomyślność, twoja strata. Na drugi raz wejdź na forum e-baya, czy allegrowe i poczytaj tematy o zagrożeniach czy próbach oszustw aukcyjnych. Nie znajdziesz tego kogoś, bo nawet jeśli masz adres, to na 100% odbiorca przesyłki nawet tam nie mieszka. Dał parę dolarów osobie, która faktycznie mieszka pod tym adresem, odbierze paczkę i mu ją przekaże, i tyle.

Gość Tomasz Galicki
Dziękuję za rady...tylko, że ja wysłałem tą przesyłkę z Anglii, gdzie też mieszkam...

Gość guberska
Myślę, że policja angielska tak samo mało się przejmuje tego typu sprawami. Możesz spróbować złożyć doniesienie o przestępstwie, ale zapytaj od razu jakie są szanse, że odnajdą osobę, która cię oszukała? Czy jest to możliwe? Ale sam pomyśl, jeśli nawet potwierdzą, że taka osoba mieszka sobie w Nigerii, to co dalej zrobisz? W świetle prawa nigeryjskiego ona nie popełniła żadnego przestępstwa, a Anglia przecież nie wystąpi o ekstradycję z powodu twojego telefonu! Sprawa według mnie jest nie do odkręcenia i straciłeś po prostu telefon. Przykre to jak cholera, tym bardziej, że to twoja pierwsza transakcja. Zawsze przyglądaj się bacznie użytkownikom, którzy nie mają żadnych komentarzy na koncie (bo ta pani z pewnością nie miała, co?) i jak chcą cokolwiek kupić, to niech płacą z góry na twoje konto. Wtedy wysyłasz towar po zaksięgowaniu kasy na twoim rachunku.

Gość Tomasz Galicki
Dziękuję bardzo.

Gość sfsfsadfas
bo to są pieniądze bez pokrycia. tak samo możesz wypisać czek nie mając konta bankowego :D

Gość Tomasz Galicki
Dziękuję za wypowiedzi na temat. Wyczytałem, że E-Bay zwraca procent sumy od wartości przedmiotu w takich przypadkach. Czyżby światełko w tunelu...?