Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaczka praczka

Kiedy prać ubranka?

Polecane posty

Gość kaczka praczka

Kiedy prałyście? Ja mam termin na 4 kwietnia. Już prać i układać czy poczekać jeszcze miesiąc?

Jeżeli masz jak przechować ubranka tak, żeby nie zebrał się na nich kurz, np. worki próżniowe, to możesz je prać już teraz. Zawsze lepiej mieć je gotowe na przybycie malucha, ale czyste i nie zakurzone. Moja znajoma prała je miesiąc przed porodem - prania i prasowania ubranek, pokrowców, pieluch trochę się zebrało.

Gość kaczka praczka
Wiesz... ja mam ubranka po synku. I 3 lata temu wyprałam je w Lovelii, wypłukałam w Globalu i popakowałam właśnie w worki próżniowe. Odessałam powietrze i te woki popakowałam jeszcze w reklamówki i do kartonu. 3 lata leżały na strychu i jak je wczoraj otworzyłam, żeby przejrzeć bo ewentualnie muszę dokupić to pachniały jakbym je dopiero co z pralki wyjęła. I tak będę je jeszcze raz prać ale chyba poczekam jeszcze z miesiąc bo nie chce mi się ich znowu pakować w worki próżniowe. za miesiąc wypiorę i poukładam bezpośrednio w szafce maluszka.

Gość pierzecie nowe
sorry za ignorancje, ale ja naprawde sie nie znam

Gość kaczka praczka
Ja piorę nowe. Mam cześć nowych kupionych i też piorę. Wszytko... pieluch tetrowe nowe też, kombinezon nowy też, kocyki nowe też... Wszytko.

Tak, trzeba koniecznie uprać wszystko, z czym będzie miało styczność dziecko - bez znaczenia, czy to jest nowe czy używane. Ubranka i cała reszta rzeczy dziecka muszą być czyste - a w sklepie różne osoby dotykały tych rzeczy, nawet jeżeli ubranka są fabrycznie zapakowane - producenci używają różnych środków do ich konserwacji i pielęgnacji - dlatego wszystko trzeba uprać i wyprasować.