Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 199833

płyn ejakulacyjny,

Polecane posty

Gość 199833

czy zna ktoś przypadek w którym udowodniono że przez płyn ejakulacyjny moze dojsc do zapłodnienia. bardzo jestem ciekawa , w moim przypadku uprawialam sex w dni plodne leczy byl to stosunek przerywany,jestem pewna ze nie bylo wytrysku w środu, ale boje sie o ten płyn.prosze o pomoc.dziekuje.

Gość 199833
moje pytanie brzmi czy mozna zajsc w ciaze przez PŁYN ?

Gość anik...
Na to pytanie nikt ci jednoznacznie nieodpowie. Nawet naukowcy róznie sie wypowiadają na ten temat. Zreszta nie da sie sprawdzic tego czy do zapłodnienia doszło przez preejakulat czy np facet niezdązył wyjąc. Faktem jest ze wpadki na przerywanym sie zdarzają. Przykładem jest moja kolezanka, zabezpieczali sie w taki sposób przez długi czas, az tu nagle okazuje sie ze jest w ciązy, a jej facet zarzeka sie ze napewno zdązył wyjąc przez wytryskiem i nie ma zadnych watpliwosci. Jezeli niechcesz dziecka to sie zabezpieczaj!!!!

Gość anik...
Mysle ze wikipedia nie jest jakims super wiarygodnym zródłem i trzeba brac z dystansem to co tam jest napisane

Gość joojoj
a ja się dowiem za parę dni hehe

Gość aroli
z tego co czytałam na angielskiej stronie uniwersytetu medycznego, płyn ejakulacyjny zawiera plemniki które nie są zdolne do zapłodnienia, istnieje jednak ryzyko gdy współżyje się np 2 godziny po poprzednim stosunku (wtedy plemniki z poprzedniego wytrysku nadal sa w cewce i sa zdolne do zapłodnienia) ja np gdy kocham się z chłopakiem po 2 godz to odrazu zakładam gumke :) juz rok stosuję te metodę i jest ok :)

nie znam zadnej takiej osoby, pozatym moj stosunek przez dlugi czas tak wygladal i w ciaze nie zaszlam

Gość blondi-90325
Preejakulat, płyn ejakulacyjny (z łac. pre – przed + ejakulat) – wydzielina gruczołów opuszkowo-cewkowych oraz gruczołów cewkowych wydzielających śluz, wydobywająca się z penisa podczas pobudzenia seksualnego, pełniąca funkcję naturalnego lubrykantu. Ilość wydzielanego preejakulatu jest zmienna osobniczo; niektórzy mężczyźni w ogóle nie produkują ejakulatu, a inni nawet ponad 5 ml. Nie zostało dowiedzione, że preejakulat może zawierać plemniki, co umożliwiłoby zapłodnienie nawet, jeśli nie doszłoby do wytrysku. W badaniach klinicznych na małych grupach pacjentów (w których brało udział od kilku do kilkunastu osób) z prawidłową ilością plemników w ejakulacie stwierdzono, że preejakulat w ogóle nie zawierał plemników lub zawierał ich bardzo małe ilości, do tego o upośledzonej ruchliwości, które nie mogą spowodować zapłodnienia, a także plemniki martwe; w tym samym badaniu wykazano, że preejakulat może zawierać limfocyty CD4 i makrofagi, zatem może być w nim obecny wirus HIV. Autorzy zasugerowali, że ryzyko zarażenia HIV jest większe niż domniemane ryzyko ciąży w przypadku dostania się preejakulatu do pochwy, gdyż nigdy nie stwierdzono przypadku takiego zapłodnienia. Badania przeprowadzone w 2007 roku na Uniwersytecie Cambridge oraz New York Presbyterian Hospital pod przewodnictwem Davida Resnicka potwierdziły, że zapłodnienie poprzez płyn ejakulacyjny nie jest możliwe. Jednak, jak ostrzegają specjaliści zajmujący się edukacją seksualną i tematyką planowania rodziny, w preejakulacie mogą znajdywać się plemniki pochodzące z poprzednich wytrysków, dlatego stosunek seksualny nie zakończony wytryskiem może stanowić ryzyko ciąży.