Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fizyczna_

Pomoooocy...zadania!!!

Polecane posty

Gość fizyczna_

Mam do rozwiązania 21 zadań z kinematyki z którymi mam problem , nie umiem ich rozwiązywać bo nie było mnie przez cały miesiąc w szkole.. Czy pomożecie mi je rozwiązać? Bardzo prosze , za tydzień mam z nich spr. a bardzo zależy mi na dobrej ocenie bo u mnie z fizyką jest cienko. Poniżej wklejam zadania. W nawiasach są podane gotowe odpowiedzi.Gdybyście zrobili chociaż połowę z nich , byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam i z gory dziękuje za pomoc Zadania , kinematyka: 1.Oblicz pracę wykonaną podczas podnoszenia ciała o ciężarze 0,3kN na wysokość 100m z przyśpieszeniem 3m/s2 (39kJ) 2.Samochód jedzie z prędkością 54km/h. Współczynnik tarcia kół o jezdnię wynosi 0,6. Oblicz najkrótszą drogę, na jakiej samochód może wyhamować do zatrzymania.(19m) 3.Sanki zjeżdżają z góry długości 30m nachylonej do poziomu pod kątem 30o, a następnie poryszaja się poziomo. Jaką drogę przejadą sanki po torze poziomym, jeżeli na całej trasie wsp. tarcia wynosi 0,08. (zasada zachowania energii)(162m) 4.Przy ciągnięciu skrzyni po poziomej powierzchni ruchem jednostajnym siłą 600N przyłożoną pod kątem 60o wykonano pracę 3000J. Oblicz drogę przebytą przez skrzynię.(10m) 5.Moc ciągnika wynosi 50kW. Wyznacz jego siłę ciągu, gdy silnik pracuje pełną mocą, a prędkośc wynosi 2m/s. 6.Oblicz energię kinetyczną ciała o masie 5kg i pędzie 16 kg m/s(30kJ) 7.Stosunek energii kinetycznej dwóch ciał wynosi 48, a stosunek ich mas 3. Oblicz stosunek prędkości ciał (4) 8.Ciało o masie 1kg spadające z wysokości 5000m osiągneło przy upadku prędkość 40m/s. Oblicz średnią siłę oporów ruchu (9,65N) 9.Pocisk o masie 5g poruszający się z prędkością 800m/s przebija deskę o grubości 2cm i leci dalej z prędkością 600m/s. Oblicz średnią siłę oporu działającą na pocisk podczas przebijania deski (35kN) 10.Załadowany samochód ma energię kinetyczną 350000J. Oblicz drogę hamowania gdy siła hamująca wynosi 2500N (140m) 12.Lodołamacz o masie 500ton płynący z wyłączonym silnikiem z prędkością 10m/s zderzył się z krą i zaczął ją pchać z prędkością 2m/s. Oblicz masę kry.(2 106 kg) 13.Na poziomej płaszczyźnie spoczywa drewniana kula o masie 1kg. Pocisk pistoletowy o masie 5g przebija kulę wzdłuż poziomej średnicy. Prędkość pocisku przed zderzeniem wynosiła 500m/s, a po przebiciu kuli 150m/s. Z jaką prędkością poryszała się kula po przejściu przez nią pocisku? (1,75m/s) 14.W chwili osiągnięcia przez rakietę prędkości 171m/s oddziela się jej drugo człon osiągając prędkość 185m/s. Z jaką prędkością będzie poruszał się pierwszy człon, jeżeli stosunek mas członu I do II wynosi 0,4? (136m/s) 15.Z działa o masie 11000kg następuje wystrzał pocisku o masie 54 kg pod kątem 60o do poziomu. Oblicz prędkość, z jaką działo zostaje odrzucone wstecz, jeżeli prędkość pocisku względem ziemi wynosi 900m/s. (2,21m/s) 16.W nieruchomej początkowo łodzi o masie 150 kg znajduje się człowiek o masie 75kg. Człowiek ten przeszedł z dziobu łodzi na rufę. Podczas jego przechodzenia łódź przesunęła się o 1,5m. Ile wynosi długość łodzi (pomiń opory) (3m) 17.Lokomotywa o masie 80t i prędkości 20m/s hamowana była ze stałą siła i do momentu zatrzymania się przebyła drogę 6 km. Oblicz siłę hamującą i pracę jaką wykonała siła hamująca (264N, 16 109W) 18.Pionowo w górę rzucono kamień, nadając mu prędkość 20m/s. Ile wynosi jego prędkość na wysokości 5m a ile na wysokości 20m (17,3 m/s) 19.Z wysokości 50m rzucono pionowo w dół kamień, nadając mu prędkość początkową 10m/s. Oblicz szybkość kamienia w momencie uderzenia o ziemię oraz czas jego spadania. Pomiń opory ruchu. (0,32s) 20.Na powierzchni lodu uderzono krążek hokejowy, nadając mu prędkość 6m/s. Do momentu zatrzymania krążwk przebył drogę 30m. Oblicz współczynnik tarcia krążka o lód. (0,06) 21.Od podstawy równi pochyłej nachylonej pod kątem 45o pchnięto wzdłuż równi ku górze klocek, nadając mu szybkośc początkową 4,7 m/s. Współczynnik tarcia wynosi 0,1. Oblicz a. Na jaką wysokość wzniesie się klocek b. Jak długo będzie wznosił się wzdłuż równi c. Jaką prędkość osiągnie, gdy wróci do podstawy równi d jak długo będzie się zsuwał

Gość fizyczna_
podnosze

Gość student fizyki
Zadania są najprostsze z możliwych. Otwórz książkę i bez problemu rozwiążesz każde z tych zadań.

Gość fizyczna_
nie mam książki i naprawde nie wiem jak się za nie zabrać. nie było mnie na lekcjach i nie mam zielonego pojecia jak je rozwiązać. pomóż mi rozwiązać chociaż pierwsze dwa skoro jesteś studentem fizyki... dla ciebie to napewno nie problem...

Gość fizyczna_
up

Gość fizyczna_
naprawde nie ma tu nikogo kto jest dobry z fizyki?? nie wierze,... prosze pomóżcieeeeeeeeee....

Gość to jest pierwsza klasa liceum
i gimnazjum

Gość fizyczna_
jasne , jesteście tacy mądrzy a jak was prosze żebyście mi pomogli to nikt nie umie...:/