Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zadziczona

Bóg jest Bogiem może wszystko , to dlaczego karze ludzom tam bardzo cierpieć ?

Polecane posty

Co do homoseksualizmu? To nie mam pojęcia co tym myślec nie oceniam tych ludzi, ale nie jestem pewny skąd to się bierze. :-( Słyszałem że np. jak córka została zgwałcona przez ojca to w dorosłym życiu będzie lesbijką. :-( moim zdaniem homoseksualiści to biedni ludzie, i tym ludziom jest potrzeba pomoc, broń Boże odrzucenie.

co do homoseksualizmu? i wogole sypiania z kim popadnie? skąd się wzieło HIV i AIDS, no właśnie to jest kara boża, którą czlowiek po czymś takim co robił powinien z pokorą przyjąc.

xxxxxxxxxxxxxx i - oczywiście że twoja babcia jest przy zdrowych zmysłach, bo to jest możliwe że widziała ducha twojego wujka, z tego co mi wiadomu najczęściej takie rzeczy zdarzają się u dzieci i u ludzi starszych.

po to by - tak, człowiek istnieje po to żeby cierpiec bo inaczej nie doceniał by tego co ma, uważałby że wszystko mu się należy, mogą byc chwile zwątpienia ale każdy doznaje miłosierdzia Boga właśnie poprzez ból.

niedopieszczona żona - istnieje, codziennie doznajesz jego miłosierdzia, jednak nie zdajesz sobie z tego sprawy, nie wiadomo może zawsze miałaś tego czego chciałaś, nie musiałaś się o nic martwic i w niego nie wierzysz. A może cierpisz? czy dla tego w niego wątpisz? Bo jeśli tak, to zapamiętaj sobie jedno że człowiek po przez cierpienie jak już kilka razy mówiłem doznaje Bożego miłosierdzia. Dzięki cierpieniu ludzie mogą stac się silniejsi :-) , docenią to co mają.

Gość ponny
A dlaczego cierpią malutkie dzieci, ktore na pewno jeszcze nie zdążyły zgrzeszyć ani nikogo skrzywdzić? Jaki jest w tym sens?

ponny - w takiej sytuacji cierpią i dzieci i ich rodzice, kto wie? może cierpią za grzechy swoich rodziców? może Bóg wystawia ich, jak już kilkakrotnie mówiłem na próbe. Nie pomyślałaś o tym.

wszystko ma swój sens. a już na pewno czyny Boga. i to NIE jest sarkazm ani ironia.

Gość satanistyczny mistrz wojny
Taaaaaaa.... Sens cierpienia małych dzieci, ich umieranie, wojny, terroryzm wszelka przemoc, eksterminacja całych narodów na przestrzeni dziejów- jaki?? Gdyby Bóg istniał jego czyny świadczyłyy o jego okrucieństwie... Wcale nie byłby miłością, a my bylibyśmy jedynie zabawkami, zależnymi od byle kaprysu swego Pana. Wielki Plan- dla mnie jedynie rozpaczliwa próba wytłumaczenia ludziom zła na świecie , które stoi w rażącej sprzeczności z bożym miłosierdziem...

20:19 [zgłoś do usunięcia] satanistyczny mistrz wojny Taaaaaaa.... Sens cierpienia małych dzieci, ich umieranie, wojny, terroryzm wszelka przemoc, eksterminacja całych narodów na przestrzeni dziejów- jaki?? Gdyby Bóg istniał jego czyny świadczyłyy o jego okrucieństwie... Wcale nie byłby miłością, a my bylibyśmy jedynie zabawkami, zależnymi od byle kaprysu swego Pana. Wielki Plan- dla mnie jedynie rozpaczliwa próba wytłumaczenia ludziom zła na świecie , które stoi w rażącej sprzeczności z bożym miłosierdziem... No wlaśnie, z tego co widze to albo nigdy nie cierpiałeś i masz cudowne życie, lub cierpisz i wątpisz? Jeśli chodzi o choroby dzieci, to to może byc akurat kara Boża za to co robili jego rodzice a dla dziecka to moze byc doświadczenie. Natomiast wszystkie wojny, terroryzmy to to akurat nie Bóg spowodował tylko ludzie. Bóg nie jest winny że jacyś kretyni którzy mu się sprzeciwiają biorą się za łby i mordują.

A przepraszam kto (zakładając, że Bóg istnieje) tych kretynów łaskawie trzyma przy życiu? Przecież jedna setna sekundy by wystarczyła dla Wszechmogącego i pierrrdut!!- i nie byłoby złych ludzi. Taki stan rzeczy oznacza boską zgodę na istnienie zła i to zło czyniących A co do małych dzieci- po cóż dawałby im takie brzemię? Gdybym mmiał dzieci to ostatnie czego bym mu życzył to choroby i cierpienie

Gość Magda nie ma koleżanek
Wielki Plan- dla mnie jedynie rozpaczliwa próba wytłumaczenia ludziom zła na świecie , które stoi w rażącej sprzeczności z bożym miłosierdziem... nie rozumiem co chcesz przez to powiedzieć. Jaki Wielki Plan masz na myśli?

satanistyczny mistrz wojny - Bo Bóg daje szanse ludziom na poprawe, może dla tego ich trzyma. Bóg liczy na to że oni zrozumieją to co zrobili w życiu źle, to jak bardzo skrzywdzili innych. Co do dzieci, to jak już pisałem, to może byc kara jaką wyznaczył Bóg rodzicowi tego dziecka lub doświadczeniem. Powtarzam to już po raz kolejny. Człowiek zawsze będzie się usprawiedliwiał, wtedy gdy już go to zmusi sam pójdzie do Boga, wtedy Bóg przyjmie go, chodźby nie wiadomo jakie zło wyrządził.

Oczywiście Wielki boski plan w którym niby wszystko jest zapisane

A przepraszam kto (zakładając, że Bóg istnieje) tych kretynów łaskawie trzyma przy życiu? Przecież jedna setna sekundy by wystarczyła dla Wszechmogącego i pierrrdut!!- i nie byłoby złych ludzi. Priotytetem jest ZBAWIENIE CZŁOWIEKA a nie jego ZNISZCZENIE Taki stan rzeczy oznacza boską zgodę na istnienie zła i to zło czyniących - odsyłam do przypowieści biblijnych o żniwach

Gość aAaAadszfsdf
widzę, ze \"plebania\" zmusza ludzi do refleksji :P

Oczywiście Wielki boski plan w którym niby wszystko jest zapisane Pierwsze słyszę o jego istnieniu, choć uważam się za osobę wierzącą. Skąd masz takie wiadomości? I gdzie można się o tym dowiedzieć? ;)

widzę, ze "plebania" zmusza ludzi do refleksji To co napisałem, na ten temat to był tylko cytat. Oczywiście Wielki boski plan w którym niby wszystko jest zapisane Nie do końca. Bóg ma na celu zbawienie ludzi, pomaga im w trudnych sytuacjach przetrwac(tylko duchowo), Bóg nie jest od tego by dawac nam manne z nieba bo sami jesteśmy kowalami własnego losu.

Sznansę można dać komuś co do którego zamiarów istnieje choćby cień niepewności- natomiast Bóg nie musiałby przecież nikomu dawać szansy ponieważ skoro wie wszystko to i wiedziałby, jak się po otrzymaniu tej szansy zachowają. Jeśli jakaś postać wie wszystko to nie musi nikogo i niczego sprawdzać bo WIE WSZYSTKO- łącznie z wszelkimi możliwymi wariantami zachowań swoich maluczkich dzieci. Próby byłyby tylko jakąś specyficzną grą. Co doświadczania za grzechy rodziców to przecież każdfy nawet wpolskim prawie o którym mówi się że nie jest doskonałe, odpowiada WYŁĄCZNIE za siebie- nie można dostać kary bo mamusia cvzy tatuś coś zmalowali

Jak to... myślałem że wiedza o wielkim boskim planie jest wśród wierzących powszechna... To nim próbują przecież tłumaczyć gdy coś do definicji Boga bogatego w mi9łosierdzie nie pasuje, np wojny czy holocaust

Owszem według sądu jaki mamy na ziemi nie można dostac kary za to że mamuśka lub ojczulek zrobili coś złego. Lecz choroba dziecka, to największa tragedia jaka spotyka rodzica. Bóg każdemu daje szanse, wszystko potrafi wybaczyc, nikogo nie odtrąca nawet największego grzesznika.

ricardo:D uswiadczam sie w przekonaniu,ze tacy fanatycy jak ty nie posiadaja inteligencji :) co Ty qwa o mnie wiesz,co ja mam i co przeszłam? gały by Ci człowieczku wyszły ide stad bo mnie wscieklosc ogarnia jak widze takie połmozgi jak wy:) strzel se jeszcze 50 zdrowasiek i bedzie git,nie?:)

niedopieszczona żona - jeśli Cię w jakiś sposób obraziłem to przepraszam, ale skora coś w życiu przeszłaś to powinnaś wiedziec że tak po prostu chciał Bóg.

Ale, powtarzam gdyby Bóg istniał byłby współodpowiedzialny popełniając błąd zaniechania - nie czyniąc ze złem nic jakgdyby dawał mu ciche przyzwolenie. Wystarczy jedna milisekunda , jeden ruch boskiej ręki i zła nie ma i wojen nie ma i nikt nie ginie w męczarniach. Czemóż więc, skoro jest miłością, tego nie czyni??? Po co więc dawał ludziom wolną rękę, skoro dzieje się tyle zła? I czemu, skoro jest miłością nic nie robi by choć trochę ulżyć swoim owieczkom? Życie na Ziemi czasem próby by oddzielić prawych od grzeszników???? Po co, skoro WSZECHWIEDZĄCY I TAK WSZYSTKO WIE?? Chyba, że nie jest wszechwiedzący Albo bezgranicznie miłosierny

satanistyczny mistrz wojny - Pan Bóg daje człowiekowi wolną wole, i ze smutkiem patrzy na to co wyprawiają ludzie, dla tego się nie wtrąca i pozostawia sprawy własnemu biegowi.

strzel se jeszcze 50 zdrowasiek i bedzie git,nie? do tego by wierzyc w Boga nie trzeba caly czas klepac zdrowas maryjo,ojcze nasz itd. po prostu wystarczy czuc jego obecnosc