Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zadziczona

Bóg jest Bogiem może wszystko , to dlaczego karze ludzom tam bardzo cierpieć ?

Polecane posty

Gość ponny
A zatem to Bóg chciał, by ścięto głowę niewinnego polskiego geologa? Tak wynika z Twoich wywodów Ricardo Dzieci skazywane za winy rodzicow? Odpowiedzialność zbiorowa??

Życie na Ziemi czasem próby by oddzielić prawych od grzeszników???? Po co, skoro WSZECHWIEDZĄCY I TAK WSZYSTKO WIE?? Chyba, że nie jest wszechwiedzący Albo bezgranicznie miłosierny Tak Pan Bóg jest wszechwiedzący i bezgranicznie miłosierny.

1.)A zatem to Bóg chciał, by ścięto głowę niewinnego polskiego geologa? Tak wynika z Twoich wywodów Ricardo -To nie Bóg chciał, tylko ci ludzie którzy byli zdolni do takiej podłości, teraz cierpi rodzina tego geologa i bedą cierpieli, ale teraz Bóg ich jeszcze bardziej kocha. 2.)Dzieci skazywane za winy rodzicow? Odpowiedzialność zbiorowa?? -Tak. Dzieci często cierpią za winy rodziców.

Gość satanistyczny mistrz wojny
Ze smutkiem patrzy i nic nie robi??? Nieudzielenie pomocy jest prawnie karalne (znaczy wg ziemskich norm moralności) Gdyby ktoś patrzył (nawet ze smutkiem) na zabicie człowieka i mu nie pomógł spadłoby na niego odium społecznego potępienia Natomiast On patrzy z wyzyn na często bezsenowne wojny i akty okrucieństwa i NIC, a na dodatek przypisuje się Mu nieograniczoną miłość do ludzi A może Jego nie obowiązuje moralność w ziemskim odczuciu- może w Jego przypadku cel uświęca środki i powinniśmy Mu dziękować za każde cierpienie, o co raczej ciężko będzie

Gość Magda nie ma koleżanek
satanistyczny, ty jakieś plotki tu powielesz... skad ja mogę wiedzieć CO twierdzą co poniektórzy na temat przyczyn holokaustu? W Biblii nie ma o nim ani słowa, a ja nie opieram się na jakiś wytłumaczeniach jakiś tam wierzących I czemu, skoro jest miłością nic nie robi by choć trochę ulżyć swoim owieczkom? Skad to wiesz? Po za tym z boskiej perspektywy życie na ziemi to tylko chwilowy epizod całego zycia Po co, skoro WSZECHWIEDZĄCY I TAK WSZYSTKO WIE?? Nie chodzi o rozum tylko o serce. Nie chodzi o to by Bog wiedział, ale by człowiek CZUŁ. Racjonalnie mogę ci dać tylko taki przykład: Dlaczego najlepszymi terapeutami alkoholików sa alkoholicy niepijący? Bo tylko oni sa w stanie NAPRAWDĘ zrozumieć alkoholika. Bo oni to CZULI...

Nie mówie o tym żeby dziekowac Bogu za każde cierpie, bo ludzie są po to by cierpiec. Bóg jest cierpliwy ale sprawiedliwy, on czego na poprawe człowieka, na to by się zmienił. Mało kto o tym myśli, jeśli cierpimy powinnismy sie zwracac do Boga, jesli nie cierpimy tez powinnismy sie zwracac do Boga z podziekowaniami i powinnismy to umiec docenic.

A co do tematu geologa to podtrzymuję swoje zdanie- jeden ruch boskiej ręki i : -geolog przenosi się boską mocą do Polski w jednej chwili - źli talibowie giną w deszczu ognistym lub w inny spektakularny sposób ku przestrodze Dlaczego więc tak sie nie stało? A co do rodziny geologa - Bóg kocha bardziej tego, komu dzieje się krzywda? To może polecę po jakichś skinów niech mnie i moją rodzinę skatują- wtedy będę bardziej kochany???

satanistyczny mistrz wojny - i znowu mnie źle zrozumiałeś. Rodzina geologa przeżywa teraz koszmar który nie zapomną do końca swoich dni, ogarnia ich zlosc i bol zarazem. Co do talibow, to oni beda sadzeni wylacznie przez Boga. A ty nie powinnes leciec po jakis skinow, tylko dziekowac Bogu ze ciebie cos takiego nie spotkalo.

Dzieci skazywane za winy rodzicow? Odpowiedzialność zbiorowa?? -Tak. Dzieci często cierpią za winy rodziców. Ja bardzo lubię ten temat. Satanistyczny ty to interpretujesz ZA PROSTO... Coś na kształt - Siedzi Bóg na stołku, luka na człowieka, zaciera dłonie i wydaje werdykt: tatuś zgrzeszył to przypierdolimy w rewanżu synkowi :classic_cool: A tak na prawdę chodzi tu chyba o co innego... Mozesz być naprawdę szczęsliwy tylko w określonych warunkach. Aby ludzie tych warunków przestrzegali Bóg dał im 10 przykazań. Natomiast pierwszymi nauczycielami dziecka sa rodzice. I jeśli oni NIE ŻYJĄ tymi przykazaniami, lub co gorsza - łamią świadomie któreś z nich to dziecko uzna to za wzorzec. Bedzie łamało Boże prawo, nawet nie wiedząc, że je łamie postępując tak a nie inaczej. To łamanie zemści się na nim, albo - jesli nie na nim to na następnym pokoleniu ( bo i dziecko to "zmodyfikowane" prawo przekaże swoim dzieciom)

Ja bardzo lubię ten temat. Satanistyczny ty to interpretujesz ZA PROSTO... Coś na kształt - Siedzi Bóg na stołku, luka na człowieka, zaciera dłonie i wydaje werdykt: tatuś zgrzeszył to przypie**olimy w rewanżu synkowi A tak na prawdę chodzi tu chyba o co innego... Mozesz być naprawdę szczęsliwy tylko w określonych warunkach. Aby ludzie tych warunków przestrzegali Bóg dał im 10 przykazań. Natomiast pierwszymi nauczycielami dziecka sa rodzice. I jeśli oni NIE ŻYJĄ tymi przykazaniami, lub co gorsza - łamią świadomie któreś z nich to dziecko uzna to za wzorzec. Bedzie łamało Boże prawo, nawet nie wiedząc, że je łamie postępując tak a nie inaczej. To łamanie zemści się na nim, albo - jesli nie na nim to na następnym pokoleniu ( bo i dziecko to "zmodyfikowane" prawo przekaże swoim dzieciom) Nie koniecznie, wiele ludzi którzy w dzieciństwie mieli podłych rodziców w dorosłym życiu mogą byc porządnymi ludźmi, czy np.człowiek który w dzieciństwie miał wspanialych rodziców wyrośnie na zwyrodnialca. W życiu różnie bywa.

Ja w życiu nie napisałem o Bogu na stołku :) :) Ale przecież ciemny stary ateista ze mnie, może gdzieś się znajdzie takowy Skoro grzech NIEWIARY czy nieprzewstrzegania przykazań jest tak groźny bo ,,infekuje " następne po0kolenia, to może by tak spalić tę zarazę w zarodku, niech talibsko- ateistyczno- hinduistyczno- satanistyczna hydra zniknie raz na zawsze? Jeden ruch wielkie, boskiej ręki i TRACH!!!!!- na świecie są sami praworządni! To nic, że może po tysiąc osób na województwo, najważniejsze, że TRWAJĄ w wierze Czemu więc tak się nie dzieje?

Nie koniecznie, wiele ludzi którzy w dzieciństwie mieli podłych rodziców w dorosłym życiu mogą byc porządnymi ludźmi, czy np.człowiek który w dzieciństwie miał wspanialych rodziców wyrośnie na zwyrodnialca. W życiu różnie bywa. No jasne, że niekoniecznie. Natomiast jesli zło nazwiemy dobrem to dzieci nie będą miały podstaw podważać tego DO CZASU aż na własnej skórze nie przekonają się, że to co uważały za dobro ( mamusia i tatuś tak im mówili) okazało zię złem

To co, że na tamtym świecie, nikt nie twierdziprzecież , że żyje pomimo odcięcia głowy. Chodzi o to dlaczego Bóg bogaty w miłosierdzie pozwolił na takie okrucieństwo wobec swego dziecka?

satanistyczny mistrz wojny Ja w życiu nie napisałem o Bogu na stołku Ale przecież ciemny stary ateista ze mnie, może gdzieś się znajdzie takowy Skoro grzech NIEWIARY czy nieprzewstrzegania przykazań jest tak groźny bo ,,infekuje " następne po0kolenia, to może by tak spalić tę zarazę w zarodku, niech talibsko- ateistyczno- hinduistyczno- satanistyczna hydra zniknie raz na zawsze? Jeden ruch wielkie, boskiej ręki i TRACH!!!!!- na świecie są sami praworządni! To nic, że może po tysiąc osób na województwo, najważniejsze, że TRWAJĄ w wierze Czemu więc tak się nie dzieje? Czemu się tak dzieje, bo Bóg wystawia nas na próbe, zastanawia się jak będziemy się potem zachowywac? czy będziemy pragneli zemsty? a może wybaczymy?(pomimo tego że jest to bardzo trudne)

Ja w życiu nie napisałem o Bogu na stołku Wiem :) Znowu przenośnia, która nasunęła mi się na myśl kiedy czytałam twoje argumenty Czemu więc tak się nie dzieje? Nie ZNISZCZYĆ tylko ZBAWIĆ człowieka chce Bóg. Każdego. A dla złego człowieka każdy dzień to kolejna szansa na nawrócenie...

Gość ponny
A co do przykazań to (załóżmy, ze pochodzą od Boga): 1. Nie będziesz miał BOGÓW CUDZYCH przede mną. A zatem są inni Bogowie!!!

Chodzi o to dlaczego Bóg bogaty w miłosierdzie pozwolił na takie okrucieństwo wobec swego dziecka? Ja tam bym cofnęła się historycznie jeszcze bardziej i zapytała: Dlaczego pozwolił ukrzyżować swojego Syna? :classic_cool:

ależ oczywiście ponny... na przykład pieniądz na przykład uroda na przykład władza

Gość Mr.Cockpunsher
Co wy za glupoty gadacie nic nie zalezy od Boga tylko od losu czlowieka. Tak w ogole to Boga nie ma (a moze i jest) A ludzie musza w cos wierzyc. Bo gdyby bylo inaczej to juz dawno swiat by padl.

Ależ ja nie uważam, że wiara rodziców przenosi się automatycznie na dziecko Każdy w dorosłym życiu ma prawo ją zmienić Większkość polskich ateistów (w tym moja skromna osoba ) wychowało się w rodzinach katolickich Patologiczna rodzina też nie oznacza, że ktoś jest z miejsca przegrany Każdy dorosły człowiek kieruje swoim losem- odpowiedzialnie lub mniej

Ja tam bym cofnęła się historycznie jeszcze bardziej i zapytała: Dlaczego pozwolił ukrzyżować swojego Syna? Bo chciał zbawic swiat, pomyślcie cierpiał wtedy Bóg. Jezus podczas krzyżowania rzekł ,,Ojcze wybacz im bo nie wiedzą co czynią'' a cierpienie Matki Boskiej? Ona nie zwątpiła w istnienie Boga.

Gość ponny
Jeżeli Bóg wszystko może, to może stworzyć taki kamień, którego sam nie zdoła unieść? Mała logiczna zagwozdka.

Gość tłusciutkadietowiczka
Ja bym nie pozwoliła:) Ktoś moze oglądał dzisiaj Plebanię? Spodobała mi sie wypowiedź Tracza:)

Co wy za glupoty gadacie nic nie zalezy od Boga tylko od losu czlowieka. Tak w ogole to Boga nie ma (a moze i jest) A ludzie musza w cos wierzyc. Bo gdyby bylo inaczej to juz dawno swiat by padl. My się tylko podlimy do Boga tak jakby wszystko zależało od niego, a robimy wszystko tak żeby wszystko zależało od nas. To jest problem dzisiejszego społeczeństwa że zamiast robic to czego Bog od nas oczekuje robimy po swojemu.

Każdy dorosły człowiek kieruje swoim losem- odpowiedzialnie lub mniej Ja bym uzupełniła tę wypowiedź jeszcze i treść: ŚWIADOMIE LUB MNIEJ Jeśli jesteś nieświadomy, że twoje działanie X jest złem - nie możesz tego zmienić. Dopiero kiedy dostaniesz rykoszetem tego działania X zaczynasz mysleć i przewartosciowywać pogląd na tę konkretną sprawę, prawda?

tekst o kammienuu- paradoks omnipotencji, dyskusja stara jak świat Argumenty za i przeciw bogu są w necie

Ja bym nie pozwoliła Ktoś moze oglądał dzisiaj Plebanię? Spodobała mi sie wypowiedź Tracza Co wyźcie się tak tej plebani uczepili? dałem tylko cytat z filmu który daje człowiekowi wiele do myślenia.

Gość ponny
Sorry, zjadlam słówko "czy". Powinno być: Jeżeli Bóg wszystko może, to CZY może stworzyć taki kamień, którego sam nie zdoła unieść? Mała logiczna zagwozdka.

Argumenty za i przeciw bogu są w necie I znowu wracasz do ROZUMU. Nikt jeszcze się nie nawrócił przez ROZUM. Natomiast wielu - przez serce :)