Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zadziczona

Bóg jest Bogiem może wszystko , to dlaczego karze ludzom tam bardzo cierpieć ?

Polecane posty

ponny Sorry, zjadlam słówko "czy". Powinno być: Jeżeli Bóg wszystko może, to CZY może stworzyć taki kamień, którego sam nie zdoła unieść? Mała logiczna zagwozdka. Oczywiście że Pan Bóg wszystko może, tylko że nigdy nie stworzy takiego kamienia ze wzgledu na to ze Bóg może robic co mu się podoba a ludzie nie. My jesteśmy jak te kukiełki w teatrzyku-które są chowane pod koniec występu do tych pudełek a my ludzie jesteśmy chowani, ale do trumny.

I znowu wracasz do ROZUMU. Nikt jeszcze się nie nawrócił przez ROZUM. Natomiast wielu - przez serce Właśnie człowiek nawraca się przez serce, tylko najpierw powinien wyjac ktos do takiego czlowieka pomocna dlon.

Gość satanistyczny mistrz wojny
Magda nie ma koleżanek - w pełni sie zgadzam, ale ktoś kto robi zło nieświadomie popełnia czyn o mniejszej wadze gatunkowej niż ten. kto czyni ćźle z pełną świadomością KAŻDY tak uważa , więc nic w tym nadzwyczajnego Lecz gdzie nasz Pasterz, by ni dopuścić do chioćby jednego takiego przypadku?? Nie chodzi mi o słowa w Księdze- tej mógł ktoś nie czytać Gdyby istniał Bóg nie pozwoliłby na jakiekolwiek zło co do KOGOKOLWIEK- choćby kosztem odebrania ludziom wolnej woli Miłość do owieczek górowałaby nad ich wolnością w sytuacji, gdyby chciały źle czynić

Gość Magda nie ma koleżanek
My jesteśmy jak te kukiełki w teatrzyku-które są chowane pod koniec występu do tych pudełek a my ludzie jesteśmy chowani, ale do trumny. Kukiełka to kiepski przykład zakładając, że człowiek ma wolną wolę :O

satanistyczny mistrz wojny - jeśli ktoś kogoś w życiu skrzywdził, to osoba skrzywdzona doznała kolejny dowód miłosierdzia od Boga, dla tego Bóg pozwala ludziom na takie zachowanie.

A ja nie chcę być kukiełką! Taka myśl chyba nie umila, Wam, wierzący życia- pacynka lub marionetka , bezwolna w czyichś rękach. Choćby były to boskie ręce

Kukiełka to kiepski przykład zakładając, że człowiek ma wolną wolę Skoro kukiełka to kiepski przykład, to dam inny. Życie to jeden wielki teatr i każdy odgrywa swoją role na ziemi. Jeśli po śmierci spotykamy się z Bogiem to on nas wtedy rozlicza z naszych dobrych i złych uczynków. Z tego jak odegraliśmy swoją misje na ziemi.

Gdyby istniał Bóg nie pozwoliłby na jakiekolwiek zło co do KOGOKOLWIEK- choćby kosztem odebrania ludziom wolnej woli Miłość do owieczek górowałaby nad ich wolnością w sytuacji, gdyby chciały źle czynić Wtedy mój drogi owieczki motywowałby jedynie STRACH, a nie MIŁOŚĆ. Strach jest przeciwieństwem miłości, więc takie działanie jak opisałeś jest wbijaniem sobie samobója. :D

Miłosierdzie poprzez krzywdzenie?? Ktoś, kto, trywializując, dostał w buźkę w bramie od złych ludzi - w jaki sposób doznał miłosierdzia boskiego?? Doznał- ale krzywdy

Strach jest przeciwieństwem miłości Tak. Strach to przeciwieństwo miłości, bo człowiek nikomu nie może zaufac bo nie wierzy w to że ktoś mógl się zmienic. Miłosierdzie poprzez krzywdzenie?? Ktoś, kto, trywializując, dostał w buźkę w bramie od złych ludzi - w jaki sposób doznał miłosierdzia boskiego?? Doznał- ale krzywdy NO WŁAŚNIE. Doznał krzywdy, przez co Bóg bardziej szanuje taką osobe która pokornie potrafi znosic upokorzenia, inna sprawa że człowiek nie powinien sobie na to pozwolic.

Przecież skoro MOŻE WSZYSTKO, to mógł tez stworzyć ludzi nie czyniących zła. Dlaczego więc stworzył tak niedoskonałe dzieci i na dodatek planuje po wielkiej apokaliptycznej hekatombie je z tej niedoskonałości rozliczać? Powtarzam- jeden ruch Boga i CAŁEGO ZŁA NIE MA. Czemu ten ruch nie następuje?

Bo Bóg obserwuje ludzi i daje im wolną wole dla tego niczego im nie zabrani, dla tego im na wszystko pozwala bo chce ich sprawdzic, ile w życiu dokonają dobra a ile zła? Ja już kończe, bo to co chciałem powiedziec to już zostało powiedziane.

Jak to nie powinien sobie na to pozwolić? Powinien według wiary chrześcijańskiej więcej- nadstawić drugi policzek.

satanistyczny poczytaj: 1. A ja nie chcę być kukiełką! Taka myśl chyba nie umila, Wam, wierzący życia- pacynka lub marionetka , bezwolna w czyichś rękach. Choćby były to boskie ręce 2. Gdyby istniał Bóg nie pozwoliłby na jakiekolwiek zło co do KOGOKOLWIEK- choćby kosztem odebrania ludziom wolnej woli Rozważmy Bóg jest Miłością Twierdzisz, że Miłość, gdyby istniała zrobiłaby ci coś czego NIE CHCESZ za każdym razem kiedy byś uchybił drugiemu człowiekowi :O Jeśli uchybiłbyś świadomie Bóg powinien odebrać ci wolną wolę,tak? A jesli przez przypadek albo nieswiadomie? To co powinien zrobić? W końcu twoje motywacjenie wpływają na zmniejszenie cierpienia kogoś kogo skrzywdziłeś...

Jak to nie powinien sobie na to pozwolić? Powinien według wiary chrześcijańskiej więcej- nadstawić drugi policzek. Z tym policzkiem to chodzi o coś innego, że ta osoba która dostała ten policzek powinna wybaczyc. Tak samo jak to zdanie OKO ZA OKO, ZĄB ZA ZĄB to nie chodzi o to by człowiek dokonywał zemsty tylko pozostawił to w rękach Boga. W końcu twoje motywacjenie wpływają na zmniejszenie cierpienia kogoś kogo skrzywdziłeś... Dokładnie tak Ja już kończe.

Gość ponny
A skąd Ty Ricardo wiesz "co Bóg chce" - powiedział Ci to?

Bóg, wyobrażany jako Wielki miłosierny Ojciec powinie nie pozwalać dzieciom na popełnianie zła- jak każdy ,,rodzic" Stworzenie owieczek miłujących się wzajemnie które nawet nie znają zła to chyba mała rzecz dla WSZECHMOGĄCEGO Jeśli jest miłosierny i wszechmogący to nie powinien pozwolić na jakiekolwiek zło- po cóż czekać do wieczności- małe czary- mary i na Ziemi nastąpi ogólny ład dobrobyt i miłość- i wszystkie owieczki będą szczęśliwe - bo w końcu szczęścia dla nas chyba chce Nasz Niebieski Ojciec?

Gość ponny
Cyt.: >NO WŁAŚNIE. Doznał krzywdy, przez co Bóg bardziej szanuje taką osobe która pokornie potrafi znosic upokorzenia, inna sprawa że człowiek nie powinien sobie na to pozwolic.< To jak w końcu należy postępować - pozwalać się lać, nie bronić się. bo Bóg nas będzie bardziej szanował? Czy też nie pozwalać sobie nakładać po buzi i dawać wycisk agresorom? Ale co wówczas z "szacunkiem" Boga dla takich osób. Skąd Ty Ricardo tak dobrze wiesz co Bóg myśli i dlaczego tak a nie inaczej postępuje oraz na czym polega Jego miłość i miłosierdzie?

aaach - Ty twierdzisz, że Bóg powinien nas ZACZAROWAĆ??? :D Pokolenie Harrego Pottera, jak babcię kocham :D Już parę systemów społecznych próbowało robić w imię wszechpanującego dobra porządki na tym swiecie. Jak wynika z historii - ten eksperyment niekoniecznie jest skazany na powodzenie ;) 🖐️

Gość tłusciutkadietowiczka
Ludzie, gdyby Bog istniał, to mysle, ze swiat by troche inaczej wyglADAŁ! Tłumaczenie, że cierpimy w imię Boga:) ????? Dlaczego ja, urodzona kiedys tam, mam cierpiec? Bede sobie zyla przez jakie 60 lat, moze wiecej, moze mniej. Boga nie ma! Tzn jednego. Wielbimy na swiecie paru i tak nam jest dobrze:) A dyskusji nad istnieniem Boga , niech nikt nie zaczyna, bo naprawde mam wiele przypadkow, ze nie isnieje:0

Hahahahahahahahahahahha Pomyłka- za stary ateista ze mnie by być pokoleniem harrego pottera, na młody by być pokoleniem jp2 A co złego w moich słowach o czarowaniu? Boskie moce to przecież cosik na kształt czarów - to zamienianie ludzi w słup soli , wody w wino, chodzenie po wodzie itd- to nadaje się do książek pani rowling jak nic

tłusciutkadietowiczka - ależ wal te przykłady. Z prawdziwą przyjemnoscią poczytam jak tu jutro zajrzę :) No bo sama rozumiesz - jak mogę NIE ZACZYNAĆ dyskusji skoro JA tych przykładów nie znam? ;)

A co do systemów społecznych- też błąd, ja cały czas pytam dlaczego to BÓG nie zrobi na Ziemi porządku, a nie człowiek! Czemu to Pan Nad Panami nie posprząta zła i tego całego bałaganu, w którym przyszło żyć jego dzieciom

Czemu to Pan Nad Panami nie posprząta zła i tego całego bałaganu, w którym przyszło żyć jego dzieciom Jak będziesz miał własne dzieci to zrozumiesz :D Moje w wieku lat 5 nauczyłam sprzątać po sobie wychodząc z załozenia, że na słuzbę mnie nie stać, a sama wolę książkę w tym czasie poczytać :D 🖐️

Ależ JA nie jestem wszechmocny!! Nie przypisuję sobie cech boskich! Nigdy nie będę mieć dziecka które nie popełniłoby żadnego zła i nie przyczyniłoby się do czyjegoś nieszczęścia A Bóg może mieć dzieci które są dla siebie idealnie dobre Czemu więc nie chce?

Gość Oj Ojojojo
To przez aniołó , ktorzy odwrocili sie od Boga bo chcieli byc lepsi chceli mu dorownac mamy zlooo .,!!!!!!!!!!!!

Tymi aniołami jest szatan i demony ktorzy mu pomagaja prowadzic ten system rzeczy w dzisiejszych czasach.teraz tym swiatem rzadzi szatan dlatego jest ubóstwo bieda choroby itd nie wspominajac o zachowaniach ludzkich.ale Bóg połozy temu kres poprzez wojne Armagedon.wystarczy w Biblie zajrzec a jest tam dokładnie napisane.żyjemy teraz w czasach Objawienia (Apokalipsy)wiec mozna tam zerknac i odpowiedziec na wasze wszystkie pytania

Gość xxxxxxxxxxx i
''A Bóg może mieć dzieci które są dla siebie idealnie dobre Czemu więc nie chce?'' Nie chce? Wszyscy jesteśmy Jego dziećmi, a teraz powiedz czyjim Ty sie uważasz dzieckiem

TYLKO i wyłącznie za dziecko swoich rodziców. Niczyim innym- mam ojca, lecz na perwno nie mieszka on w niebie i nie nazywa się Jahwe Nie nazywam też Ojcem żadnego papieża ani zakonnika ( do nich powinno się chyba mówić ,,proszę Ojca") Kościół nie będzie dla mnie starego ateisty narzucać kogo mam nazywać ojcem.

Gość xxxxxxxxxxx i
ależ ja Tobie niczego nie narzucam i uważam Cię za racjonalistę mocno stąpającego po ziemi jakim ja byłam kiedyś ale szukałam czegos więcej, gdyż koniec życia z końcem życia ziemskiego wydawał mi się okropnie smutny i przez to byłam niespokojna, markotna, marudna itp itd... szukałam duchowo wysokich energii i je znalazłam, ale okazały się fałszywe gdyż jak je zostawiłam upomniały sie o mnie w bardzo nieprzyjemny sposob. Jestem z natury wrażliwą osobą i wyczuwam emocje bardzo silnie, jak i mam zdolność empatii i np nie moge słuchac niektorej muzy bo działa na mnie silnie depresyjnie. I tak w mojim życiu znalazłam w końcu miłość i radość jakiej nie da sie z niczym porownać, nie chodzi tu o nawracanie, pewnego dnia kiedy doświadczysz tego ja, nie będziesz miał więcej wątpliwości, czego Ci życzę ! Nikt nie jest w stanie Ciebie przekonac do racji ani na tym ani żadnym forum czy blogu. Nie moja w tym rzecz czy padasz czy stojisz, nie osądzam Cię i mam nadzieję, że znajdziesz tutaj to, czego szukasz. Ja szukałam Boga ktory jest dobry pod każdym względem i Go znalazłam, ale ludzie roznych rzeczy szukają, głownie tego co do nich pasuje, może to czego ja szukałam i zgłębiam dla Ciebie jest palące jak ogień?