Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomarańcza prosto z sadu

ZAPALENIE UCHA!!! POMOCY!!!

Polecane posty

Moje dziecko ma zapalenie ucha środkowego. Zdiagnozowane przez laryngologa. Od poniedziałku podaje mu Ceclor i Ibufen przeciwbólowo. Dziś rano Mały zbudził się z całym uchem w skorupie zaschniętej ropy. Przemyłam uszko wacikiem z ciepłą wodą... Po 3-4 godzinach znów patrzę, że cała małżowina w zaschniętej ropie. zaczęłam przemywać i widzę, że z uszka sączy się ropa takimi żółtymi flukami. I stąd pytanie? Ten wyciek to poprawa czy pogorszenie? Kontrolę mamy jutro a w necie niewiele udało mi się znaleźć. Jednie, że: "...Gdy płynu w jamie ucha jest już dużo, może dojść do samoistnego przedziurawienia błony bębenkowej i wycieku ropy z ucha. Niekiedy laryngolog może przeciąć błonę bębenkową wykonując tzw. paracentezę. Dochodzi wtedy do opróżnienia ucha środkowego z ropy, co daje znaczną ulgę choremu i ułatwia zdrowienie..." Czy dzieciaczek, którejś z Was tak miał?

z tego co mnie uczyli w szkole kiedy blona peknie i ropa sie wyleje to dziecko poczuje ulgę. bedziesz musialą zrobic dziecku badania sluchu bo nie chce cie martwic ale przebicie blony bebenkowej nieraz wiaze sie z utrata sluchu a napewno z jego pogorszeniem w jakims stopniu :(

aa i z tego co mi wiadomo powinnas sie udac do lekarza bo dziecko powinno miec opatrunki na ucho ... błona pekla wiec ma tam rane ktorej nie mozna zakazic. ta blona prawdopodobnie odrosnie ale zeby wszystko bylo ok i nie wdalo sie zakazenie trzeba o to dbac jak o kazda inna rane. zmieniac opatrunki odpowiednio czyscic ucho. Wedlug mnie wizyta u lekarza jest konieczna!

Ok. To jadę. Strasznie jestem zmartwiona. Dziękuje, Mamani.

Wyciek to znaczy, że pękła błona bębenkowa! Posłuchaj, jeśli ma już antybioty to spokojnie. Fachowo to się nazwya "zapalenie ucha z perforacja błony bębenkowej". Wiem, bo moja Mała tak miała.

MaMani ma rację. Laryngolog oczyści uszko. jedna rada dla Ciebie - skntroluj po wszystkim, po całej chorobie, czy dziecko nie ma "wysiękowego zapalenia ucha", tzn. czy płyn nie zbiera się w środku. Bardzo często następstwem zapalenia ucha jest wysiekowe zapalenie ucha, tak jak jest u nas. 🌻