Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EMTI

CIĄŻA W ANGLI...????

Polecane posty

emti te 26 tyg to chodzi o kontrakt w całosci a jak jedziesz na urlop to przeciez tez masz kontrakt tylko jestes na urlopie ..... z maciezynskim to to co napisała katarzyna to jest min. ustawowe ale zdazaja sie firmy ktore placa wiecej .... ja np. mam przez 5 mies. swoja wypłate pózniej miesiac 90% a potem do konca cos okolo 120L

Dziękuję wam bardzo dziewczyny:) A ten link napewno się przyda:) Ja lece teraz do miasta po prezent na walentynki dla mojego M:) Zycze Wam miłego dni i zaglądne tu później:)

Gość gabbbbkoooo
www.direct.gov.uk Na tej stronie znajdziesz wszystko, jest nawet kalkulator ktory pomoze ci obliczyc czy nalezy ci sie urlop macierzynski i od kiedy. Pozdrawiam

gabbbbkoooo - dziekuje za link:) Tylko ,że ja wszytskiego po angielsku nie rozumiem:P Ale za to ten link co mi malamysza podała jest wszystko po polsku:) Ale dziękuję bardzo:) Sprawdze ta strone z moim narzeczonym bo on lepiej umie angielski:)

Gość kikkikkkk22
Emti jak bedziesz w ciazy to lepiej znajdz sobie polskiego zaufanego lekarza.Oni sa tutaj bez pojecia.Bylam w ciazy,pojechalam z krwawieniem i ze strasznymi bolami:(pierw czekalam 2 godz. na lekarza po czym stwierdzil ze krwawienia sie zdazaja:(poronilam:( Obecnie lecze sie u polaka i jestem bardzo szczesliwa. Powodzenia:)

kikkikkkk22 - a w jakim jesteś hrabstwie? Bo ja tu w moim nie wiem gdzie jest polski lekarz... i nawet o polski nie słyszałam i wiem właśnie ,że tu ciężarna traktuja całkiem inaczej niz w Polsce.... i że do 3 miesiąca jak się z ciążą coś dzieje to nic nie robią... niestety jestem tego świadoma i bardzo się tego boję.

emti-dokladnie jak kikkikkk22 powiedziala-tu do 12 tygodnia ciazy nie ma:(smutne to ale prawdziwe wiec jak cos bedzie sie dzialo zlego tfutfutfu to oni nic nie zrobia............

wiesz ale tez nie mozna negatywnie sie nastawiac i trzeba byc dobrej mysli:) ja pierwsza corke urodzilam w 29 tyg. przez cc-nie mialam wod plodowych i przestala oddychac:(....uratowali ja i nie ma na szczescie rzadnych pozostalosci z wczesniactwa:):):):):) i nawet nie wyobrazasz sobie jak bardzo balam sie chodzic w ciazy tu....ale przezylam,nic zlego sie nie dzialo,mlodego urodzilam dzien po terminie:) tylko najgorsze sa te pierwsze tygodnie gdzie w polsce daja ci jakies lekarstwa na podtrzymanie a tu nic bo tak chciala natura-przykre:(

katarzyna1278 - no to naprawde dobrze się lakarze spisali:) Dobrze że córeczka zdrowa :) No ja wiem właśnie jak tu się opiekują w tych pierwszych miesiącach ciąży... u nas jest inaczej... już od pierwszych tyg dba się o ciążę... no ale właśnie:) Trzeba być dobrej myśli:) I miejmy nadzieje ,że w moim przypadku będzie wszytsko ok:) A i tak sobie postanowiłam,że pojade do ginekologa do Polski:) Zobaczyć czy wszytsko ok:) Zapłace 150zl i będę miała wszystie badania i niezbędne informacje:) A czy tutaj w Anglii przypisują jakieś witaminy dla kobiet w ciąży?

na początku to tak jak w pl.bierzesz kwas foliowy ( zreszta juz możesz sobie kupić ) a po 3 mesiacach zaczełam brac sanatogen pro natal jest do kupienia praktycznie wszedzie ..... i nie musisz miec na to recepty

a pierwsze tyg. faktycznie nie najmilsze jak chodzi o prowadzenie ciazy , ale coz u mnie tez wszystko było ok. jednak poleciałam do pl. w 8 tyg. aby potwierdzic ciąże ( tu idzziesz do gp i wieżą ci na słowo) i że wszystko ok. a potem byłam w pl. po 24 tyg. na usg 3-4D bo tu to koszt okolo 200 L a melismy cos jeszce do zalatwienia w polsce

Co do kwasu foliowego to mam już zaplanowane ,że w maju zaczne go brać:) A co do witamin, to właśnie nie wiedziałam czy trzeba mieć na nie recepte, czy nie:) A to lekarz Ci je przypisał, czy sama zaczęłaś je brać?

no właśnie jak zajde w ciążę, to też chciałabym polecieć o Polski i potwierdzić ciąże, bo w Anglii pierwsze badanie usg jest dopiero w 13 czy 14 tyg prawda?

zaczełam sama bo sa to specjalne wit. dla kobiet w ciąży..... zreszta w pl. tez chyba samemu sie kupuje

poza tym oni tu uwazaja ze ciaza nie choroba i ciezko o zwolnienie chorobowe , ale za to do 5 dni mozesz dzwonic ze zle sie czujesz i nie potrzebujesz zwolnienia od lekarza

No i w Angli tylko 2 razy ewentualnie 3 robi się usg.. I jak dziecko jest ułożone pośladkowo, to chcą je jakoś przekręcać... tak słyszałam... I sobie nie wyobrażam jak mi ktoś brzuch będzie ściskać żeby dziecko przekręcić...

No i w Angli tylko 2 razy ewentualnie 3 robi się usg.. I jak dziecko jest ułożone pośladkowo, to chcą je jakoś przekręcać... tak słyszałam... I sobie nie wyobrażam jak mi ktoś brzuch będzie ściskać żeby dziecko przekręcić...

dziecko to co najwyzej moze ułożyc sie z główką w dół , a jeżeli nie to cesarka ale jutro ide do połoznej to sie o to spytam i ci napisze ..... zainteresowało mnie to ....

no teraz akurat idze n pobranie krwi bo w pt. bede miec podawane przeciwciała , bo mamy konflikt syrologiczny ... a wizyty są co miesiąc jak nie ma komplikacji ( ja mam czesciej badania bo mam problemy z nerkami)

A gdzie mieszkasz w Angli? I co myślisz o służbie zdrowia co do ciąży?

ja mieszkam w Yorku i jestem zadowolona mimo ze mam problem z nerkami to opieka wg. mnie jest ok. jak cos złego sie dzieje to odrazu połozna jest ( raz nawet przyjechała do mnie do domu )..... ale dla komfortu psychicznego raczej byłam w pl. na kontroli

wiadomo jest troszke inaczej i sa różnice , ja mialam watpliwosci gdzie rodzic , ale jak pojechałam do pl. i musiałam polezec na patologii przez 3 dni to jestem na 200% zdecydowana na uk. tutaj pracuje w szpitalu i mam porownanie niestety na duza niekozysc pl.

O to blisko mnie mieszkasz:P Bo ja w Bradford:) A czemu w Polsce jest gorzej? I w ogóle to jesteś w PL ubezpieczona, że na patologi leżałaś?