Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malena_p

Do mam dzieci którym ucieka oczko.Proszę o poradę.

Polecane posty

Gość malena_p

Mojemu synkowi ( 9miesięcy) ucieka oko.Idziemy niedługo do okulisty.Mam pytanie.Co zazwyczaj lekarz zaleca w takiej sytuacji?? Ćwiczenia czy zaklejanie oka plasterkiem? Mamy napiszcie coś o tym proszę.

lekarz najpierw zleci badania by sprawdzic jakie jest odchylenie od kata oka i czy zez zewnętrzny czy wewnętrzy i w jakim stopniu. Czasem pomaga tylko zaklejenie i cwiczenia a czasem zabieg. Ale zabieg wykonuje sie ok 5 r ż

Gość malena_p
A czy te badania wykonuje się od razu w gabinecie? Ja 9 miesięcznemu dziecku zrobić takie badanie:-o

jak pojdziesz prywatnie to pewnie zrobi odrazu a jak na nfz to u mnie robi sie w innym miejscu nie w gabinecie na wizycie tylko okulistka daje skierowanie do szpitala i w szpitalu robią. Wygląda to tak ze pani przyklada jakąś miarke do oka i kieruje dziecko by caly czas na nią patrzylo po czym wizyta skonczona. Nieinwazyjne badanie nic nie boli wszystko ok.

Gość malena_p
dzięki:) Idziemy na razie na nfz.Zobaczę co powiedzą. W razie potrzeby, pójdziemy jeszcze prywatnie.

hej ja byłam u państwowego okulisty z małą i na miejscu zrobili mi to badanie, okazało się że to na szczęście tylko wada wzroku i na marzec jestesmy umuwione przez skierowanie na Niekłańską w Wawie,(3 miesiące na wizyte sięczeka:() mała ma 14 miesięcy

moja siostra miała ten problem tzn nadal ma ucieka jej oko, ma zeza i bardzo silną wadę wzroku. Jak była malutka moja mama z nią jeździła co roku przez 2 tygodnie na jakieś ćwiczenia i wiem że jeździ ro tej pory a ma 14 naście lat:) ale bardzo dużo jej pomogły, skorygowały wadę wzroku do tego stopnia że może nosić teraz soczewki( pierwsze okulary to miała poprostu jak denka od słoików- bez obrazy) teraz szykuje się do operacji zlikwidowania zeza, mama chciała żeby również skorygowali jej wadę wzroku ale niestety nie jest to już refundowane

Gość malena_p
Ja mam wadę wzroku.NIedowidzę na jedno oko i mam tzw. ukrytego zeza.Prawdopodobnie ma to po mnie:( , ale nie czas się użalać. Myślę, że to już czas żeby skonsultować to z lekarzem.Bo im wcześniej tym lepiej i jestem ciekawa co robią z takimi małymi bobasami. Po badaniu co najczęściej zalecają( w przypadku uciekającego oczka)

Gość tez tak myslalam i lipa
to zalezy jaką wade i jakie odchylenie od kąta oka bedzie mialo dziecko. Jesli malo w granicach 5 to dostaniesz ciczenia i bedziesz musiala skupiac tak z 10 razy dziennie uwage dziecka na np paluszku tak by ciagle na niego patrzyl a ty przysowasz mu go do nosa i odchylasz. To ciezkie do wykonania z takim maluchem. Jesli bedzie mial wiecej to cwiczenia same nie pomogą niestety. Albo jedno oko zaklejac bedziesz musiala i tylko to chore bedzie widziec. Gorzej gdy zez jest zewnetrzny z wada wiecej niz 10 wtedy nie daje sie ani okularow ani cwiczen tylko czeka sie na zabieg.

ojej jakoś wszystkie opcje mnie przerażają :(