Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marchewkowa

marchewka z groszkiem

Polecane posty

Gość marchewkowa

czy marchewka z groszkiem (mrożona) ma jakies wartosci odzywcze? czy mozna ja w diecie??? czy lepiej nie? zastanawiam sie czy sama nie zrobić:zapewne marchewke surową w kostkę i do goracej wody... potem groszek i gotowe... a marchewke na parze bez parowaru da sie zrobić? np na druszlaku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hgwhgw
ważywa mrożone mają b dużo właściwości odżywczych. kiedy byłam na diecie to dietetyczka radziła mi jeść właśnie mrożonki - śmiało możesz wsuwać :]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ARA196
Pewnie, że możesz zrobić sama tylko marchew pokrój po ugotowaniu, jest miękka i łatwiej to zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mrozonki wcale nie sa takie pozbawione wartosci odzywczych, jak niektorzyc strasza. kiedys, b. dawno temu, czytalam, ze traca ich ok. 20 %. ale ostatnio wrecz spotykalam sie ze stweirdzeniami, ze mrozonki moga byc nawet lepsze, od \'swiezych\' warzyw. a dzieje sie tak dlatego, ze warzywa mrozone sa zaraz po zbiorze, sa wtedy jeszcze bardzo swieze, a mroza je jak najszybciej sie da, bo tak jest najoszczedniej. tyle, ze mrozonki w smaku juz nie sa takie, jak swieze warzywa, sa czasem jakies bardzije wodniste, lecz to w sumie maly problem w porownaniu z ich praktycznoscia i dostepnoscia. a jesli chodzi o marchewke z groszkiem, to ja akurat najbardziej lubie ja robic ze swiezej marchwii (jako, ze zawsze jest dostepna), natomiast groszek uzywam mrozony, bo jest doslownie taki pyszny jak swiezy. niektorzy dodaja groszek z puszki, czego nie rozumiem, bo wyglada on i smakuje w ogole jak nie groszek, a jego zgnily kolor i rozogotowana struktura sa po prostu odstraszajace ;) marchew mozesz tez gotowac na parze, jak kazde inne warzywa. mozesz tez dac do rondla z grubym dnem b. malo wody, wrzucic warzywa, przykryc i wtedy dusza sie w malej ilosci pary, czyli nie traca w ogole smaku i wartosci odzywczych, bo nic nie ucieka do wody. ta woda, ktora jest w garnku, doslownie kilka lyzek, moze byc odparowana na samym koncu, wtdy dorzucasz troche maselka i przyprawy i masz pyszne jedzenie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkowa
bardzo dziękuję :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytanie do Konczity
a czy jedzenie typu---schabowe, krokiety, jakieś mięso, fasolka--tracą na wartości odzywczej po zamrożeniu????Zawsze mnie to zastanawiało--pytam Ciebie--bo uważam Cię za duży autorytet w tej dziedzinie (i nie tylko)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łooooooooooo
smaczne!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do tej osoby, co mnie pytala ;) - nie mam pojecia, jak to jest dokladnie, takze zaden tu ze mnie autorytet ;). wydaje mi sie z tego, co tak ogolnie czytalam lub sluszalam, ze w procesach konserwacji zatracaja sie raczej takie skladniki bardziej aktywne, zwiazane ze swiezoscia produktu, jak witaminy. a inne - bialko, blonnik, tluszcz, skrobia ... raczej jpozostaja niezmienione. mrozenie to jest moim zdaniem zupelnie bezpieczny sposob na przechowywanie jedzonka, a jaki praktyczny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marchewkowa
i wysłałam męża do sklepu po marchewke z groszkiem mrozoną - przyniósł ze słoika :P faceci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×