Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pseudomad

tydzień po przebiciu pępka zaczęło boleć..

Polecane posty

minął juz tydzien odkąd przebilam pępek (po raz trzeci). wiem ze to dlugo sie goi ale pierwszy raz zdarza mi sie sytuacja, kiedy dziwny ból czasami występuje. Kosmetyczka poradziła przemywanie solą fizjologiczną. i to moze od tego? Dodam, ze od wczoraj mam lekko zaczerwienione okolice pępka.

a i jeszcze jedno pytanko. czym moge przemywac jeszcze ten pepek? moze cos na szybsze gojenie?

Gość kup rivanol i przemywaj tym
jakby do dwoch dni nie bylo poprawy idz do lekarza, byc moze kosmetyczka nie wysterilizowala dobrze kolczyka

a ten rivanol to co to dokladnie? nie zaszkodzi? pytam, bo nie slyszalam wogole o tym.

Gość kup rivanol i przemywaj tym
to do przemywania i odkazania ran, przemywa sie tym tez pipke po porodzie wiec na pepek na bank nie zaszkodzi

Rivanol nie zaszkodzi, ale ja polecalabym pielegnacje 2x dziennie sol fizjologiczna + octenisept. sola oczyszczasz przeklucie z wydzielin strupkow, delikatnie ruszajac przy tym lekko kolczykiem, pozniej na to octenisept. zawsze przed czyszczeniem umyj rece mydlem antybakteryjnym, nie majstruj przy kolczyku, postaraj sie go nie zahaczac i nie draznic. to dopiero tydzien czyli poczatek zabawy :)

Gość nie ma głupich pytań
są tylko głupie odpowiedzi :P

hehe dzieki:) tak jak pisalam na poczatku, przemywam solą fizjologiczną bo mi kosmetyczka poleciła. kolczyk szczerze mowiac nie wiem z czego wykonany, ale ropieje dziurka..:(

niedobrze, ze nie wiesz z czego wykonany jest kolczyk, bo to bardzo wazne. przypuszczam, ze skoro klulas sie u kosmetyczki to wlozyla Ci stal chirurgiczna, ktora zawiera nikiel, wiec moze uczulac. zastosuj sie do moich wczesniejszych rad, jezeli nie bedzie poprawy to zastosuj masc Tribiotic, ale nie dluzej niz 5-7 dni. ropa jest oznaka, ze wdal sie jakis stan zapalny. i pamietaj, aby nie dotykac przeklucia brudnymi rekami!

Gość Lexi-Flexi
Ja mam kolczyk w pępku już od 4 lat. Na początku miałam taką samą sytacje, ale wiadomo to jest jednak rana i taka właśnie reakcja naszego organizmu na ciało obce jest normalna. Nie używałam maści, tylko zaparzałam rumianek, po ostudzeniu wlewałam w woreczki do robienia lodu, a kiedy zamarzły przykładalam do pępka, az do rozmrorzenia. Po 2 dniach było wszystko ok.

dzieki serdeczne dziewczyny:) wczoraj w aptece pani polecila mi wlasnie jakąs maśc, pisze jakąs bo nie pamietam nazwy, a zostawilam w pracy. ale mowila, ze wlasnie jest na szybkie gojenie ran. w takiej małej saszetuni hehe. wziełam sie ostro za dbanie o mojego kolczyka, jesli stan bedzie dalej utrzymywal do poczatku przyszlego tygodnia, no coz.. wyciagne kolczyk:(