Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nerissa

hirsutyzm

Polecane posty

Gość nerissa

(wiem, że jest już taki temat, ale chcę o coś innego zapytać) W okresie dojrzewania pojawiły mi się grube i ciemne włoski na piersiach (po kilkadziesiąt na każdej). Nigdy nie byłam z tym u lekarza, a w międzyczasie nabawiłam się sporych nieestetycznych blizn po depilacji/wrastaniu/itp. Wiem, że wypadałoby iść do lekarza, ale z tego co wyczytałam to zwykle niewiele to pomaga, ale nie w tym rzecz. Z tym co mam mogę żyć, ale boję się czy ten stan się nie pogorszy. W jakim wieku (okolicznościach?) pojawiły się u Was niechciane włoski i czy od tego czasu się pogorszyło? Mogę liczyć, że jak od 10 lat nic się nie zmienia to nie nastąpi pogorszenie? PS. Nie mam żadnej historii rodzinnej, mama, ciocie i babcie nie mają takich problemów (jeśli to coś zmienia)

Gość Masz wlosy tylko na piersiach
Masz wlosy tylko na piersiach czy na twarzy i w innych miejscach tez?Jak u ciebie z cyklami menstruacyjnymi?Regularnie miesiaczkujesz?

Gość nerissa
Tylko na piersiach, okres jak w zegarku.

To mysle,ze nie ma za bardzo powodu do niepokoju,tymbardziej ze od 10 lat sie nie pogorszylo.Te leki na hirsutyzm,ktore przyjmuja dziewczyny w trakcie pomagaja,ale po odstawieniu wlosy wracaja.Jesli regularnie miesiaczkujesz i sie nie pogorszylo to moze na razie nic z tym nie rob.Po co masz sobie zaszkodzic.

Gość nerissa
No właśnie też jestem tego zdania. Tylko chciałam się dowiedzieć od dziewczyn, które mają ten sam problem jak wygląda "przebieg" choroby, czy możliwe są nagłe pogorszenia stanu, znaczy czy któraś tego doświadczyła i jeśli tak to w jakim wieku. Wiem, że ciąża może dużo zmienić, ale jej raczej nie planuję. Ale co jeszcze?

Ja nie mam wlosow na piersiach.U mnie pojawily sie na buzi.Ja mam nieregularne cykle.Po dlugim czasie wlosow troche przybylo,ale to w zwiazku z zaburzonymi cyklami i hormonami.Ty masz cykle ok,tak,ze moze nic nie rob tylko obserwuj cialo.

Gość nerissa
Ok, wielkie dzięki za rady :)

Gość a musisz sie juz czesac
ewentualnie pomoglaby ladna trwala ondulacja

Nie zwracaj uwagi na glupkow.Lepiej sie z kogos smiac niz powiedziec co sie ma nie tak .A tamta osoba ma ,chociazby z glowa lub brakiem wychowania.Na piersi mozesz zastosowac laser(jesli ci to bardzo przeszkadza),ale nie wiem czy sie tam robi,pewnie tak.Pozdr.:)P.S Zazwyczaj zakompleksieni ludzie jak autor tamtego postu,smieja sie z innych i w ten sposob lecza swoje kompleksy.

Gość kobieta z hirsutyzmem
tu masz metody leczenia tego: Używanie kamiennego pumeksu jest zalecane przez niektórych dermatologów. Wybiera się gładki kawałek pumeksu, i po tym jak włos jest obcięty lub ogolony blisko skóry, a potem przesuwać delikatnie pumeksem wzdłuż i w przeciwną stronę wzrostu włosa. By uzyskać efekty należy stosować opisaną metodę dwa razy dziennie, po czym smarować skórę zimnym kremem lub słodkim olejem. Skóra nie zostanie podrażniona pod warunkiem, że pumeksu używa się delikatnie. Zaleca się stosowanie metody przez sześć miesięcy, potem zrobić miesiąc przerwy. Choć niektóry specjaliści nie widzą zbyt wiele dobrego w tej metodzie, to zanotowano ponad dwieście pięćdziesiąt sukcesów. Metoda Kromavera najprawdopodobniej nie stanie się zbyt popularna, choć jest już używana w Niemczech, gdzie została wynaleziona. Składa się z mniej lub bardziej poręcznych aparatów z których każdy jest skonstruowany w ten sposób, że mały nóż wysuwa się, wycinając kawałek skóry razem z włosem. Po włosie po zostaje mała dziurka, która jednak zagaja się i jest niewidoczna. Ból jest podobno minimalny, jednak jest to bardzo brutalna. Promienie rentgenowskie również były używane w przypadkach gdy elektroliza byłą by zbyt czasochłonna lub zbyt bolesna. Poczyniono w tej metodzie niesłychane postępy. Po danym czasie działania promieni nakłada się na skórę specjalny wosk, który potem jest usuwany razem z włoskami. Może jednak spowodować zapalenie skóry powodujące stałe zmiany skórne jak łuszczenie, zmiana koloru oraz mniejsze lub większe dziurki. Metoda elektrolizy jest uważana jako najskuteczniejszą, poza wypadkami, gdy nadmiar włosów jest naprawdę duży. Najlepiej działa w przypadku pojedynczych lub rzadkich włosów. Nigdy nie używa się jej w przypadkach gdy włosy są gęste i grube, gdyż każdy włos jest usuwany osobno. W związku z tym należy uzbroić się w cierpliwość zarówno ze strony pacjenta jak i osoby wykonującej zabieg. Bardzo cienka igła jest wprowadzana do mieszka włosowego, po czym podłączana jest bateria. Po usunięciu igły wychodzi również włos, po czym igła jest wkładana jeszcze raz i ponownie podłączana do prądu by zniszczyć brodawkę. Przy zręczności, jaką powinna odznaczać się osoba wykonująca zabieg niemal nie czuć bólu. Jedynie może on wystąpić nad górną wargą, gdyż jest to bardzo delikatne miejsce. Duże zaczerwienienie występuje w przypadku okolic brwi. tekst z http://www.handsomemen.pl/Tag,Hirsutyzm.html