Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sunshine82

WYJAZD DO USA....nie wiem juz co robic

Polecane posty

Gość sunshine82

Chciałabym wyjechac do USA (wiem, że brzmi to dość infantylnie ale co tam), i uprzedzam że zdaje sobie sprawę że nie jestem tam kolorowo, po prostu chciałabym spróbowac, żeby mieć to poczucie spokoju, że zrobiłam wszystko a nie gdybać coby było gdyby...Niestety jest duuży problem dlatego tu piszę, nie znam tam nikogo, skończyłam już studia, i jestem jednym słowem zdana na siebie.Oczywiście czytałam różne fora, szperałam w necie nie jestem laikiem, ale pragnę zasięgnąć opinii ludzi którzy tam są lub byli, może mi jakoś będziecie w stanie pomóc...dziękuje z góry za cokolwiek

Gość posiadasz wize

Gość sunshine82
nie posiadam zielonej karty znajomy powiedział, że jedyne o co się mogę ubiegać to wiza turystyczna, a i tak ponoć będzie cieżko bo skonczyłam studia

Gość zalezy czego oczekujesz
i jakie masz ambicje: naukowe, zawodowe, zarobki ( jakie) ,turystyka...

Gość posiadasz wize
ciezko jest znalezc teraz prace, na jedno ogloszenie zglasza sie duzo osob licza sie umiejetnosci typu znajomosc jezyka, obsluga np kasy , krajalnicy - praca w sklepie, moga przyuczyc ale za darmo tracisz czas i nie wiesz czy sie sprawdzisz opieka tez nie nalezy do latwych prac, zalezy na jakich natrafisz ludzi, a jest tu duzo wariatow, pracowalam u jednej doktor, ktora nawet nie pozwolila mi wychodzic , ani zadzwonic, a dzieci byly tak zle wychowywane - totalna zalamka pozostaje sprzatanie, ale to bardzo ciezka praca i unikaj agencji ktore sie tym trudnia , bo wtedy pracujesz na nich

Gość sunshine82
nie oczekuje wiwatów na swoją cześć jeśli to masz na myśli i nie wyobrażam sobie, że zamiast rzek płynie tam mleko z miodem... Chciałabym spróbowac tam żyć, skońcvzyłam studia na dwóch kierunkach, chciałabym się rozwijać zawodowo, może nawet przebranżowić się...

Gość posiadasz wize
a jakie masz studia ukonczone, jesli pedagogicne to masz szanse szukania pracy w polskim przedszkolu proponuje zaczac od wizy

Gość ale czemu u licha zawsze
szukacie pracy sprzataczek? Jak masz sdtudia ( nie wiem jakie), to sie rozwijaj dalej. Jeslinie ma tam pracy w zawodzie to rozejrzyj sie za stypendium w USA( to nie jest nie do zdobycia) i idz na Master albo PHD w sensownym kierunku, potem znajdziesz prace wszędzie

Gość posiadasz wize
jakie sa koszty ukonczenia

Gość sunshine82
bardzo wam dziekuje wogole za odzew myslalam ze nikt nie odpisze juz mowie, skonczyłam dziennikarstwo i stosunki miedzynarodowe, wiem ze moze nie sa to bardzo prestizowe kierunki, no ale zawsze cos tam jest

Gość ale czemu u licha zawsze
przeszukaj internet, w ten sposob zorientujesz sie w sytaucji, bedac jeszcze w Polsce. Niestety te kierunki nie gwarantuja ci pracy chyba, ze jestes przebojowa i na miejscu cos zlapiesz. No i moze masz jakis konkretny pomysl, wtedy działaj pod jego kątem. A studia masz magisterskie? Dobre uczelnie?

Gość sunshine82
tak właśnie przeglądam wszystko w necie, niestety już jest za późno gdyż ewentualne aplikacje, egzaminy ect należało złożyc do końca stycznia :*

Gość ola41211
mozesz przyjechac na wizie turystycznej szybko przeniesc sie na wize studencko i isc do szkoly.Oczywiscie bedziesz miala ciezko przez jakies 2 lata bo bedziesz musiala pracowac i sie uczyc ale pozniej bedzie juz latwiej. Z czasem zobaczysz czy chcesz tu zostac itp.Ale najpierw musisz dostac wize,wiec powodzenia poczytaj tu o zmianach statusu i wizach moze cos cie zainteresuje,wszystkie ta arykuly drukowane byly w "Nowym Dzienniku" najwiekszej jak mi sie wydaje gazecie polonijnej http://www.pso-usa.org/Polish/Studia/Artykuly/wizy/wizy1.htm

Gość always look up
ja bym nie jechała a na bank nie sama, jeśli jedziesz sama będziesz tęsknic i wrocisz bardzo szybko. Skoro masz studia szukaj szczęścia w Polsce bo nie ma jak u siebie.

Gość czlowieku zrozum
ze studia to juz nic nadzwyczajnego i w Polsce niekoniecznie dadza szczescie bo tysiace ludzi co roku konczy studia. Sama skonczylam jedna z lepszych uczelni a dopiero w UK cos one mi daly.

Gość ja uwazam ze jak jechac do USA
najlepiej, jesli chcesz zrobic kariere naukowa.O ile Studia Bachelor sa tam takie sobie, o tyle Master i PHD sa na o wiele wyzszym poziomie nic w Polsce (mowie o porzadnych uniwersytetach,i mozesz zostac naprawde specjalista swiatowej klasy . Wszystko zalezy od ciebie, od twoich zdolnosci, no i ciezkiej, uczciwej pracy - tam to autentycznie docenią. Pozdawaj stosowne egzaminy (przygotowaszy sie do niech uprzednio) i aplikuj w przyszlym roku - i tez nie czekaj na ostatnia chwile do stycznia.

Gość Do USA
.. to zrob jak moja kuzynka. Przypominasz mi ja jak czytam Twoje posty, ona wyjechala do Stanow z programem wymiany kulturowej cultural care, wiza bez peoblemu J1 ta studencka, przelat oplacony, zajecia w koledzu i jeszcze dostawala kieszonkowe... super czas, zwiedzanie, hulanie, jezyk szlifowany na american blist :) To najprostrzy sposob zeby sie tam znalesz, a jak juz bedziesz na miejscu to sie zorientujesz co i jak na przyszlosc, czy chcesz tam zostac czy pozwiadzac i waracac, ja lece za rok po maturze :) powodzonka sun shine